Krkobabić: Bez brige, penzije rastu

Beograd -- Kabinet potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića je saopštio da će penzioneri sa aprilskim čekom dobiti povišicu.

Izvor: Beta
Podeli

Koliko će ona iznositi znaće se srednom aprila, posle objave zvaničnih podataka o tromesečnoj inflaciji, navode u kabinetu.

U saopštenju se dodaje da penzioneri neće biti uskraćeni za povišiće koje su im zakonom zagarantovane. "Usklađivanje plata i penzija kretaće se onako kako je predvidjeno Zakonom o penizijsko-invalidskom osiguranju, odnosno tri puta u 2011. godini", navodi se u saopštenju.

Prvo povećanje penzija bilo je u januaru, od dva odsto, u aprilu će se plate budžetskih korisnika i penzije usklađivati sa rastom tromesečne inflacije.

U oktobru će, kako je predviđeno zakonom, povišice biti obračunate u skladu sa rastom šestomesečne inflacije i polovinom realnog rasta BDP-a.

"Budžetom Srbije sredstva za penzije u 2011. godini u potpunosti su obezbeđena, tako da su sve priče o tome da će penzioneri biti uskraćeni za povećanje penzija neodgovorne špekulacije i poziv na kršenje zakona i sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", navodi se u saopštenju kabineta potpredsednika Vlade povodom pisanja medija da će penzioneri biti uskraćeni za deo zakonom predvižene povišice.

Dodatna isplata penzionerima bila bi moguća, kako je istaknuto, ako bi republički budžet imao veće prihode od planiranih. "Taj novac bi bio isplaćen kao jednokratna pomoć, a ne trajno povećanje penzija", naveo je kabinet Krkobabića.

strana 1 od 418 idi na stranu