Automobili

Četvrtak, 01.02.2024.

10:13

Umesto da se smanjuje, razlika između stvarne potrošnje goriva i zvaničnih podataka sve veća

Čak ni WLTP više nema smisla.

Izvor: Revijahak

Umesto da se smanjuje, razlika između stvarne potrošnje goriva i zvaničnih podataka sve veća
Foto: ddisq/Shutterstock

Zvanični podaci o potrošnji vozila proizvođača automobila i stvarna potoršnja goriva na putevima se sve više razlikuju. Ovo je zaključak istraživačke organizacije Međunarodnog saveta za čist transport (ICCT) u studiji objavljenoj u sredu.

Tako su 2022. godine automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem registrovanim u Nemačkoj trošili 14 odsto više benzina ili dizela po pređenom kilometru u realnim uslovima nego što je navedeno u fabričkim podacima (WLTP merenja) i, shodno tome, emitovali 14 odsto više CO2 štetnog po klimu, piše Revijahak.

Još 2018. godine razlika između zvanične i realne potrošnje bila je znatno manja i iznosila je 8 odsto. Sa WLTP merenjima, informacija o potrošnji automobila trebalo je da bude realnija, ali to se očigledno nije dogodilo.

Zahtevi Evropske unije proizvođačima da smanje emisiju CO2 očigledno ne daju nikakve rezultate. Pored zvaničnih podataka o potrošnji koje je prikupila Evropska agencija za životnu sredinu, analiza je zasnovana na evidenciji o potrošnji goriva koju beleže vozači u svakodnevnoj vožnji preko portala spritmonitor.de.

Pristigli su podaci o više od 160.000 vozila. Marke sa posebno visokim vrednostima su Opel, Hyundai, Ford i Seat.

Za Mercedes-Benz, VW, BMW i Audi stvarna potrošnja je bila bliža navedenoj.

U starom NEDC ciklusu testiranja, trend je bio obrnut: Audi je trošio mnogo više od zvaničnih podataka, dok su Opel i Hyundai imali najmanju razliku.

Evropska komisija je sada uspostavila sopstveni metod za sprečavanje prevara: od 2021. proizvođači moraju da ugrade merne uređaje u nove automobile, koji automatski obaveštavaju ovlašćene državne organe o stvarnoj potrošnji.

Međutim, podaci iz ovog monitoringa vozila nisu javno dostupni i mogu se smisleno analizirati tek nakon nekoliko godina. Prvi privremeni status, koji je EU objavila u martu 2023. godine, otkrio je još veću razliku između zvaničnih i stvarnih podataka ICCT-a od 22 odsto, piše Der Spiegel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: