Toyota Auris HSD Sol

Na tržište Srbije stigla je nestrpljivo očekivana hibridna verzija hečbeka niže srednje klase Auris, kojim je Toyota jednom za svagda dokazala da elektro-benzinski pogon nije "bauk".

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.12.2010.

13:10

Default images

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

Nakon petnaestak godina razvoja i provere hibridnog sistema u specijalizovanim modelima, poput Priusa, Toyota se odlučila da napredni pogon prebaci u automobil masovne proizvodnje, u hečbek niže srednje klase Auris.
Pneumatici: 215/45R17
Odmah nakon završene promocije u Srbiji, seli smo u biserno beli hibrid.

Promene na karoseriji su diskretne, ali će vešto oko lako prepoznati da se radi o neuobičajenoj Toyoti. Maska hladnjaka ima jednu lajsnu, Toyotin znak ima plavu pozadinu, prednji spojler je dublji, a u standardnu opremu kod svih verzija spadaju LED dnevna svetla.

Tu su i specijalni aluminijumski naplaci od 17 inča.
Fabrika je bila umerena sa naglašavanjem hibridnog sistema i u kabini.

Presvlake sedišta u centralnom delu imaju diskretne plave detalje, a jedini neobičan detalj je "džojstik" na mestu standardne ručice menjača.
Čak su i instrumenti ostali klasični, analogni, s time što je obrtomer ustupio mesto ekonometru koji u svakom trenutku pokazuje koliko snage sistem isporučuje i koliko ekonomično vozite, odnosno koliko tokom usporavanja i kočenja sistem puni bateriju.
Zapremina prtljažnika: 279 l
Jedina razlika u odnosu na standardi Auris vidi se u prtljažniku. Kako ovaj hečbek prilikom konstrukcije nije bio predviđen za hibridni sistem, nikl-metal hidridna baterija bi oduzimala deo korisnog prostora.

Kutija sa ćelijama je smeštena delimično ispod zadnje klupe, a delimično ulazi u prtljažnik. Zbog toga je patos prtljažnika morao da bude podignut za petnaestak centimetara.

Zgodna stvar je što se ispod poklopca, između baterije i zadnjeg zida nalazi dodatni prostor podeljen u tri pregrade, što je idealno za prenos manjih stvari koje bi se inače tumbale tokom vožnje. U svakom slučaju, sa zapreminom od oko tri stotine litara, dovoljan je za svakodnevne poslove i kraće porodične izlete.
O kabini Aurisa ne treba previše pričati, pošto je već dobro poznata.

Komfor na prednjim sedištima se ne dovodi u pitanje. Položaj za upravljačem je nešto povišen, ali prijatan i prilikom dužeg boravka u automobilu.

Mesto na zadnjoj klupi se uklapa u prosek C segmenta. Putnici prosečnog rasta mogu da se smeste sasvim udobno, ali ako pozadi pokušate da smestite dvometraša, ili tri odrasle osobe, guranje i "laktanje" je neizbežno.
Ono što se nama, ali i svima koji su imali prilike da vide i "opipaju" hibridni Auris zaista dopalo je činjenica da je hibridni pogon vrlo diskretno istaknut.

Na prvi pogled ovo je još jedna Toyota, a vi nećete za sobom vući oreol "pionira ekologije". Ono što je još bitnije, kupci koji nisu oduševljeni tehničkim novotarijama neće biti uplašeni i "ukočeni" pred automobilom.

Što se tiče korišćenja auta, kao i kod Priusa od koga je u većoj meri preuzeta mehanika, stvar je vrlo jednostavna i svodi se na onaj čuveni slogan "sipaj i ne misli". To što auto za pogon pored benzina koristi još i struju iz baterija i to što, osim SUS motora, ima i električni, vas uopšte ne mora i ne treba da zanima.
Sve što treba da znate je da ćete u auto ući ne koristeći ključ, startovaćete ga pritiskom na taster, ubacićete ga u "brzinu" pokretom prstiju i odvešćete ga u najvećoj tišini, uz elektromotor.

Vožnja Aurisa HSD je identična kao kod Priusa. Ručica menjača služi da odaberete hod unapred, ili nazad, kao i da odaberete poseban režim za dodatno kočenje na dugačkim nizbrdicama u "B" položaju.

Dakle, sve što je potrebno da auto stavite u pokret je da odaberete smer kretanja i da pritiskate pedalu kočnice i gasa, po potrebi. Ništa lakše.
Maksimalna brzina: 180 km/h
Već smo napomenuli da je hibridni sistem preuzet iz Toyote Prius treće generacije.

U njegovom centru nalazi se benzinac koji radi po "etkinsonovom" ciklusu zapremine od 1,8 litara koji razvija oko 100 "konja". Sa njim je pomoću planetarnog menjača uparen elektro motor, koji se strujom napaja iz baterija smeštenih u prtljažniku.

Sve zajedno, fabrika kaže da novi automobil raspolaže ukupnom snagom od 136 konjskih snaga, što će reći da ima istu snagu i obrtni moment kao neki moderni turbo-dizel zapremine dva litra.
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,4 s
Vožnja hibridnog automobila nije monotona.

Ona je pre svega opuštajuća, a ako poželite malo sportskih performansi, pritiskom na dugme "PWR mode", u trenutku ćete transformisati karakter automobila. Mnogo brže će reagovati na pedalu gasa, za jače performanse će koristiti benzinac, dok je elektro motor tu samo kao dopuna. Naravno, vožnja ovakvim režimom neminovno će povećati potrošnju, a ona je upravo ono po čemu se hibridni Auris razlikuje od većine hečbeka niže srednje klase.

Fabrika je deklarisala prosečnu potrošnju od samo 3,8 litara na 100 kilometara. Tokom testiranja novog hibrida, uverili smo se da je moguće postići tu cifru, ali uz dosta pažnje. Realniji je prosek od 4,6 litara koji smo postigli na celom testu, ali bez previše uzdržavanja u vožnji.

Iako karoserija Aurisa nema neke specijalne aerodinamičke dodatke, kao što ima Prius, potrošnja na otvorenom drumu je takođe umerena. Na magistralnom putu ćete sa lakoćom postići prosek od oko četiri litra, dok na auto putu neće preći pet litara, pod uslovom da se držite ograničenja.
Na kraju o ceni. Iako hibridna vozila važe za skupa, Toyota je uspela da cenu Aurisa HSD svede na vrlo razumnu meru.

Cena testiranog modela iznosi 23.990 evra. Sigurni smo da će ovako kvalitetan i dobro pozicioniran automobil doprineti da se broj ekološki prihvatljivih vozila na našim ulicama poveća.

Informište se više o cenama
Kao dizelaš

Toyota Auris HSD se nudi sa dva paketa opreme. Osnovna varijanta može da se nabavi već za 21.990 evra, dok bogatije opremljena verzija Sol kao sa testa košta 23.990 evra. Interesantno je uporediti hibridnu verziju sa isto opremljenim turbo-dizelom od dva litra. Razlika u ceni je tek oko 800 evra. Kada se uračunicu uključi dodatni popust od oko 1000 evra koji daje Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, hibridna verzija postaje jeftinija od standardnog dizelaša. Akcija Fonda traje do kraja godine, tako da vam preporučujemo da požurite i iskoristite jedinstvenu priliku.
Nije spor

Zahvaljujući maksimalnoj snazi od 136 KS i maksimalnom obrtnom momentu od oko 350 Nm, hibridni Auris je vrlo hitar. Maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno mu je 11,4 sekunde. Ovde moramo da istaknemo elastičnost pogona prilikom međuubrzanja, koja su vrlo pogodna prilikom preticanja.
Motor Četiri cilindra redni
Zapremina 1797 ccm
Prečnik i hod 80,5x88,3 mm
Snaga 73 kW(99 KS) pri 5200 o/min
Obrtni moment 142 Nm pri 4000 o/min


Elektro motor
Snaga 60 kW
Obrtni moment 207 Nm


Toyota Auris HSD Sol
Ukupna snaga 100 kW(136 KS)
Transmisija pogon na prednjim točkovima, CVT menjač
Dimenzije (dužina/širina/visina) 4245/1760/1510 mm
Međuosovinsko rastojanje 2600 mm
Prtljažnik 279 l
Masa 1380 kg
Pneumatici 215/45R17
Maksimalna brzina 180 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 11,4 s
Prosečna potrošnja 3,8 l/100 km


Prva vožnja: Toyota Auris Hybrid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: