Predsednik države zabranio crne automobile

Režim predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova poznat je kao izuzetno autoritaran, ali čak i on zna da zaprepasti svet nekim svojim odlukama.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Poslednja u nizu tiče se automobila, a potpuno je besmislena – doneo je zakon prema kojem su u glavnom gradu Ašgabatu zabranjena vozila crne boje!

Razlog je prilično jednostavan – crna boja priziva nesreću. Tačnije, izuzetno sujeverni Berdimuhamedov smatra da bela boja donosi sreću, pa nju preporučuje.

Turkmenistan je još 2015. godine zabranio uvoz automobila crne boje, i preporučio kupovinu vozila u svetlijim nijansama, ali država nije ni upozorila građane koji su već vlasnici crnih automobila da će oni od 1. januara 2018. postati nelegalni.

Tako su mnogi od njih se iznenadili kada početkom ove godine nisu na parkingu našli svoje vozilo, jer je ono zaplenjeno i transportovano na gradsku deponiju.

Oni koji žele da im se automobil vrati, moraju da potpišu pristanak na farbanje vozila u svetliju boju, a to će naravno sami da plate. Prosečna plata u Turkmenistanu je oko 400 evra.

Berdimuhamedov inače vozi Bugatti Veyron svetlo zelene boje.

Razno

strana 1 od 15 idi na stranu