Region

Utorak, 25.02.2014.

12:48

Štrajk solidarnosti ukočio Zagreb

U Hrvatskoj je u podne počeo dvočasovni štrajk solidarnosti zbog neisplaćenih plata radnicima u pojedinim firmama u državnom i privatnom vlasništvu.

Izvor: Beta

Default images

Štrajk je usmeren i protiv izmena Zakona o radu kojima se predviđa smanjenje radnička prava.

Vozovi u domaćem saobraćaju, putnički i teretni, zaustavili su se na dva sata, dok na međunarodnim linijama saobraćaju po redu vožnje. Tramvaji i autobusi u gradskom prevozu stali su na pet minuta. U 12 časova prekinuta je nastava u osnovnim i srednjim školama i tako će biti sve do 14 časova. Lekari i medicinske sestre održaće u bolnicama tokom pauze, polučasovne skupove solidarnosti sa onima koji rade, a ne primaju platu.

Štrajk solidarnosti juče su najavili čelnici najvećih sindikalih centrala u Hrvatskoj.

Sindikati se protive i izmenama Zakona o radu, koje bi sutra trebalo da se nađu na dnevnom redu Sabora. Zbog toga je i za sutra najavljen protest na Markovom trgu, gde su sedišta vlade i Sabora.

Oni smatraju da se izmenama Zakona o radu uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizuje.

Ministar preduzetništva Gordan Maras izjavio je danas da je štrajk legitimna vrsta izražavanja volje, ali i da smatra da izmene radnog zakonodavstva ne idu na štetu radnika.

Štrajk su organizovali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatsko udruženje radničkih sindikata i Udruženej radničkih sindikata Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

22 h

Podeli: