Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan EU za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2022.

09:27

Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene
Ilustracija: Shutterstock/Krasowit

"Ako sve zemlje u Evropi štede gas, to može da stabilizuje cenu možda čak i da je smanji i da doprinese tome da obezbedimo dovoljno gasa da preživimo jesen i zimu“, rekao je Miler za nemački javni servis ZDF, prenosi Rojters.

Sporazumom usvojenim 5. avgusta traži se od zemalja EU da smanje potrošnju gasa radi popune gasnih skladišta, kako bi bile pripravne za moguće potpuno isključenje ruskih isporuka uoči predstojeće zime.

Planom se predviđa da od avgusta ove godine do marta 2023. članice EU dobrovoljno smanje korišćenje gasa za 15 odsto, dok bi u slučaju vanrednih okolnosti Evropska komisija mogla to da proglasi obavezom, uz izvesno izuzimanje nekih zemalja i industrija od te obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: