Već oslobođeni dažbina od 100 mil. €: CRBC izgubio spor sa CG od 80.000 €

Kompanija CRBC, glavni izvođač radova na deonici auto-puta Podgorica-Kolašin, izgubila je spor pred Upravnim sudom Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

10:45

Već oslobođeni dažbina od 100 mil. €: CRBC izgubio spor sa CG od 80.000 €
Foto: Thinkstock, ilustracija

Naime, kineska kompanija je tražila povraćaj uplaćenog novca za akcize u iznosu od 79.430,04 evra, pišu Vijesti.

CRBC je tužbu podneo na rešenje Poreske uprave koja je odbila da im isplati ovaj iznos plaćenih akciza, jer zahtev za povraćaj nije predao u predviđenom roku. CRBC tvrdi da za njih ne važi rok iz Zakona o akcizama, već ugovor sa Vladom Crne Gore.

Kako je navedeno u presudi, CRBC ima pravo da prema Zakonu o auto-putu i ugovoru sa Vladom o projektovanju i izgradnji deonice Smokovac-Mateševo dobija povraćaj dela uplaćenih akciza na gorivo koje je potrošeno prilikom izgradnje auto-puta.

Sudsko veće međutim nalazi da u ugovoru, Zakonu o auto-putu i podzakonskim aktima Vlade vezanim za ovaj posao nije definisano u kojem roku izvođač CRBC može da traži pravo na povraćaj uplaćene akcize, pa se zbog toga mora primjenjivati rok iz Zakona o akcizama.

U presudi je navedeno da je zakonski rok za podnošenje zahteva za povraćaj dela plaćene akcize 15 dana od isteka kvartala u kojem je nabavljeno gorivo - gasna ulja.

CRBC je do sada vraćeno ili je oslobođen plaćanja raznih dažbina u iznosu preko sto miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: