BBC

Utorak, 19.02.2019.

18:40

Karl Lagerfeld: Život modne ikone u fotografijama

Nemački modni kreator Karl Lagerfeld preminuo je u 85. godini. Ovako su u fotografijama izgledali njegov život i rad.

Izvor: BBC

Karl Lagerfeld: Život modne ikone u fotografijama
Fanelova revija, mart 2014. godine/Francois Durand/Getty Images

Ikona modne industrije, modni kreator Karl Lagerfeld, preminuo je u 85. godini u Parizu.

Bio je jedan od najvećih svetskih kreatora i obeležio je modne linije čak tri velike kuće.

Lagerfeld je bio na čelu kreativnog tima Šanela od 1983. godine. Za italijansku kuću Fendi kreirao je od 1965. godine, a imao je i svoju modnu marku.

Rođen je kao Karl Oto Lagerfeld 1933. godine u Hamburgu. Ipak, korišćenje samo prezimena, Lagerfeld, zvučalo mu je "komercijalnije".

Emigrirao je u Pariz kao tinejdžer i postao pomoćnik u modnoj kući Pjer Balman.
Karl Lagerfeld 1960. - kada je bio umetnièki direktor brenda "Žan Patu"/Getty Images
Lagerfeld je sa top modelima radio i u nekim od najveæih pariskih modnih ateljea/Pierre Vauthey/Sygma/Getty Images
Lagerfeld u Havani 2016. godine/Reuters
Karijeru je započeo u Šanelu 1983. godine, deset godina nakon što je preminula Koko Šanel. Sledeće godine je pokrenuo svoju marku.

Njegova pojava je uvek bila upečatljiva, a ostaće upamćen po pantalonama visokog struka, kravati, detaljima, rukavicama bez prstiju i crnim čizmama.

"Volim da prikazujem sebe kao karikaturu. Kao da nosim masku. Meni karneval u Veneciji traje tokom čitave godine", rekao je on jednom prilikom.

Lagerfeld je jednom potpuno promenio modnu pistu. Za Šanelovu reviju AV14 u Parizu od modne piste je napravio samoposlugu.

Učestvovao je u Šanelovom projektu 2016. godine, kada je predstavio sopstvenu kolekciju u kubanskoj prestonici Havani. To je bila prva međunarodnu modna revija od komunističke revolucije 1959. godine.

Poznate svetske ličnosti okupile su se na šetalištu koje je pretvoreno u modnu pistu za posebnu kolekciju za krstarenja, iako se ona nije prodavala na Kubi.
Kako je izgledao glavni grad Kube tokom Lagerfeldove revije 2016. godine/Reuters
Poznate ličnosti - uključujući glumca Vina Dizela i manekenku Žizel Bundšen - došli su na reviju u Havani da bi videli kreatorovu novu kolekciju. Lagerfeld je tada izjavio da je inspiraciju pronašao u kubanskom "kulturnom bogatstvu".

Kreator se nije dobro osećao poslednjih nekoliko nedelja i propustio je više revija. Fotografije su zaštićene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: