Automobili

Sreda, 17.01.2024.

17:35

Da li znate šta se najčešće kvari kod električnih automobila?

Jedna britanska firma za popravku automobila napravila je zanimljivo istraživanje, kako bi proverili šta se najviše kvari kod električnih automobila.

Izvor: B92

Da li znate šta se najčešće kvari kod električnih automobila?
Foto: Shutterstock/Scharfsinn

Uprkos tome što biste možda prvo pomislili na bateriju ili neku elektroniku, najčešći uzrok kvara kod električnih automobila je - probušena guma, tvrdi u saopštenju britanska kompanija Start Rescue.

"Naši podaci pokazuju da je u 29% slučajeva kod električnog automobila, problem sa probušenom gumom. Ovo se ne razlikuje mnogo od automobila sa SUS motorima, jer noviji automobili više ni nemaju rezervne točkove", rekao je Li Pafet iz ove kompanije.

Kako su pokazali rezultati, domet baterije EV nije glavni problem za vozače električnih automobila, ali bi i dalje trebalo da vode računa o 12V bateriji koja daje snagu istim funkcijama kao i kod SUS automobila (npr. instrument tabli, svetlima ili brisačima).

Dobra vest glasi da je manja verovatnoća za to da se kod EV ova baterija isprazni nego kod SUS automobila - u 23,7% poziva upravo je ovo problem kod EV, u odnosu sa oko 30% ovih kvarova kod SUS vozila.

"Kao i svaki automobil, EV treba da se vozi kako bi se izbeglo da se baterija od 12V isprazni tokom vremena. Ovakva vozila mogu biti komplikovanija za popravku na licu mesta - naši podaci pokazuju da je dvostruko veća verovatnoća da će benzinski ili dizel automobil biti popravljen na putu", istakao je Pafet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: