Sandučiće menjamo i zbog nas i zbog Evrope

Stanari zgrade u Ulici Stanka Paunovića Veljka u beogradskom naselju Miljakovac bili su nemalo iznenađeni kada su iz medija saznali da njihovi „ganc“ novi, 800 dinara po komadu vredni, kućni poštanski sandučići imaju ograničeni rok trajanja. Bez obzira što su im drveni prethodnici u ulaznom holu „dočekali penziju“, novi sandučići će se teško zadržati na tom mestu posle 2015. godine.

Fokus

Izvor: Miloš Vlahoviæ

Četvrtak, 31.03.2011.

00:01

Default images

Tada, naime, ističe rok do kada u stambenim i poslovnim zgradama treba da bude zamenjeno svih, prema procenama, oko milion sandučića koji ne odgovaraju novoustanovljenim standardima.

U Republičkoj agenciji za poštanske usluge (RAPUS), koja je i donela propis kojim se uređuje budući izgled kućnih sandučića (ne poštanskih, koji se nalaze u Poštama), kažu za B92 da „EU ima standarde izrađene na osnovu iskustava svih zemalja članica“.

„Mi se krećemo u tom pravcu i polako, ali sigurno, treba da koristimo iskustva zemalja Evrope, bar kada je poštanski saobraćaj u pitanju“, dodaju u RAPUS-u.

Obrazloženje je jednostavno. Dosadašnji propisi datirali su još iz bivše SFRJ i pisani su za ono vreme i za pismonosne pošiljke koje odgovaraju dimenzijama računa, dopisnica, čestitki, pisama.

Kako kažu u Agenciji „u današnje vreme sve je manje takvih pošiljaka, a sve više pošiljaka kao što su katalozi, brošure, novine, časopisi, razne revije i sav drugi štampani materijal (format A4) koje korisnici poštanskih usluga naručuju i žele da im se uruče u ispravnom stanju“.

To znači da je te pošiljke veoma teško, uglavnom i nemoguće, ubaciti u postojeće sandučiće bez oštećenja i dodaju da deo često ostane van sandučeta, pa je dostupna svakome čime korisnik ne samo da može da ostane bez pošiljke koju je naručio, već mu je samim tim ugrožena i privatnost.
Da će ulazak u Evropsku uniju zahtevati prilagođavanja jasno je bilo svima, ali da će se kola slomiti baš na sandučićima verovatno nisu očekivali ni najveći evroskeptici.

Na žalbe građana da im ne stižu pošiljke ili da stižu oštećene, Agenciji odgovara da će se upravo sa novim kućnim sandučićima ostvariti bolji kvalitet i mnogo manje reklamacija na ispravnost poštanskih pošiljaka.

Oni, ipak, dodaju da će sve pošiljke, kao i do sada, biti uručivane u skladu sa zakonom i opštim uslovima, ali ponavljaju da je „veoma bitno da kućni sandučić postoji, da je funkcionalan, bezbedan i uredno obeležen, pa i ako nije u skladu sa tehničkim uslovima“.

Odluku da propišu obavezu zamene postojećih sandučića, u RAPUS-u obrazlažu željom da spreče eventualne kazne za fizička i pravna lica u slučaju neadekvatnog sandučeta, kako to propisuje važeći Zakon o poštanskim uslugama.

Istovremeno, u Sloveniji, koja je već godinama članica Evropske unije, kažu da nije postojao niti postoji propis kojim bi se zahtevalo od građana da zamene svoje stare sandučiće novim “EU korektnim”.

Jasmina Roškar, šef Službe za odnose sa javnošću Pošte Slovenije, kaže za B92 da će “korisnicima u Sloveniji biti isporučene pošiljke i ako njihovi sandučići ne odgovaraju evropskim standardima, ali su i dalje funkcionalni i bezbedni”.

Prema tamošnjem zakonu o poštanskim uslugama, dovoljno je da svaki stambeni i poslovni objekat ima sanduče koje omogućava bezbednu isporuku pošiljke i dodaje da su, u suprotnom, zaprećene i novčane kazne.

U toj zemlji je poštar obavezan da, ukoliko zbog neispravnosti ili nepostojanja sandučeta nije u mogućnosti da dostavi poštu, ostavi napomenu o prijemu pošiljke vlasniku objekta. Poštar je dužan da isto učini i ukoliko pošiljka ne može da bezbedno stane u sanduče.

"Agencija za izmišljanje nameta građanima"

U Centru za zaštitu pоtrоšača „Fоrum“ iz Niša navode, povodom novih propisa Republičke agencije za poštanske usluge, da se „stiče utisak da u Vladi Republike Srbije postoji Agencija za izmišljanje nameta građanima, i ona to savršeno dobro radi“.
Predsednik tog udruženja mr. Jovan Jovanović, ipak, kaže da su “’inovatori’ prilikom pisanja novih propisa zaboravili na član 7. Zakona o poštanskim uslugama, koji su sami i pisali“.

Iz tog člana se jasno vidi je osnovni uslov za primenu novih tehničkih uslоva za poštanske sandučiće, potpisivanje ugovora sa korisnicima usluga, odnosno potrošačima.

Jovanović naglašava da se novim propisima „pokušava zanemariti pravo korisnika da takav ugovor i ne potpišu ili ako su ga već potpisali da imaju pravo i da ga jednostrano raskinu“. Takođe, on dodaje i da „postoji još jedna ’sitnica’“, odnosno to da je kao razlog za zamenu poštanskih sandučića navedeno stvaranje mogućnosti za „uručenje krupnijih pismonosnih pošiljaka kao što su katalozi, brošure, novine i časopisi, reklamni uzorci i slično“.

Predsednik udruženja potrošača „Forum“ naglašava da je upravo „dostavljanje ovakvih materijala, novim Zakonom o zaštiti potrošača definisano kao ’nasrtljivо pоslоvanje’ i kao takvo i zabranjeno“ i pita se „ima li kraja ’nasrtljivom poslovanju Vlade Republike Srbije i njenih Agencija“.

Na pitanje može li i na koji način RAPUS da spreči pomenuto „nasrtljivo ponašanje“, u Agenciji kažu da se „u poslednje vreme kao ’spasonosno rešenje’ nude specijalni stolovi namenjeni isključivo za marketinške akcije“.

Takvi stolovi se postavljaju u ulazne holove zgrada tako da svako ko prođe pored stola, može da uzme koliko mu treba papira i reklama.

Ipak, tu se radi samo o neadresiranim pošiljkama, dok se one adresirane, bez obzira na sadržaj, moraju uručiti na propisan način i ni u kom slučaju se ne mogu ostavljati na bilo kakve specijalne ili druge stolove ili ostavljati ispred ulaznih vrata, kapija ili bilo gde drugo.

U RAPUS-u dodaju i da, za sada, nemaju nadležnost, ali da razmatraju mogućnost da predlože da se novim Zakonom o poštanskim uslugama reši i problem „nasrtljivog ponašanja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: