Hrvatska: Subvencije za EV razgrabljene za manje od sat vremena

Manje od sat vremena bilo je potrebno da se razgrabi iznos od 103,3 miliona kuna (13,72 miliona evra) koje je Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Hrvatske opredelio za pomoć prilikom kupovine električnih i hibridnih automobila.

Podeli
Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Konkurs je otvoren juče u 8 sati ujutro, a u roku od 50 minuta rezervisano je 90 procenata alociranih sredstava. Tokom narednih pola sata, kako su se obrađivale prijave, konkurs je otvaran i zatvaran kako bi se dodelila i poslednja sredstva onima koji su se prijavili.

Već smo pisali o tome koliko Hrvatska više izdvaja novca od Srbije za subvenciju kupovine elektrifikovanih vozila, a ovom prilikom za građane i kompanije namenjeno je 103,3 miliona kuna, dok je pet miliona kuna izdvojeno za pravna lica iz javnog sektora.

Kako piše Dnevnik.hr, za poziv Fonda u ovogodišnji program sufinansiranja prijavilo se 45 uvoznika sa 81 markom i čak 539 modela za koje je moguće ostvariti najviše 40 odsto opravdanih troškova nabavke. U prvom minutu otvaranja konkursa, rezervisano je čak 30 odsto sveukupnih sredstava.

Što se samih iznosa subvencija tiče, za električna vozila za prevoz do 8 putnika i dostavna vozila do 3,5 tone, obezbeđeno je 9.306 evra (70.000 kuna) ili do 40 posto vrednosti vozila, a za plug-in hibride dobija se do 5.317 evra (40.000 kuna). Za električne mopede i motocikle sa dva, tri ili četiri točka subvencija iznosi 2.659 evra (20.000 kuna) ili do 40 posto vrednosti vozila.

Kako prenosi N1, krajem prošle godine u Hrvatskoj objavljeno je da je registrovano ukupno 3.054 električnih automobila i dostavnih vozila, a s obzirom na izdvojena sredstva za subvencije, očekuje se da bi 2022. godina mogla da se završi sa 5.000 registrovanih električnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu