Dušan Vlahović, Juventus i fudbal: Torinski gigant doveo napadača - golgeter postao najskuplji srpski igrač u istoriji

Iz Partizana preko Fiorentine do Juventusa, i opet crno-bele boje. Juventus ga je platio 75 miliona evra.

BBC

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

19:56

Dušan Vlahović, Juventus i fudbal: Torinski gigant doveo napadača - golgeter postao najskuplji srpski igrač u istoriji
Vlahoviæ u prostorijama Juventusa pred odlazak na medicinske preglede/Daniele Badolato - Juventus FC/via Getty Images

"Ovaj momak je monstrum, jednog dana će vredeti 100 miliona evra" - ovako je nekadašnji trener fudbalera Partizana Ivan Tomić jednom prilikom opisao Dušana Vlahovića.

Tomić, nekadašnji fudbaler, potom direktor i trener u Partizanu, nije pogrešio - Vlahović je postao najskuplji igrač u istoriji srpskog fudbala.

Na dan kada je napunio 22 godine, Vlahović je prošao sve lekarske preglede, a potom potpisao ugovor na četiri i po godine sa torinskim Juventusom, jednim od najvećih svetskih klubova.

Juventus je platio Fiorentini čak 75 miliona evra za mladog golgetera, od čega je pet miliona u bonusima.

Prema izveštajima italijanskih medija, 22-godišnji srpski reprezentativac će godišnje zarađivati sedam miliona evra.

Vlahović će u Juventusu nositi dres sa brojem sedam koji je prethodno nosio Kristijano Ronaldo, a mogao bi da debituje već u nedelju, 6. februara protiv Verone.

Od kako je 2018. godine prešao u Fiorentinu iz Partizana, za koji je odigrao tek malo više od 500 minuta u seniorskoj konkurenciji, Vlahović je iz sezone u sezonu bio sve bolji i ubrzo postao jedan od najtraženijih fudbalera u Evropi.

Osim Juventusa, želeli su ga i neki engleski klubovi, među kojima su Arsenal i Totenhem pokazali najviše interesovanja.

"Juve je Juve"

Tako je glasio odgovor Darka Ristića, Vlahovićevog agenta, na pitanje italijanskih novinara da objasni zašto je mladi igrač izabrao Juventus ispred ponuda iz Engleske.

Vlahovićev transfer u Juventus ne samo da je najveći za nekog srpskog fudbalera, nego je i najskuplji u nekom zimskom prelaznom roku u Seriji A.

Do sada je dolazak Pakete u Milan 2019. držao rekord - tada je ovaj igrač bio plaćen skoro 40 miliona evra.

Ujedno, ovo je i najveći transfer u istoriji Fiorentine - rekord je do sada držao Federiko Kijeza sa 50 miliona evra.

Vlahović je ove sezone postigao 20 golova u svim takmičenjima za Fiorentinu, pored odlučujućih golova u pobedama Srbije nad Azerbejdžanom i Luksemburgom koji su doveli do direktnog plasmana reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Kataru kasnije ove godine.

U poslednje dve sezone, Vlahović je postigao 38 golova: bolji od njega u prvih pet najjačih evropskih fudbalskih liga su samo Robert Levandovski (Bajern Minhen - 64 gola), Erling Haland (Borusija Dortmund - 43 gola) i Karim Benzema (Real Madrid - 40 golova).

Ali jedino srpski fudbaler na ovoj listi nije igrao u evropskim kupovima.

Vlahović je postao peti srpski fudbaler u Juventusu - pre njega crno-beli dres nosili su Vladimir Jugović, Zoran Mirković, Darko Kovačević, Miloš Krasić.

Ivan Ergić je kao mladi fudbaler bio registrovan, ali nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu za torinski klub, pa je prosleđen na pozajmicu u švajcarski Bazel gde je proveo osam godina.

Prema propisima Evropske fudbalske unije, matični klub iz kojeg je fudbaler ponikao treba da dobije tri odsto vrednosti celokupnog transfera.

U slučaju Vlahovićevog transfera, sumu od oko dva miliona evra će dobiti Partizan.

Partizan je prodao mladog napadača Fiorentini 2017. godine za 1.900.000 evra.

Zamalo da bude zubar

Getty Images
"Kao mali sam želeo da upišem medicinu.

"Moja majka je zubarka i ona mi je prenela interesovanje za taj poziv.

"Ipak, kad sam priključen prvom timu Partizana, morao sam da odustanem od dečačke želje i posvetim se fudbalu", rekao je Vlahović u intervju za italijanski Korijere delo sport u martu 2021. godine.

Vlahović je rođen u Beogradu 28. januara 2000. godine i profesionalnu karijeru je započeo u Partizanu.

Postao je najmlađi debitant u istoriji kluba kada je zaigrao na utakmici protiv OFK Beograda, 27. februara 2016.

Ubrzo je postao i najmlađi strelac u istoriji lige, preuzevši tu titulu od Luke Jovića, sada igrača Reala iz Madrida.

O njegovom prelasku u Englesku se već tada govorilo, ali je ubrzo postignut dogovor sa italijanskom Fiorentinom.

Kada je prešao u Italiju u sezoni 2018/19, Vlahović je imao samo 18 godina.

Od njega se mnogo očekivalo, ali je tokom prve sezone odigrao samo nekoliko seniorskih mečeva bez golova.

Starter je bio na samo jednom meču.

Već sledeće sezone, postao je stalni član prvog tima, ali je njegov učinak od šest golova na 30 utakmica brzoplete naveo da otpišu igrača koji je još uvek pekao zanat.

Međutim, sezonu 2020/21 je definitivno obeležio, poguran verom trenera Ćezarea Prandelija koji se u klub vratio kao menadžer u novembru 2020.

Od 16. decembra 2020. Vlahović je dao 28 golova na 39 utakmica.

Postao je najmlađi igrač koji je postigao više od 20 ligaških golova za Violu u jednoj sezoni, još od dana kada je to učinio razbarušeni titan Serije A sa kraja 1990-ih i početka 2000-ih godina - Gabrijel Batistuta.

Tokom ove godine, samo su dvojica igrača iz pet najjačih evropskih liga - efikasni duo iz Bundes lige, Erling Braut Haland i Robert Levandovski - postigli više od 25 golova, koliko ih je dao Vlahović.

A od onih koji su do današnjeg dana postigli više od 20 golova u kalendarskoj godini, Vlahović čini trio najtraženijih igrača, zajedno sa još dvojicom mlađih od 25 godina, Erlingom Halandom i Kilijanom Mbapeom.

Vlahović je nastavio da pruža sjajne igre, ali uskoro je postalo jasno da je Prandelijev odlazak iz Fiorentine u martu 2021. predstavljao veliki udarac.

Posle het-trika protiv Beneventa, u martu 2021, Vlahović je rekao da mu je Prandeli "dao prostor i ulio samopouzdanje u trenutku koji je za mene bio veoma komplikovan".

"Posle lokdauna, stigao je dva sata ranije na trening. Objasnio mi je šta znači biti šampion i na terenu i van njega. On je pravi gigant.

"Sve mu dugujem", rekao je Vlahović.
Dušan Vlahoviæ - ubitaèni golgeter/Getty Images

Šesti srpski fudbaler u Juventusu

Pre Vlahovića, članovi Juventusa bila su još petorica srpskih fudbalera.

Prvi je bio Vladimir Jugović, koji je ostavio i najdublji trag.

Jugović je 1995. došao iz đenovljanske Sampdorije, a sa Juventusom je osvojio Ligu šampiona, Seriju A, evropski Superkup i Interkontinentalni kup.

U leto 1998, Zoran Mirković je stigao u torinski klub iz Atalante, a u crno-belom dresu je osvojio Intertoto kup.

Godinu dana posle Mirkovića, u Juventus je stigao Darko Kovačević iz španskog Real Sosijedada koji je na ime obeštećenja zaradio 15 miliona funti (tada skoro 35 miliona nemačkih maraka).

Kao i Mirković, Kovačević je osvojio Intertoto kup sa Juventusom.

U leto 2000, u redove italijanskog giganta iz australijskog Pert Glorija došao je Ivan Ergić, ali on nije debitovao za prvi tim i posle šest meseci je otišao u švajcarski Bazel.

Poslednji srpski fudbaler koji je potpisao za Juventus bio je Miloš Krasić.

Juventus je u avgustu 2010. platio 16,2 miliona evra za transfer moskovskom CSKA, Krasić je u Torinu ostao dve sezone i osvojio titulu prvaka Italije.

Rivalstvo navijača kao dodatni pritisak

Dodatnu težinu prelasku Vlahovića iz Fiorentine u Juventus daje i decenijsko ljuto rivalstvo navijača dva kluba.

Decenijsko neprijateljstvo, često uz elemente mržnje nastalo sredinom tridesetih godina 20. veka, hranjeno sudijskim odlukama koje su prema mišljenju navijača iz Firence, u nekoliko navrata odlučile trku za titulu, kulminiralo je 1990.

U leto te godine, Roberto Bađo, tada verovato najbolji i najtalentovaniji italijanski fudbaler, prešao je iz Fiorentine u redove omraženog protivnika iz Torina.

"Bio sam primoran da prihvatim transfer", rekao je Bađo u leto 1990.

Na dan kada je Fiorentina saopštila da prodaje Bađa, u gradu su izbili neredi, došlo je do sukoba navijača i policije, a povređeno je 50 ljudi.

Juventus je za taj transfer izdvojio osam miliona funti, što je bio svetski rekord u ono vreme.

U novije vreme, iz Firoentine u Juventus su između ostalih prešli i Đorđo Kjelini, sadašnji kapiten italijanske reprezentacije - prvaka Evrope, Federiko Kijeza, kao i Bugarin Valeri Božinov, koji je posle Juventusa, Mančester sitija, Parme i još nekih klubova, igrao za Partizan od 2015. do 2017. godine. Možda će vas zanimati i ovaj video: Mlada nada Arsenala - da li je ovo novi Tjeri Anri? Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: