Automobili

Četvrtak, 28.03.2013.

11:44

Predstavljen novi Cherokee

Novi Jeep Cherokee, koji već nakon prvih zvaničnih fotografija naišao na oštre kritike javnosti zbog svog kontroverznog dizajna, imao je premijeru na Sajmu automobila u Njujorku 2013.

Izvor: B92

Default images

Jeep je na novoj generaciji modela Cherokee (Liberty u SAD), napravio potpuni zaokret u pogledu dizajna.

Pogledajte promotivni video za ovaj automobil:



Umesto klasične kutijaste forme, nova verzija ima zaobljene linije, a tek poneki detalj, poput stilizovane maske hladnjaka sa karakterističnom vertikalnom podelom ili znaka Jeep na haubi, otkriva da je reč o modelu Cherokee.
Upravo prednji deo vozila je i izazvao brojne negativne reakcije u javnosti. Ljubitelji automobila marke Jeep smatrali su da je Cherokee izgubio prepoznatljivi vizuelni identitet, a u medijima su se pojavili podrugljivi komentari i poređenja na račun njegovog dizajna.

Novi Cherokee postavljen je na CUSW (Compact U.S. Wide) platformu, koju deli sa modelom Dodge Dart, a koja svoje korene vuče sa modela Alfa Romeo Giulietta. Činjenica da je Cherokee zasnovan na platformi klasičnog putničkog hečbeka, obećava bolje upravljanje na putu.
U maniru Darta dizajnirana je i unutrašnjost vozila. Na vrhu centralne konzole nalazi se 8,4 inčni ekran (osetljiv na dodir) oko koga su raspoređeni veliki otvori za ventilaciju, a tu je i miltifunkcijski trokraki upravljač, kao i klasični prikaz instrument table sa obrtomerom i brzinomerom.

Za bezbednost putnika brine se pored ostalog i deset standardnih vazdušnih jastuka.
Oni koji se i pored neobičnog izgleda odluče da kupe novi Cherokee, moći će u Americi da biraju izmešu dve benzinske pogonske jedinice.

Slabiji 2.4 litarski MultiAir motor razvija 184 ks i 232 Nm, dok snažniji 3.2 litarski V6 raspolaže sa 271 ks i 323 Nm obrtnog momenta. Oba agregata povezana su sa devetobrzinskim automatskim menjačem.

Kada novi Cherokee bude dostupan u Evropi, treba očekivati da ponuda motora bude proširena sa dizela jedinicama.

Pročitajte o prvim reakcijama na novi Jeep Cherokee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: