Faktor "Made in Germany": Zašto Porsche ne želi fabriku u Kini?

U bližoj prošlosti je proizvodnja u Kini uglavnom bila sinonim za ekonomičnosti i loš kvalitet. Sada je to za proizvođače sve više manifestacija zdravog razuma.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Sreda, 17.02.2021.

09:15

Faktor
Foto: Porsche promo

Kina je za mnoge auto-kompanije najveće tržište i glavni izvor prihoda. Međutim, direktor Porschea veruje da upravo iz tog razloga proizvodnja automobila njegove marke ne bi trebalo da se preseli iz Nemačke.

Oznake "Made in China" najpre smo viđali na plastičnim igračkama i odeći. Vremenom se počela pojavljivati ​​i na elektronici i drugim, sve složenijim svakodnevnim predmetima, podseća Revijahak.

Napokon, došlo je ono neizbežno: pojavili su se automobili proizvedeni u Kini. Ova vozila se uglavnom prodaju na kineskom tržištu, ali neki od njih već dolaze u Evropu.

Marka MG dobro posluje na nekada domaćem, britanskom tržištu (danas ima četiri fabrike, sve četiri u Kini).

Pre četiri godine, prvi primerci modela Volvo S90 proizvedeni u kineskoj fabrici stigli su u Evropu, a danas je Kina jedina zemlja u koji se izrađuje ova premijum limuzina.
Foto: Porsche promo
Sa razvojem elektromobilnosti, takvih slučajeva biće sve više. Već ih ima sve više.

Deo proizvodnje Tesla Modela 3 stiže u Evropu iz nove Gigafabrike u blizini Šangaja. Iz Kine nam dolazi i novi električni BMW iX3. Upravo u Kini, a ne u Minhenu, BMW trenutno ima svoju najveću fabriku i razvojni centar.

BMW nije izuzetak među nemačkim premijum markama. Prošle godine, izvršni direktor Daimlera, Ola Kalenijus, najavio je fokusiranje na fabrike u drugim delovima sveta, uglavnom u Kini.

Ovaj nemački koncern je 2020. godine polovinu deonica brenda Smart prodao kineskoj kompaniji Geely, pa je proizvodnja prebačena iz Francuske u Hangdžou.

Zašto Porsche ne želi fabriku u Kini?

Foto: Porsche promo
Nemački proizvođači automobila imaju gorko-slatki odnos sa Kinom. Čak i ako ne žele, imaju potrebu za tesnom saradnjom sa tom zemljom.

Pandemija koronavirusa samo je ojačala ovu zavisnost jer se kinesko tržište počelo oporavljati brže od ostatka sveta. To je dovelo do situacije da se 2020. godine na ovom, najvećem automobilskom tržištu na svetu prodao svaki treći automobil nemačkih proizvođača.

U slučaju Volkswagena to je bilo čak 40 odsto celokupne proizvodnje. Takva zavisnost od jedne zemlje je opasna, ali sa druge strane, čak i u samoj Nemačkoj postoje komentari da je kineska potražnja spasila nemačku ekonomiju poslednjih meseci.

Međutim, i pored ovakve ekonomske klime, neke auto-kompanije ipak ne razmišljaju o proizvodnji u Kini. Jedan od njih je Porsche.

"Za nas danas nema smisla premeštati proizvodnju iz Evrope u Kinu", rekao je Oliver Blume, direktor kompanije u intervjuu za Financial Times u februaru 2021. godine.
Foto: Porsche promo
S jedne strane, ova se izjava može činiti kontradiktornom.

Podaci jasno pokazuju da takav potez ima smisla, jer se upravo u Kini proda najveći broj automobila ove marke.

Pre samo deset godina Porsche se mogao pohvaliti ukupnom godišnjom proizvodnjom od 100.000 automobila, dok je u prošloj godini gotovo 90.000 automobila ove marke prodato samo u Kini.

Potražnja je bila još veća, ali se nemačka kompanija nije mogla nositi sa njom zbog poteškoća u vezi sa prevozom sirovina zbog uvedenih sanitarnih ograničenja.

Ključno je bilo da se radilo o transportu iz Kine, koja je takođe svetski div u proizvodnji litijum-jonskih baterija, osnovne komponente električnih automobila.
Foto: Porsche promo
Za Porsche se već više puta spekulisalo da će pokrenuti proizvodnju u Kini. Slične glasine demantovao je 2011. godine tadašnji šef kompanije Matijas Miler. I Blume je ranije davao slične izjave.

Ima i razlog da se drži se svoje odluke. Kineski kupci vole Porsche zbog činjenice da je razvijen i napravljen u Nemačkoj, otkrio je na jednoj od konferencija za štampu ove marke 2019. u Šangaju.

Ova je rečenica ključna za razumevanje ne samo Porscheove situacije, već i celog tržišta luksuzne robe. To se vidi u kineskoj strasti ne samo prema nemačkim automobilima, već i prema francuskim Louis Vuitton torbama ili italijanskoj odeći Gucci.

Vrednost ove robe u velikoj meri generiše zemlja porekla navedena na oznaci.

Zato Porsche nastavlja da ulaže u fabrike u Nemačkoj. Nedavno je potrošeno 6 milijardi evra na prilagođavanje centralnog pogona u Cufenhauzenu proizvodnji električnog modela Taycan.

Međutim, postoji jedan Porscheov model koji može da se proizvodi izvan Nemačke, a koji je slabo povezan sa tradicijom marke – SUV Cayenne.

Izrađuje se u Slovačkoj, na istoj proizvodnoj liniji sa modelima Lamborghini Urus i Bentley Bentayga. Interesantno je da se ova dva modela šalju iz Bratislave u Italiju, odnosno u Veliku Britaniju, u ključnoj fazi montaže, samo da bi se završna montaža radila u prestižnijem mestu porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: