Dogovor budalaština, smena ministra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, dematovala je tvrdnje ministra prosvete i "čelnika dva režimska sindikata, da nastava počinje u ponedeljak".

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 05.02.2011.

13:51

Default images

Ministar prosvete svojom izjavom da je postignut dogovor sa sindikatima nije rekao istinu, jer se to od njega i nije očekivalo, navodi se u saopštenju Unije.

Kaže se i da Unija "nije potpisala nikakav protokol niti sporazum o prekidu štrajka, jer je to stav članova Unije,što znači da najjači i najbrojniji sindikat nije pristao na ovo poniženje“.

"Kao prvo to su izjavili ministar prosvete i čelnici dva sindikata koji nisu ni bili u štrajku, a svi mediji su preneli ovu izjavu i time namerno uneli pometnju, odnosno pokušavaju da oprobanim metodama disciplinuju prosvetne radnike koji su se usudili da se bore za svoje dostojanstvo, legalnim i legitimnim sredstvima", navodi se u saopštenju ovog sindikata. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji kaže da je „potpisani protokol budalaština. Ljudi se smeju i nikom nije jasno šta znači. Na šta to liči, ako bude priliva novca u budžetu, dobićete povišicu. Neozbiljno je".

"Jedno je sigurno, članovi Unije će se odupreti svakom pokušaju da se, po svaku cenu uguši štrajk, jer su prosvetni radnici ogorčeni ovakvim odnosnom države prema prosveti, odnosno ovakvom javnom ponižavanju prosvetnih radnika kojim su izloženi od strane ministra prosvete i njegovih sindikalnih saradnika", kaže se u izjavi.

"Ministar prosvete i njegovi pomoćnici, ma koliko to mediji pokušavali da prećute, suočiće se sa činjenicom da će u ponedeljak škole članice Unije i dalje biti u potpunoj obustavi rada u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima. Isto tako, jutros je krenula i akcija potpisivanja peticije,odnosno zahteva za smenu ministra prosvete", navodi Unija sindikata.

"Zato i očekujemo da će u ponedeljak u pokušaju gušenja štrajka biti uključene sve strukture vlasti, počev od medija, preko inspekcija pa i do policije", kaže se u saopštenju.

I Nezavisnost tek odlučuje

Odluka o tome da li će članstvo Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost prihvatiti sporazum, prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, biće doneta u nedelju na sednici Glavnog odbora tog sindikata.

Predsednik Nezavisnosti Tomislav Živanović je kazao da će, ukoliko se ne donese odluka o potpisivanju sporazuma, biti reči o načinima daljih protesta ili štrajka.

Živanović je podsetio da je u petak uveče prisustvovao pregovorima sindikata i predstavnika Vlade Srbije, ali nije mogao da potpiše protokol koji se, kako je naveo, ne odnosi samo na prosvetne radnike, već i na predstavnike ostalih sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: