Pariski klub odložio Argentini otpatu duga, sledi runda sa MMF-om

Argentina i grupa kreditora iz Pariskog kluba postigli su sporazum o odlaganju otplate 2,0 milijarde dolara duga te zemlje do marta 2022. godine.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

13:44

Pariski klub odložio Argentini otpatu duga, sledi runda sa MMF-om
Foto: Depositphotos, mejikyc

To bi, prema mišljenju analitičra, trebalo da omogući Argentini da odahne dok se priprema za još važnije pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o dugu teškom oko 45 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Sporazum sa Pariskim klubom o odlaganju servisiranja obaveza do sledeće godine znači da će Argentina izbeći opasnost da joj se od sledećeg meseca zaračunavaju kaznene kamate zbog docnje u otplati kredita.

Do dogovora je došlo u vreme dok je Buenos Ajres pod velikim pritiskom da postigne sporazum sa MMF-om do 31. marta o obnavljanju otplate duga, koji sada ne može da servisira.

Ovo bi trebalo da odagna strah od kolapsa dogovora, kažu analitičari i podsećaju da Argentini dospeva nekih 8,5 milijardi dolara obaveza prema Fondu od sada do početka sledeće godine.

Predstojeći pregovori su i test za MMF, koji je 2018. povećao sredstva odobrena Argentini do najvećeg nivoa ikada, ali nije mogao da spreči ekonomsku krizu u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: