Da li Rusi mogu ostati naši kupci?

S polica ruskih prodavnica polako nestaju prehrambeni proizvodi iz Evropske unije i zapadnih zemalja na koje je u avgustu Rusija uvela embargo.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

16:51

Default images

Njih bi trebalo da zamene domaći sirevi, mleko, meso, riba, voće i povrće, kao i oni uvezeni iz drugih zemalja.

Dok ruski potrošači sankcije već osećaju kao poskupljenje hrane, za proizvođače u Srbiji embargo je šansa da uzmu nov deo tržišta.

Poljoprivredni sajam Zlatna jesen 2014 je mesto na kome svi regioni Rusije traže nove partnere, a građane privlače nacionalnim pesmama, plesom ili prodajom po nižim cenama. Naime, dva meseca od uvođenja embarga na hranu iz Evropske unije hrana je počela opet da poskupljuje, te se očekuje da do kraja godine poskupljenje bude 15 odsto.

"Nema u svetu tih skladišta u kojima bi meso, mleko, voće i povrće ležalo i čekalo da nekome zatreba i da u tim ogromnim količinama pređe pola sveta do nas. A ovi proizvodi čine više od pola kućnog budžeta 20 odsto naših građana, to su najsiromašniji i za njih će rast cena biti prava tragedija", kaže Pjotr Šelišč, predsednik Saveza potrošača Rusije.

Embargo na zapadnu hranu je za ruske proizvođače, ali i za srpske poljoprivrednike, šansa da uđu u upražnjen prostor. Dalji porast izvoza iz Srbije u Rusiju se tek očekuje, jer su u proceduri izvozne dozvole za nove izvođače poput Mlekoprodukta.

"Oni su iz EU uvozili 240 000 tona sireva raznih vrsta a u Srbiji je proizvodnja industrijskih sireva negde oko 20 hiljada tona. I gledaćemo da sav višak mleka koristimo za izvoz u Rusiji a taj potencijal je do 50 tona na mesečnom novou što znači negde oko 600 tona na godišnjem nivou", kaže Đuro Jarić, komercijalni direktor Mlekoprodukta

Srbija prvi put učestvuje na ovom međunarodnom sajmu, a ove godine je jedna od retkih stranih država izlagača. U Privrednoj komori, koja je organizator srpskog učešća na Sajmu, kažu da je interesovanje Rusa veliko i da je izvoz poljoprivrednih proizvoda porastao i pre sankcija.

"185 miliona dolara je vrednost izvezene prehrambene industrije. Za 8 meseci rast od 60 odsto na tržište Rusije, do kraja godine izvoz će biti i do 300 miliona dolara", kaže Dejan Delić, iz Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

300 miliona dolara izvoza je tek mali deo od 16 milijardi dolara, koliko je iznosio izvoz u Rusiju iz Evropske unije sada zabranjenih proizvoda. Naši proizvođači računaju da će, kada jednom uđu na tržište i povoljno se predstave potrošačima, tu i ostati i kada se politička situacija koja im daje novu šansu promeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: