Automobili

Petak, 04.08.2023.

17:00

Na prodaju Mercedes-Benz CLK LM

Mercedes-Benz CLK GTR je ikona endurance trka, a besprekoran primerak njegove druge generacije, CLK LM, pojavio se na tržištu polovnih automobila u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Na prodaju Mercedes-Benz CLK LM
Klix.ba / Carscoops.com

Ono što ovaj automobil čini posebnim je to što je modifikovan kako bi bio legalan na putu.

Tim inženjera u AMG-u je "oživeo" CLK GTR tako što je kupio šasiju modela McLaren F1 GTR #11R od privatnog trkačkog tima Larbre Competition, nakon čega je nastavio s remontom karoserije i ugradnjom svog motora.

Nakon samo 128 dana automobil je imao takmičarski debi, odmah je postao konkurentan i na kraju je osvojio konstruktorski i vozački šampionat FIA GT 1997. godine.

Mercedes se potom fokusirao na trku 24 sata Le Mana te je modifikovao CLK GTR elegantnijom karoserijom kako bi bolje odgovarala dugim pravcima staze. Tako je rođen Mercedes CLK LM. Iako nije nikada pobedio na Le Manu, ipak je trijumfovao u FIA GT Championshipu 1998. godine.

Kako navodi Klix.ba, CLK LM se sada prodaje i jedan je od četiri primerka koje je proizveo Mercedes-Benz. Korišćen je kao test vozilo, a potom je prodat nakon sezone 1998. godine. Zatim je proveo dugi niz godina u privatnoj kolekciji u Japanu, nakon čega ga je 2013. godine kupio francuski kolekcionar 2017. godine. Automobil je boravio u Velikoj Britaniji u proteklih nekoliko godina te je registrovan za drumsku upotrebu. Opsežno je servisiran u aprilu 2021. godine, dobio je novi rezervoar goriva, nove pumpe goriva, karbonske kočione diskove, novo oslanjanje i protivpožarni sistem.

Cena nije objavljena, ali se očekuje da će biti osmocifrena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: