Delovi propale avio-kompanije dižu se iz pepela: "Želimo da budemo najveći na svetu"

Kineski preduzetnik Kai Dai, koji je prošle godine registrovao novu vazduhoplovnu akademiju u Sloveniji, postao je vlasnik pilotske akademije "Adrija ervejza".

Region

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2020.

08:11

Delovi propale avio-kompanije dižu se iz pepela:
Foto: EPA, ANTONIO BAT

Ovo je podstaklo nagađanja da će njegova kompanija "Kajlin prajm kapital" postati važan igrač u vazduhoplovnom sektoru zemlje, piše Ex-Yu Aviation, a prenosi SEEbiz.

Kineska kompanija, podržana od matične države, osnovala je prošle godine firmu "Juropijan prajm ervejz", a glavne delatnosti putničkog i avio-prevoza zabeležene su u poslovnom registru Slovenije. Uz to, prema javnim podacima, jasno je da bivši pilot "Adrija ervejza" Blaž Berdnik takođe ima udeo od 10 odsto u avio-kompaniji.

Kompanija ne želi da komentariše svoje planove, niti da potvrdi ili demantuje svoje učestvovanje u industriji avio-saobraćaja i EU.

Prošlog meseca, u sklopu stečajnog postupka bivše slovenaćke avio-kompanije, škola letenja "Adrija ervejz" prodata je za 7.500 evra. Kupovinu je izvršio bivši slovenački predsednik Ustavnog suda dr Peter Jambrek, koji se udružio sa Kai Daijem.

Jambrekov institut za ustavnu regulaciju i ljudska prava službeno je kupio školu, a Dai i Jambrek su nedavno postali poslovni partneri u "Adrija aviejšn akademiji", u kojoj Dai ima 55 odsto, a Jambrek 30 odsto učešća. Preostalih 15 odsto je u vlasništvu Jambrekovog sina Oskara Petera Jambreka.

Dr Jambrek je predstavio plan prema kojem škola letenja treba da postane najveća na svetu.

"Ciljamo na veliki bazen zemalja - na primer, u Kini postoji ogroman nedostatak pilota, a isto važi i za Indiju i Indoneziju", rekao je.

Očekuje se da će škola započeti s radom sledeće godine, do kada će se rešiti sve birokratske stvari. Najveća prednost letačke škole je još uvek važeća, ali nefunkcionalna ATO licenca (odobrena organizacija za obuku), koja omogućava kupcu da nastavi sa obučavanjem budućih pilota.

Kineska ulaganja u slovenački vazduhoplovni sektor do sada su bila neuspešna. Godine 2017. "SHS aviejšn" uz potporu Kine dobio je petnaestogodišnju koncesiju za aerodrom Maribor. Planirao je od aerodroma da napravi evropsko središte za dolazak kineskih turista. Kako bi ostvarila svoju viziju, kompanija je osnovala novog prevoznika - "VLM Slovenija" - koji je počeo da leti na nekoliko evropskih destinacija iz Maribora.

No, avio-kompanija bankrotirala je nakon mnogih problema, kineski investitor se kasnije povukao sa mariborskog aerodroma i optužio državu da nije ispunila svoj deo sporazuma o usvajanju novog prostornog plana aerodroma, koji bi omogućio njegov razvoj. Do danas novi prostorni plan nije usvojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: