Amerikanci bi ponovo na Mesec, traže još novca

Administracija američkog predsednika traži veliko pojačanje Nasinog godišnjeg finansiranja kako bi ispunila misiju slanja ljudi na Mesec do 2024. godine.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

13:47

Amerikanci bi ponovo na Mesec, traže još novca
Foto: Depositphotos, NASA

U svom godišnjem zahtevu za budžet, Bela kuća je zatražila od Kongresa da za 2021. fiskalnu godinu izdvoji više od 25 milijardi dolara za Američku svemirsku agenciju (NASA), od čega je 12,4 milijarde dolara namenjenih za program sletanja na Mesec.

To bi bilo još jedno značajno povećanje finansiranja svemirske agencije. Budžet agencije bio je manji od 20 milijardi dolara 2017, u godini kada je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost, a porastao je na 22,6 milijardi dolara za fiskalnu godinu 2020, koja se završava 30. septembra.

Dokument takođe prikazuje nameru da budžet Nase poraste na 26,3 milijarde dolara u fiskalnoj 2025. godini.

Nema garancija da će Kongres udovoljiti zahtevu administracije. Predlog budžeta Bele kuće prvenstveno je svedočenje njenih prioriteta, a zakonodavci nisu u obavezi da ga slede.

Kongres obično za Nasu izdvaja iznos koji traži Bela kuća ili čak i više od toga.

Svemirska agencija dobila je većinu, ali ne sav novac koji je tražila za svoj program istraživanja Meseca, nazvan Artemis, u odlukama koje su zakonodavci usvojili sredinom decembra, prenosi Biznis info.

NASA je, takođe, zatražila pomoć od automobilskih kompanija kako bi se izradilo vozilo za njihove projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: