Industrijska proizvodnja veća 10,6 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u januaru 2018. godine za 10,6 odsto na godišnjem nivou.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

12:24

Industrijska proizvodnja veća 10,6 odsto
Foto: Thinkstock

U odnosu na prosek u prošloj godini manja je za 6,0 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u januaru imali su proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja električne energije, proizvodnja osnovnih metala i proizvodnja derivata nafte.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 5,9 posto, a da je prerađivačka porasla za 6,8 procenata u odnosu na prosek 2017. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u januaru je na mesečnom nivou bila veća za 4,2 odsto, dok je prerađivačka zabeležila rast od 4,3 procenta.

Na godišnjem nivou je, posmatrano po sektorima, sektor prerađivačke industrije u januaru imao rast od 11,3 procenata, rudarstvo rast od 9,3 odsto, dok je sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovao rast od 8,5 procenata.

Posmatrano po namenskim grupama, međugodišnji rast je u januaru zabeležen kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju za 27,7 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 22,3 procenata, energije za 9,5 procenata i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 odsto.

S druge strane, pala je proizvodnja kapitalnih proizvoda za 1,7 odsto.

Obim industrijske proizvodnje je u januaru, na godišnjem nivou, zabeležio rast kod 25 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 82 posto, a pad kod četiri oblasti (sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 18 posto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: