Fondovi EU spasavaju Hrvatsku

Hrvatska treba da usvoji mere kojima bi dozvolila maksimalnu upotrebu finansijske pomoći EU, koja bi mogla da bude ključna za preokret njene posrnule ekonomije.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

14:13

Default images

To je izjavio direktor Svetske banke za centralnu Evropu Piter Harold, koji je naveo da bi ispravna upotreba finansijske pomoći EU mogla bi da poveća privredni rast Hrvatske do jedan odsto godišnje.

"Iskreno verujemo da bi pravilna i brza upotreba ovih sredstava mogla biti ključna za oporavak hrvatske ekonomije", rekao je Harold.

Hrvatska treba da postane članica EU 1. jula 2013.

Hrvatska je prošle godine iskoristila svega 37 odsto pomoći iz predpristupnih fondova, a vlada u Zagrebu se nada da će u predstojećim godinama ta stopa biti barem udvostručena.

Hrvatska trenutno ima na raspolaganju 140 miliona evra iz fondova EU, a pošto postane članica Unije, biće joj dodeljeno 450 miliona evra.

Hrvatski bruto domaći prozivod (BDP) je poslednji put uvećan 2008, za 2,4 odsto, a država je od tada gotovo neprekidno u recesiji.

Vlada u Zagrebu za ovu godinu predviđa privredni rast od 0,8 odsto, medjutim, centralna banka procenjuje da će privreda ponovo potonuti, ovog puta za jedan odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: