Kraj proizvodnje Lade Rive

Proizvođač automobila marke Lada, ruski AvtoVAZ, saopštio je u ponedeljak 16. aprila da prestaje sa proizvodnjom jednog od svojih klasičnih modela - 2107, zbog pada prodaje tog vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

09:15

Default images

"Potražnja za Ladom 2107 veoma je opala, tako da je došlo vreme je da se pozdravimo", rekao je portparol kompanije Igor Burenkov u saopštenju za francusku novinsku agenciju AFP.

Lada 2107, zaštitni znak proizvođača AvtoVAZ, koja je prodavana u Evropi pod oznakom Riva, proizvodila se u istom obliku, uz minimalne kozmetičke promene, od 1982. godine.

Riva je predstavljala poboljšanu verziju Lade 2101, bazirane na modelu FIAT 124, koja je prema sporazumu Italije i Sovjetskog Saveza prvi put proizvedena 1970. godine.
AvtoVAZ je saopštio da je njihova konačna odluka zasnovana na padu prodaje Rive, koji je u prvom kvartalu 2012. godine iznosio 76 odsto.

Statistički podaci agencije Avtostat, međutim, pokazuju da je ovaj automobil u istom periodu bio najbrže prodavano polovno vozilo u Rusiji.

Lada Riva se 1980-ih godina veoma dobro prodavala i u Srbiji i važila je za jedan od popularnijh automobila. Bio je to jeftin, čvrst i robustan ruski auto, pogodan za naše puteve.

Riva je krstarila putevima istočnoevropskih zemalja, a izvozila se i u Zapadnu Evropu.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte kako izgleda najnoviji model AvtoVAZ-a, Lada Granta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: