Hrana i psi: Da li vaš ljubimac treba da jede sirovo meso

Ukoliko hranite psa sirovim mesom, postoji opasnost da dobijete infekciju.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

17:40

Hrana i psi: Da li vaš ljubimac treba da jede sirovo meso
Sirovo meso - koliko je opasno/Getty Images

U različitim vrstama hrane za pse, bazirane na sirovom mesu, nalaze se bakterije koje mogu biti opasne i po ljude i po životinje, upozoravaju stručnjaci.

Najrizičnije je dozvoljavati psu da vas liže nakon što je pojeo sirovu kost, meso ili iznutrice, navodi se u istraživanju objavljenom na sajtu Vet rekord, zvaničnom portalu Veterinarskog društva Velike Britanije.

Ovakva ishrana za životinje postaje sve popularnije, a neki proizvođači obećavaju da će psi zbog njihove hrane biti zdraviji i imati sjajnije krzno.

Istraživači su analizirali 60 uzoraka sirove hrane za pse od deset proizvođača iz Švedske, Norveške, Finske, Nemačke i Engleske.

Hrana i bakterije

Za razliku od drugih proizvoda, hrana za pse od sirovog mesa nije pasterizovana niti tretirana na bilo koji drugi način kojim bi se eliminisale bakterije.

Istraživači su u svih 60 testiranih uzoraka pronašli tragove enterobakterije (enterobacteriaceae) koja je indikator fekalne kontaminacije.

Količina bakterija u mesu različitih proizvođača se značajno razlikovala, a u nekim slučajevima - i u različitim proizvodima istih firmi.

Njihov broj je premašio maksimalnu granicu od 5.000 bakterija po gramu, koju je odredila Evropska unija, u više od pola testiranih uzoraka (31).

Većina pronađenih bakterija ne izaziva infekcije, osim ešerihije koli - ova bakterija pronađena je u trećini uzoraka.

U četiri uzorka je pronađena salmonela, bakterija koja se u Evropskoj uniji ne sme naći u hrani. U tri uzorka je pronađena kampilobakterija.

Obe bakterije mogu da se prenesu sa životinja na ljude i da izazovu infekcije.

"Vlasnici kućnih ljubimaca koji odluče da psima daju sirovu hranu, moraju da budu svesni potencijalnih zdravstvenih rizika i da preduzmu sve mere predostrožnosti prilikom skladištenja i rukovanja hranom.

"Veterinarsko društvo ne preporučuje ni upotrebu sirove hrane koja se priprema kod kuće, bez saveta veterinara, zbog potencijalnih nedostataka u ishrani.

"Savetovali bismo svakog vlasnika koji želi da isproba sirovu hranu na bazi mesa, da se prvo konsultuje sa veterinarom", kaže Daniela Dos Santos iz Veterinarskog društva Velike Britanije.

Mere predostrožnosti
  • Pre upotrebe, sirovo meso treba da se čuva zamrznuto
  • Odmrzavajte meso na maksimalnoj temperaturi od deset stepeni
  • Ne jedite u isto vreme dok hranite ljubimca, a meso koje pripremate za njega, secite posebnim nožem (ili barem operite escajg posle upotrebe)
  • Zapamtite da bakterije u sirovom mesu mogu da se šire i na druge namirnice i površine
  • Ne dozvolite da vas pas liže nakon što je upravo pojeo sirovo meso
  • Pse koji žive u porodicama sa bebama koje sisaju, starijim osobama ili osobama sa slabim imunitetom, ne bi trebalo da hranite sirovim mesom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: