Biz / Vesti 10

Cene nezaustavljivo rastu: Još kada krene iz Srbije...

Banjaluka/Sarajevo -- Cena brašna ponovo je u RS porasla za dva feninga, a do kraja ovog meseca očekuje se da po kilogramu skoči za još četiri feninga.

Izvor: Nezavisne novine, Dajana Miljić
Foto: Thinkstock

Do poskupljenja je došlo i pre desetak dana, a ovo je novo, potvrdio je za “Nezavisne” Zoran Kos, predsednik Udruženja mlinara.

“Do kraja septembra očekujemo da kad krene izvoz iz Srbije, Mađarske, da će automatski dolaziti do još većeg skoka cena brašna”, kazao je Kos.

On je dodao da se ipak za duži period ne može tačno predvideti koliko će cena brašna rasti po kilogramu, ali se zna da neće mirovati.

“Svi proizvođači koji imaju pšenicu neće još da je prodaju jer je svi čuvaju za narednu godinu i čekaju višu cenu”, kazao je Kos.

Prema njegovim rečima, vreća brašna od 25 kg košta od 16,50 KM do 21 KM, zavisno od proizvođača i tipa brašna.

Radenko Pelemiš, predsednik Udruženja pekara regije Bijeljina, ističe da je pored prvog poskupljenja brašna, koje je bilo pre desetak dana, ono ponovo poskupelo – od dva do tri feninga po kilogramu.

“Imamo najavu da će brašno u narednom periodu poskupeti za još osam do čak 10 feninga. Moramo pratiti situaciju na tržištu što se tiče pšenice, a što se tiče cena pekarskih proizvoda očekujemo da porastu za 10 odsto”, ističe Pelemiš za “Nezavisne” i dodaje da će to biti po 10 feninga po vekni.

Komentari 10
Čitajte
Pošalji komentar