Automobili

Utorak, 14.11.2023.

14:55

Renault osniva novu automobilsku marku

Francuski auto-gigant je najavio lansiranje potpuno novog brenda, Ampere.

Izvor:

Renault osniva novu automobilsku marku
Foto: Renault promo

Nova kompanija će se baviti isključivo električnim automobilima i koristiti bogato 15-godišnje iskustvo Renaulta u proizvodnji takvih vozila. Brend Ampere, nazvan po francuskom fizičaru Andre Mari Ampereu, osnivaču nauke o elektromagnetizmu, po kome je nazvana i osnovna jedinica SI sistema za jačinu električne struje (amper).

Nova marka biće posvećena isključivo razvoju i proizvodnji električnih automobila i softvera koji kontroliše sisteme u takvim vozilima. Njen cilj je da proizvodi pristupačna električna vozila, odnosno da ih učini dostupnim svim kupcima na evropskom tržištu.
Renault Scenic E-Tech (Foto: Renault)
Grupa Renault je novoj kompaniji već prenela na upravljanje 11 lokacija u Francuskoj, uključujući četiri industrijska pogona: ElectriCity centar, koji uključuje fabrike u Dueu, Mobežu i Ruiu, i fabriku u Kleonu.

Kako se navodi, od prvog dana u kompaniji Ampere radi više od 11.000 ljudi, od čega 35 odsto čine inženjeri zaposleni u razvoju i proizvodnji, a kompanijom upravlja Luka de Meo, generalni direktor kompanije Renault.
Koncept Renault 4EVER Trophy (Foto: Renault)
Ampere će preuzeti već komercijalizovane modele Renault Scenic E-Tech i potpuno novi Renault Megane E-Tech.

Uskoro će ih slediti novi Renault 5 i Renault 4, oba sa tehnologijom nove generacije e-automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: