BBC

Sreda, 20.03.2019.

12:59

Presuda Radovanu Karadžiću: "Doživotni zatvor je jedina adekvatna kazna“

Mirza je jedno od 1,600 dece koja su izgubila život tokom skoro četiri godine opsade Sarajeva.

Izvor: BBC

Default images

Sin Zlatke Imamović, Mirza, imao je pet godina kada je poginuo u eksploziji granate bačene na njihovu porodičnu kuću u Sarajevu, 21. marta 1993. godine.

Dvadeset šest godina kasnije, Zlatka Imamović smatra da je samo doživotni zatvor adekvatna kazna za bivšeg predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića.

Njemu će sudsko veće Haškog tribunala u sredu, 20. marta, izreći konačnu presudu za genocid, progon Hrvata i Muslimana, opsadu Sarajeva, kršenja zakona i običaja ratovanja, zločine protiv čovečnosti i zločine nad civilnim stanovništvom za vreme opsade Sarajeva.

Tokom opsade Sarajeva, koja je trajala tri i po godine, u gradu je ubijeno više od 11.000 ljudi.

Podaci o broju ubijene dece se razlikuju, a udruženje roditelja dece stradale tokom opsade veruje da ih je u Sarajevu stradalo oko 1.600.

Pripremio: Stefan Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

20 h

Podeli: