Region

Utorak, 03.08.2021.

12:02

Još jedna susedna zemlja povlači sporne proizvode

S tržišta Bosne i Hercegovine povlače se serije sladoleda Snikers (Snickers), Tviks (Twix), Baunti (Bounty) i Em-en-ems (M&Ms).

Izvor: Tanjug

Još jedna susedna zemlja povlači sporne proizvode
Ilustracija: Depositphotos, gyn9037

Razlog tome je utvrđeno prisustvo pesticida. Podsetimo, ovi proizvodi povučeni su pre nekoliko dana iz prodaje i u Hrvatskoj.

Povlači se u BiH i smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbednost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišćen u proizvodnji, a iz Agencije za bezbednost hrane su naveli da ih je o tome obavestio punomoćnik kompanije "Mars", prenosi RTRS.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Reč je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine.

Jesu li sporni proizvodi zalutali i na naše tržište?

Navedeni proizvod je poreklom iz Španije, naveli su iz Agencije.

Iz Agencije su objasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smeju stavljati u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porekla, dodaje RTRS.

Podsetimo, kako je nedavno poručeno iz Ministarstva poljoprivrede Srbije, u našoj zemlji nema voćnih jogurta i sladoleda koji su povučeni sa hrvatskog tržišta zbog prisustva pesticida etilen oksida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

21 h

Podeli: