Društvo 0

20.05.2024.

22:02

Stiže novi ciklon u Srbiju

Marko Čubrilo, meteorolog amater, u najnovijoj vremenskoj prognozi najavljuje da od sutra počinje uticaj novog ciklona koji će do petka uslovljavati vrlo nestabilno vreme.

Izvor: Blic

Stiže novi ciklon u Srbiju
Profimedia

Podeli:

"Danas tokom poslepodneva i večeri u košavskom delu regiona jugoistočni vetar biće u pojačanju. Dnevni maksimum biće od 18 do 27 stepeni Celzijusa. U utorak će ka nama u sklopu ciklona strujati topao, ali vlažan i veoma nestabilan vazduh. Kao posledica toga od sredine dana u utorak nad severnim delovima Bosne i Hercegovine, zapadnim i delom središnje Hrvatske, jugozapadnom, zapadnom i delom južne Srbije stoji signal za pokretanje veoma jakih grmljavinskih nestabilnosti čiji će pravac premeštanja biti jugozapad-severoistok", kaže Marko Čubrilo u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi.

Snažna reakcija atmosfere u regionu

Čubrilo očekuje da nestabilnosti tokom popodneva brzo ojačaju i nad delovima istočne Hrvatske, severne i severoistočne Bosne i Hercegovine, zapadne, središnje Srbije i većeg dela Vojvodine, a kasnije uveče i nad ostalim delovima Srbije uz česte i jake grmljavinske pljuskove može biti snažnih, lokalnih, vremenskih nepogoda koje će za kratko vreme doneti i preko 25 mm taloga uz grad, vrlo jak vetar i snažno sevanje.

"Trenutno je veliki broj parametara nestabilnosti jako visok, imaćemo vrlo visoku temperaturu koja će lokalno ići i na oko 33 stepena Celzijusa, dosta jako smicanje u atmosferi, zbog prelaska fronta biće i snažne konvergencije tako da može biti vrlo snažne reakcije atmosfere. Večeras će biti znatno sigurnije sa kojom snagom i učestalošću će u utorak biti nestabilnosti, ali za sada se treba pripremiti za lokalno vrlo jake pljuskove", kaže Čubrilo.

Prema njegovim rečima u utorak bi moglo biti:

  • jakih grmljavinskih pljuskova
  • lokalnih nepogoda uz tuču/grad
  • vrlo obilnu kišu za kratko vreme
  • veoma jak vetar
  • snažno sevanje

"Nema potrebe za panikom, već treba biti spreman za potencijalno jake nestabilnosti. Kako će one biti prostorno ograničene, biće velikih razlika u njihovom intenzitetu na vrlo malom prostoru", kaže Čubrilo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: