"Gubimo građevince, iako majstori u Srbiji mogu lepo da zarade" VIDEO

Država će kroz velike investicione radove u ovoj godini zaposliti domaću građevinsku industriju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

11:33

Foto: Prva TV

Plan je i da na velikim projektima naši neimari ne rade samo kao kooperanti i podizvođači već kao partneri stranih kompanija.

Gostujući na Prva TV Goran Rodić, potpredsednika Građevinske komore, otkriva kako će se deliti posao, koja su pravila važila do sada, kakve predloge su pripremili građevinari i može li operativa da oživi kroz gradnju stanova na zapuštenim lokacijama koje su već infrastrukturno opremljene.

Prema novoj inicijativi koju je podržala država Srbija, naši neimari će ubuduće biti partneri stranim kompanijama u slučajevima kada rade i kao podizvođači.

"Mi ćemo zajednički posao raditi. I jedni i drugi ćemo imati reference. Do sada je bilo pravilo da oni uzimaju rference, a mi ne. Novim pravilom se pomaže domaća operativa. država je pokazala volju da pomogne našim firmama. Očekujemo novi investicini ciklusom, i mi imamo veliku šansu da pomognemo operativu", objašnjava sagovornik Prva TV.

Prema njegovim rečima, građevinska industrija sa još 50 pratećih delatnosti, ima učešće od 30 odsto u BDP, što je ogromna zamajac za privredu zemlje. Grana koja masovno zapošljava stanovništvo.

Rodić se osvrnuo i na problem nedostatka radne snage.

"Godinama unazad ukazujemo na ovaj problem. Odavno se upalio crveni alarm. Nije u pitanju novi poslovi, već nemamo zanastku elitu. Uskoro, neće imati ko da održava sistem. Potrebno je da se taj trend menja", objašnjava Rodić.

Prema njegovim rečima, dnevnica zanatlija do skora je bila mala, a sada je skupo plaćana. Dobri majstori mogu lepo da zarade ovde, ne moraju da idu u inostranstvo. Potrebno je da se sačuvaju kadrovi i da se obuče novi.

Prema njegovim rečima, zbog izmeštanja fabričkih kompleksa iz centra grada, oslobađaju se infrastukturno opremljene lokacije u Beogradu. Investitori za mnogo manje novca mogu da dižu velike stambene komplekse.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: