Banjaluka: Dupliran promet na berzi

Banjalučka berza će godinu završiti sa rekordnim prometom od oko 730 miliona KM (374,35 miliona evra).

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2007.

11:41

Default images

To je za oko 90 odsto više nego 2006. godine, a sumirajući ovogodišnje rezultate, direktor Banjalučke berze Milan Božić kazao je da je u prvom kvartalu beležen rast cena akcija preduzeća da bi se investitori nakon toga, prvi put od nastanka Berze, suočili sa padom.

Padu su odlučujuće doprineli prethodni petogodišnji kontinuirani rast cena akcija, slični negativni trendovi na tržištima kapitala u svetu i loša politička situacija u zemlji i regionu, kaže on.

Zbog svega toga, indeks akcija najlikvidnijih preduzeća na Banjalučkoj berzi BIRS godinu je završio u minusu od oko deset odsto gledano prema kraju 2006, dok je indeks fondova FIRS u plusu od deset odsto.

Tržišna kapitalizacija Banjalučke berze dostiže 7,6 milijardi KM (3,89 milijardi evra) i za oko 200 miliona KM (102,5 miliona) je veća nego na kraju 2006. godine.

Dobitnici godine su društva sa finansijskog sektora s prosečnim rastom akcije od 73 odsto, dok su gubitnici preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske sa prosečnim padom od oko 20 odsto.

Banjalučka berza u 2008. očekuje prelazak najmanje tri preduzeća na prestižnu A listu, izlazak prvih privatnih firmi na tržište kapitala, a pri kraju te godine i osnivanje privatnih penzionih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: