Stižu Kinezi, Evropa u problemu

O tome da su radna mesta u evropskoj autoindustriji ugrožena dosta se piše.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2022.

18:00

Stižu Kinezi, Evropa u problemu
Foto: Dacia promo

S električnom tranzicijom mnoge komponente neće više biti potrebne, a to se pre svega odnosi na kompleksne motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Drugi problem je div s istoka, odnosno Kina, koja sve agresivnije ulaže u autoindustriju i sprema se da pokori svetska tržišta.

Čak i evropski proizvođači hrle tamo jer su troškovi proizvodnje niži, a i na izvoru su najnovije tehnologije baterija. Prema studiji PwC-a, Evropa se nalazi pod sve većim pritiskom, s potencijalno ozbiljnim posledicama.

Proizvođači su sada suočeni s izuzetno oštrom konkurencijom iz Kine, a konsultantska firma PwC najavljuje da će Evropa uvoziti više automobila nego što će izvoziti već od 2025. godine.

Dok kineski proizvođači prodaju sve više električnih vozila u Evropi, i evropski i američki proizvođači sve više premeštaju svoju proizvodnju električnih vozila u Kinu, navodi Revija HAK.

Prošle godine evropski proizvođači automobila su izvezli samo 35.000 električnih vozila iz Kine u Evropu (primer je Dacia Spring Electric, koja se proizvodi u Kini), ove godine verovatno će to biti 66.000. U tri godine u Evropi bi moglo da se proda gotovo 800.000 automobila kineske proizvodnje, od čega oko 330.000 iz kineskih pogona evropskih automobilskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: