Pre Škode bio je Laurin & Klement – 115 godina od prvog automobila FOTO

U decembru 1905. godine Vaclav Klement i Vaclav Laurin su predstavili svoj prvi automobil, Laurin & Klement Voiturette A.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Ovim su automobilom dvojica osnivača kompanije koja se do tada bavila izradom bicikala i motocikala postavili temelje za proizvodnju automobila u fabrici Mlada Boleslav.

Kada je prvi automobil izašao iz proizvodnih hala Laurin & Klement, kompanija se već mogla osvrnuti na deset godina poslovnog uspeha - sopstvenu proizvodnju bicikala pod nazivom Slavia započeli su 1895. godine pod rukovodstvom Vaclava Laurina i Vaclav Klementa.

U novembru 1899, dva preduzetnika proširila su ponudu inovativno dizajniranim motociklima sa jednocilindričnim benzinskim motorima u donjem delu okvira.

Ubrzo nakon toga, L&K će postati jedan od prvih proizvođača u svetu za izradu dvocilindričnih V-motora i rednih četvorocilindričnih motora. Laurin i Klement motocikli su se pokazali vrlo popularnim među kupcima, a ubrzo su postigli i prve uspehe u moto sportu.

Razvoj je trajao pet godina

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Da bi stvorio dodatne kapacitete za sklapanje motornih vozila, L&K je prekinuo proizvodnju bicikala i značajno proširio proizvodno područje 1905. godine, kada je kompanija zapošljavala 355 ljudi u halama površine 9.500 kvadratnih metara, koristeći 206 alatnih mašina.

Najvažniji proizvod bio je Voiturette A, prvi automobil koji su proizveli Laurin & Klement. Sledi razvojni period koji traje više od pet godina, sve važne komponente dizajnirane su i proizvedene u vlastitom pogonu.

L&K je najavio i predstavio model Voiturette A u 44. izdanju bečkog magazina za automobile "Allgemeine Automobil-Zeitung" koji se na kioscima pojavio 29. oktobra 1905. godine.

U članku koji je tamo objavljen navodi se prototip modela koji je nosio naziv "Voiturette", što je francuski izraz za kompaktni automobil male težine.

"Demokratski automobil"

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Proizvodna verzija L&K Voiturette A konačno se pojavila na naslovnoj strani nedeljnika "Sport a hry" u sredu, 27. decembra 1905. godine.

Urednik Vilem Heinz napisao je detaljan uvod pod naslovom "Demokratski automobil".

Autor je, između ostalog, pisao:

"Voiturette iz Laurin & Klement nije površna konstrukcija (…) Jednom rečju, izgleda lepo; linije su elegantne (…) To je savršen automobil sa dva sedišta (…) Brzina se može regulisati između 5 i 45 km/h [napomena: ovo je bila maksimalna dozvoljena brzina po austrougarskim propisima]; zupčanici su dizajnirani da podnesu nagib u vožnji od 20%".

Zaključak Vilema Heinza bio je pozitivan - istakao je da je ovaj automobil "praktičan, udoban i jeftin".

Idealan za svakodnevnu upotrebu, a po pristupačnoj ceni

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Voiturette A je 18. januara 1906. godine dobilo službeno odobrenje za upotrebu na javnim putevima, a 15. aprila L&K je predstavio model posetiocima sajma automobila u Pragu.

Pored svoje konstrukcije, kvaliteta izrade i dizajna, Type A osvojio je javnost svojom praktičnošću i odličnim odnosom cene i performansi.

Osnovna verzija koštala je 3.600 kruna, dok je radnik u fabrici automobila u to vreme zarađivao u proseku dve krune dnevno.

Benzin, koji se prodavao po kilogramu u to vreme koštao je 66 helera po kilogramu, što ga je činilo samo malo skupljim od litra piva.

Vrhunska tehnologija i brojne mogućnosti prilagođavanja

Osnova modela L&K Voiturette A bila je klasična šasija, plus dve krute osovine sa oprugama.

V2 motor sa vodenim hlađenjem bio je montiran napred sa cilindrima pod uglom od 55 stepeni, a imao je zapreminu od 1.005 cm³ i razvijao 7 KS (5,2 kW).

Konusna spojnica sa kožnom oblogom prebacivala je obrtni momenat na trostepeni menjač. Kardansko vratilo pokretalo je zadnje točkove – što je bilo tipično za ovu vrstu vozila u to vreme – ali lančani pogon je bio dostupan na zahtev.

Agilan automobil, težak samo oko 500 kilograma, usporavao je doboš kočnicama na zadnjoj osovini.

Umesto tada standardnih drvenih felni i žica, kupci su mogli da se odluče za metalno-žičane točkove, a raspored sedenja mogao je biti ili dva pojedinačna sedišta ili dvostruka klupa sa prtljažnim prostorom iza.

Osvetljenje vozila i krov takođe su bili na spisku dodatne opreme.

Uz osnovne boje - crvenu, zelenu i plavu, zemlje francuskog govornog područja takođe su imale mogućnost da Voiturette bude obojen u sivu boju. Bela je bila dostupna uz doplatu od 50 kruna.

Od 1905. do 1907. Laurin & Klement su napravili najmanje 44 primerka Voiturette A.

Pet ih je preživelo do danas, od kojih se jedan nalazi u stalnoj postavci Škodinog muzeja u gradu Mlada Boleslav.

Podsticaj za dalji razvoj kompanije

Model L&K Voiturette A postao je odskočna daska za dinamičan razvoj kompanije.

Između 1906. i 1914. prodaja automobila Laurin & Klement povećala se više od dvadeset puta. Portfolio modela kretao se od dvocilindričnih modela do osmocilindričnog FF iz 1907. godine, kao i brojnih verzija autobusa i komercijalnih vozila uz izuzetno uspešne trkačke automobile.

Brend L&K već je bio aktivan na međunarodnim tržištima pre Prvog svetskog rata i postao je najveći proizvođač automobila u Austrougarskoj.

1925: Škoda postaje snažan partner

Škoda Superb (Foto: Škoda promo)
Škoda Superb (Foto: Škoda promo)

Otkako se Škoda pozicionirala kao snažni strateški partner 1925. godine, vozila iz fabrike Mlada Boleslav proizvode se pod imenom Škoda i nose dobro poznati logotip sa krilatom strelom.

Zbog rastuće potražnje, efikasna proizvodnja zamenila je proizvodnju relativno malih serija od 1932. godine.

Nova generacija inovativno dizajniranih Škoda modela sa nezavisnim vešanjem točkova označila je još jednu prekretnicu 1934. godine.

Dve godine kasnije, češki brend povratio je vodeću poziciju u domaćoj automobilskoj industriji.

Državna kompanija i početak masovne proizvodnje

Škoda 1000 MB (Foto: Škoda promo)
Škoda 1000 MB (Foto: Škoda promo)

Nakon Drugog svetskog rata, kompanija je nacionalizovana, a od 1. januara 1946. nazvana je AZNP (Automobilové závody národní podnik).

Čak i pod izazovnim ekonomskim i političkim uslovima komunizma, češki proizvođač je nastavio da napreduje.

Prelazak na metalnu karoseriju otvorio je vrata masovnoj proizvodnji od 1952. godine. Eru popularnih modela Škoda 440 "Spartak", Octavia i Felicia je 1964. godine pratio jedan od tehnički najnaprednijih jednolitarskih evropskih automobila tog vremena - 1000 MB sa samonosećom karoserijom i motorom smeštenim pozadi.

Zahvaljujući uspehu ovog modela, kompanija je prvi put prešla prag od 100.000 proizvedenih vozila godišnje.

Novu tehnološku prekretnicu obeležio je model Škoda Favorit, sa motorom smeštenim napred i pogonom na prednje točkove, lansiran 1987. godine.

Škoda nakon pridruživanja Volkswagen grupi

Škoda Favorit (Foto: Škoda promo)
Škoda Favorit (Foto: Škoda promo)

Volkswagen je 1991. godine preuzeo kompaniju Škoda Auto, koja je u to vreme postala četvrti proizvođač u grupaciji.

Nemački auto-gigent je pomogao češkom proizvođaču da ponovo počne nakon raspada Sovjetskog Saveza i istočnog ekonomskog bloka.

U naredne tri decenije, brend je izrastao od regionalnog lidera na tržištu, proizvodeći 200.000 vozila godišnje, do globalnog igrača koji je kupcima u više od 100 zemalja isporučio preko 1,24 miliona vozila (2019. godine).

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

strana 1 od 21 idi na stranu