Volvo V40 D4 AT Summum

Da su Volvo automobili potpuno opravdano postali sinonim za bezbednost, uverili smo se na testu najmanjeg u gami - modela V40. Čak i bazne verzije imaju iznenađujuće mnogo sigurnosnih sistema a ni performanse nisu stavljene u drugi plan.

Podeli

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Ako ste zaboravili da Nemci nisu jedini u Evropi koji proizvode automobile premijum segmenta, ovim testom ćemo vas na to podsetiti – pred nama je Volvo V40 u najskupljem paketu opreme sa najjačim dizel motorom.

Iako najmanji, ovo je najnoviji model u gami švedskog proizvođača. Po nekima i najlepši. I stvarno, kada se pojavio 2012. godine, privukao je veliku pažnju ljubitelja automobila.

Nastao je na modifikovanoj Fordovoj "C1" mehaničkoj platformi koju deli sa Focusom. Ipak, V40 ima veliki broj izmenjenih komponenti tako da se ne može reći da je to samo prepakovan Focus.

Kao i ostali Volvo modeli, V40 se izdvaja po bogatoj opremi i luksuzu. Iako pripada C segmentu, odnosno nižoj srednjoj klasi, ovo je pravi Volvo u svakom pogledu.

Naravno, prilikom prvog susreta sa automobilom najdominantniji utisak ostavlja čuveni švedski dizajn.

Tipično je sveden i jednostavan i, što je najvažnije, ostavlja utisak jedinstvenog i skupog vozila. To je neophodno u današnjem svetu premijum automobila gde kupci žele da budu drugačiji uz naglašavanje ekskluzivnosti.

Volvo se od ostalih razlikuje i po tome što na neki način naglašava umetničku formu svojih modela. Pri tome, komfor nije trpeo. Prostor za putnike i prtljažnik su u proseku klase.

Zanimljivo je da su pregrade za odlaganje sitnica na prvi pogled skrivene, poput velike pregrade koja se nalazi iza centralne konzole. Gledano spreda, uopšte se ne vidi, tako da je bilo potrebno neko vreme da je uopšte primetimo.

To i nije tako loše s obzirom da se na taj način štiti privatnost. Na primer, ako zaboravite mobilni telefon na tom mestu, ne morate da brinete da će ga lopovi primetiti.

Ergonomija je u Volvou posebna priča. Ko se nije susretao sa ovim automobilima, moraće da se privikne na raspored tastera kao što su prekidač brisača zadnjeg stakla i putnog kompjutera.

Kada se jednom naviknete, zaista se koriste potpuno intuitivno i bez napora. Naravno, pozicija vozača je vrhunski projektovana, uključujući i anatomska sedišta presvučena kožom. Skuplje verzije su opremljene ambijentalnim osvetljenjem za koje je nađena primena čak i na providnom vrhu ručice menjača.

Ipak, bezbednost je nešto po čemu je Volvo više nego prepoznatljiv. Tako je i u slučaju modela V40 – čak i u baznom paketu opreme auto obiluje sistemima za pasivnu i aktivnu bezbednost.

Na primer, City Safety uređaj je projektovan tako da uz pomoć radarskih senzora prepoznaje prepreku na putu i automatski zaustavlja vozilo ukoliko vozač ne odreaguje.

Ovaj sistem funkcioniše sve do brzine od 50 km/h i kod V40 je dostupan u najjeftinijem paketu opreme, dok kod većine proizvođača ne može ni da se doplati.

Ukoliko se ipak kojim slučajem dogodi da pešak izleti ispred automobila, zaštitu će mu pružiti specijalan vazdušni jastuk ugrađen u haubu.

Kakav je Volvo V40 kao auto? Uz silne bezbednosne sisteme stiče se utisak da uživanje u žustroj vožnji i nije bio prioritet. Nema nikakvog sportskog moda automatskog šestostepenog menjača i oslanjanja. Međutim, izlazak na autoput menja mišljenje.

Pre svega, pod haubom se nalazi najjača verzija dvolitarskog dizel motora. U pitanju je Volvoov motor sa pet cilindara koji se proizvodi u varijantama sa 150 ks i 177 ks.

Maksimalnu snagu razvija pri svega 3500 o/min, a visoki obrtaji nisu problem jer "crveno" područje počinje na 5000 o/min. Još jedan impozantan podatak je maksimalni obrtni moment od čak 400 Nm.

Iako nismo očekivali da ćemo steći takav utisak, moramo da budemo iskreni – Volvo V40 se vozi još bolje nego što izgleda!

Reakcija na komandu gasa je trenutna a šestostepeni automatik je vrlo inteligentan. Nismo uspeli da ga dovedemo u situaciju koja bi ga zbunila u smislu da ima zadrški prilikom reakcije.

Bez razmišljanja momentalno odgovara na sve zadatke, uključujući i "kik-daun" funkciju, odnosno pritiskanje komande gasa do patosa. Usput, veliku pomoć ima u izuzetno snažnom i elastičnom motoru, tako da se često dešava da na komandu naglog ubrzanja uopšte ne promeni stepen niže, već jednostavno ubrza i sa vrlo niskih obrtaja.

Situaciju drži pod kontrolom ne samo u gradu već i na autoputu pri velikim brzinama.

Kada smo kod performansi, treba reći da V40 sa automatskim menjačem bolje ubrzava u odnosu na verziju sa manuelnim menjačem i to za 0,3 sekunde. Ipak, maksimalna brzina mu je nešto niža, a bolja ubrzanja ne treba da čude s obzirom na nešto kraće prenosne odnose.

Oslanjanje takođe spada među inteligentne. Istovremeno mekano upija sitne neravnine na putu i ne dozvoljava preveliko ljuljanje karoserije, pogotovo ne zanošenje pri brzim prolascima kroz krivine. Čak se u tim situacijama ponaša iznenađujuće sportski iako to nije bilo prioritet.

Uz ovakav motor i menjač teško je biti štedljiv. Kao što pretpostavljate, auto nismo štedeli uz preferiranje naglih ubrzanja. Test smo završili sa prosečnom potrošnjom od 7,9 l/100 km, što je pravo iznenađenje s obzirom na relativno kratke relacije kojim smo se kretali i niske spoljne temperature vazduha tokom testiranja.

Vrhunski dizajn, kvalitetno ozvučenje, ksenoni koji prate krivinu sa automatskim dugim svetlima, automatsko kočenje pri nailasku na prepreku, adaptivni tempomat koji usporava i ubrzava u odnosu na vozilo ispred, upozorenja za mogućnost sudara, vibracije na volanu kao upozorenje zbog napuštanja saobraćajne trake, kontrola mrtvog ugla, samo su neki od detalja kojima može da se pohvali Volvo V40.

Uz sve to ide i adekvatna cena koja iznosi 23.840 evra za baznu verziju sa 1.6 benzinskim motorom sa 120 KS. Dizel verzije počinju od 24.360 evra, a najjači dizelaš sa najboljim paketom opreme i automatskim menjačem košta deset hiljada evra više.

Cena modela Volvo V40 D4 AT Summum, bez dodatne opreme koju je imao test primerak, iznosi 34.450 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom Volvo sajtu.

Kontrola mrtvog ugla

Uz pomoć sistema radarskih senzora možete da budete spokojni kada su u pitanju mrtvi uglovi.

Narandžasti indikator nenametljive jačine će vas diskretno upozoriti ukoliko se u mrtvom uglu nalazi neko vozilo ili ako se približava sa zadnje strane. Indikator je postavljen uz sam retrovizor, sa unutrašnje strane.

Automatsko kočenje

Za razliku od nekih drugih proizvođača, sistem za automatsko kočenje prilikom nailaska na prepreku (ukoliko vozač ne odreaguje sam) kod Volvoa funkcioniše sve do brzine od 50 km/h.

Radarski senzori i kamere su smeštene ispred unutrašnjeg retrovizora, zajedno sa kamerama za kontrolu automatske aktivacije dugih svetala. Radar za adaptivni tempomat je smešten u prednjoj masci.

Upozorenje od sudara

Neposredno ispred vozača u komandnoj tabli je smešten hologramski indikator opasnosti od sudara. U obliku je narandžastog pravougonika i aktivira se svaki put kada auto proceni da ste preblizu vozila ispred, s obzirom na trenutnu brzinu.

Ako se dodatno približite uz povećanje brzine, recimo prilikom preticanja, aktiviraće se i dodatno crveno svetlo uz treptanje.

TFT instrumenti

U dodatnu opremu spada i specijalan displej koji zapravo zamenjuje klasične instrumente sa kazaljkom.

Vozač može da odabere jednu od tri teme koje su mu na raspolaganju, kao i kombinaciju boja. Teme se razliku po tome šta je od instrumenata dominantno, brzinomer, obrtomer, ili podaci vezani za ekonomičnost.

Švedski dizajn

Koliko su Šveđani majstori dizajna govore i detalji ne samo na karoseriji već i u kabini.

Osim unutrašnjeg retrovizora koji nema okvir, posebno nas je iznenadila centralna konzola koja je zapravo tanka tabla na kojoj su smešteni tasteri i prekidači adaptivnog tempomata i sistema za prevenciju napuštanja saobraćajne trake koji oteža i zavibrira volan prilikom prelaska preko linije ukoliko niste dali migavac.

Naravno, tu su i komande "klime", ozvučenja, navigacije i telefona. Iza konzole je prilično velika pregrada za odlaganje sitnica.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Volvo V40 D4 AT Summum

motor 5 cilindara, redni
zapremina 1984 ccm
snaga 130 kW (177 KS) pri 3500 o/min
maks. obrtni moment 400 Nm
menjač 6 brzina, automatski
dimenzije (d/š/v) 4369/1783/1420 mm
međuos. rastojanje 2647 mm
prtljažnik 335/1030 l
rezervoar 60 l
masa 1593 kg
pneumatici 205/50 R 17
maks. brzina 215 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,3 s
potrošnja(otvoren put/komb./grad) 4,3/5,2/6,9 l/100 km
emisija CO2 136 g/km

Oprema

Standard:

ESP, start-stop sistem, bočni vazd. jastuci, vazd. zavese i jastuk za kolena vozača, vazd. jastuk za pešaka, City Safety kočenje do 50 km/h, el. preklapanje retrovizora sa spoljašnjim osvetljenjem, osvetljenje ogledala u suncobranima, ambijentalno osvetljenje, osvetljenje ručice menjača, automatski podizači svih prozora, tempomat.

Zadnji naslon za ruke sa držačima za čaše, senzor za kišu, aluminijumski umeci, kožni volan, aktivni bi-ksenon farovi, LED dnevna svetla, el. podešavanje vozačevog sedišta sa memorijom, kožni enterijer, alu-felne prečnika 17 inča, naslon za ruke napred, automatska duga svetla, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake sa fibracijama na volanu.

Opcije:

digitalna instrument tabla sa aktivnim TFT displejom dijagonale 8 inča, grejači prednjih sedišta, metalik boja, Proffesional paket (navigacija, DVD, 8 zvučnika, 7 inča displej, USB, zadnji parking senzori), paket za podršku vozaču (kamere za mrtvi ugao, upozorenje o opasnosti sudara, adaptivni tempomat)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu