Biz - B92.net

Podnete prijave protiv banaka

Banjaluka -- U okviru velike kontrole ugovora o potrošačkim kreditima u bankama na teritoriji BIH zbog podizanja kamata na odobrene kredite, podignuto deset prijava.

Izvor: SEEbiz
Podeli

Uprava za inspekcijske poslove RS prema nezvaničnim podacima podnela je najviše prijava protiv banjalučke poslovnice Unikredit banke Mostar, Unikredit banke Banja Luka i Rajfajzen banke.

"Tržišni inspektori RS po pritužbama potrošača izvršili su kontrolu deset potrošačkih kredita u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH. Inspektori su rešenjima naložili bankama vraćanje naplaćene kamate od dana povećanja kamatne stope kao i smanjenje kamatne stope u budućim otplatama po ovom osnovu", kazala je za "Avaz" glavni tržišni inspektor Borka Surtov.

Ona je navela da će po svakom konkretnom ugovoru biti izdati prekršajni nalozi u visini od 2.500 KM ( oko 1276.61 evra) za banku i 500 KM (oko 255 evra) za odgovornu osobu. Banke nisu prihvatile da plate prekršajne naloge, pa su se izjasnile da će ih uputiti na sudsko odlučivanje.

Surtov je kazala da je inspekciji pristiglo još 19 pritužbi građana, od čega je šest inspekcijskih kontrola u toku. Iz banaka se uzima dokumentacija i kontroliše se da li posluju u skladu sa Zakonom o potrošačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.