Krkobabić: Bez brige, penzije rastu

Kabinet potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića je saopštio da će penzioneri sa aprilskim čekom dobiti povišicu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

18:24

Default images

Koliko će ona iznositi znaće se srednom aprila, posle objave zvaničnih podataka o tromesečnoj inflaciji, navode u kabinetu.

U saopštenju se dodaje da penzioneri neće biti uskraćeni za povišiće koje su im zakonom zagarantovane. "Usklađivanje plata i penzija kretaće se onako kako je predvidjeno Zakonom o penizijsko-invalidskom osiguranju, odnosno tri puta u 2011. godini", navodi se u saopštenju.

Prvo povećanje penzija bilo je u januaru, od dva odsto, u aprilu će se plate budžetskih korisnika i penzije usklađivati sa rastom tromesečne inflacije.

U oktobru će, kako je predviđeno zakonom, povišice biti obračunate u skladu sa rastom šestomesečne inflacije i polovinom realnog rasta BDP-a.

"Budžetom Srbije sredstva za penzije u 2011. godini u potpunosti su obezbeđena, tako da su sve priče o tome da će penzioneri biti uskraćeni za povećanje penzija neodgovorne špekulacije i poziv na kršenje zakona i sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", navodi se u saopštenju kabineta potpredsednika Vlade povodom pisanja medija da će penzioneri biti uskraćeni za deo zakonom predvižene povišice.

Dodatna isplata penzionerima bila bi moguća, kako je istaknuto, ako bi republički budžet imao veće prihode od planiranih. "Taj novac bi bio isplaćen kao jednokratna pomoć, a ne trajno povećanje penzija", naveo je kabinet Krkobabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: