MUP odložio primenu novih propisa za probnu vozačku

Novi, stroži propisi za sticanje dozvole za upravljanje automobilima, kojima je predviđeno da vreme trajanja probne vozačke iznosi 2-4 godine, ipak neće stupiti na snagu 3. aprila, kako je to bilo planirano, već 2. septembra 2019. godine.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

09:00

MUP odložio primenu novih propisa za probnu vozačku
Foto: B92 (ilustracija)

Zvaničan razlog za ovo odlaganje je to što je uočeno da bi veliki broj obrazaca za "stare" probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi, ako bi propisi stupili na snagu 3. aprila, kao što je prvobitno predviđeno, taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova, pišu Večernje novosti.

Zato će do 2. septembra svi koji polože za upravljanje putničkim automobnilom, dobijati probne vozačke dozvole po propisima koji su važili do sada.

Podsećamo, svako ko stekne vozačku dozvolu posle tog datuma moraće da vozi najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika, ali i da poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Na primer, ukoliko posle ovog datuma položite vozački sa 18 godina, dobijate probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom života (probna dozvola može da se dobije i sa 17 godina, a u tom slučaju ona važi čak 4 godine).

Za one, nešto starije vozače početnike primenje se drugo pravilo – trajnu vozačku dobijaju posle dve godine "sticanja iskustva". To u praksi znači da će i osoba sa, recimo, 35 godina života morati da dve godine "usavršava znanje" po strožim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju.

Više detalja o novim propisima i svim nedoumicama u vezi sa tim možete pročitati u posebnom tekstu. (Napomena: tekst je pisan dok je 3. april još bio aktuelan kao datum stupanja na snagu)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: