Ako izazovete udes bez zimskih guma – plaćate svu štetu?

Ova problematika nije baš jednostavna kao što mnogi misle, a to može skupo da vas košta, piše sajt Polovni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

09:00

Ako izazovete udes bez zimskih guma – plaćate svu štetu?
Foto: B92/NÆ

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Od 1. novembra zimske gume su obavezne kada na putu ima snega, leda i poledice.

Ukoliko ih nemate, ne rizikujete samo da platite kaznu, već i kompletnu štetu ako izazovete udes – zato što se auto u takvim uslovima bez zimskih guma smatra tehnički neispravnim, što znači da lako ostajete bez obaveznog osiguranja.

Ova problematika nije baš jednostavna kao što se misli, a to može skupo da vas košta.

Od kada do kada su obavezne zimske gume?

Zimski pneumatici su obavezni od 1. novembra do 1. aprila i to na svim točkovima, ali samo ako je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Dakle, bez obzira na datum, možete cele zime da vozite na letnjim gumama ako su putevi čisti i nisu zaleđeni.

Kolika je minimalna dubina šare na zimskim gumama?

Minimalna dubina šare na zimskim gumama je 4 milimetra.

Naglašavamo, to je zakonski minimum; preporučujemo da zamenite zimske gume mnogo pre nego što dođu do ta krajnja 4 milimetra.

Zbog čega vi morate da platite svu štetu?

Zato što ste vozili tehnički neispravan automobil i njime izazvali štetu, bez obzira da li ste udarili drugi auto, pešaka ili nešto treće.

Auto se smatra tehnički neispravnim ukoliko se vozi sa letnjim gumama po snegu, ledu ili poledici u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Dakle, pod gore navedenim uslovima obavezno osiguranje ne važi – ali postoje izuzeci, o čemu pišemo u nastavku.

Šta je to obavezno osiguranje

Obavezno osiguranje služi da pokrije štetu koju vaš auto, bez obzira ko ga je vozio, izazove na drugom vozilu.

Ukoliko vaš auto udari tuđi auto - obavezno osiguranje će njegovom vlasniku nadoknaditi štetu, a vi sami popravljate svoj auto.

Ako je bilo povređenih, vaše obavezno osiguranje takođe pokriva i troškove koji su nastali zbog tih povreda. Ti troškovi mogu da budu ekstremno visoki, naročito ukoliko je neko iz drugog auta završio sa invaliditetom.

Dakle, ukoliko skrivite udes sa tehnički neispravnim autom zbog nedostatka zimskih guma, možete se naći u situaciji da morate da platite ogromnu količinu novca - ne samo za popravku tuđeg auta, već i za povrede osoba koje su se nalazile u tom autu.

Šta ako je u pitanju manja šteta, pa samo popunimo Evropski izveštaj?

U tom slučaju možete da prođete relativno dobro, mada i tu ima potencijalnih komplikacija.

Problem može da nastane ukoliko budete morali da vozite auto u osiguravajuću kuću na proveru (zbog mogućih zloupotreba), pa procenitelj vidi da ste imali letnje gume, a do udesa je došlo u snežnim uslovima.

Takođe problem može da nastane i ukoliko je reč o manjoj šteti bez povređenih, pa ćete da popunite Evropski izveštaj, ali drugi vozač ipak insistira da dođe policija i da za svaki slučaj napravi zapisnik.

Dakle - policija ne obavlja uviđaj, već samo piše službenu belešku, odnosno utvrđuje stanje na terenu, kao npr. u kakvim uslovima je došlo do udesa, na kojem mestu, da li je neki od vozača bio pijan, vozio bez dozvole i slično.

Policajac će u tom slučaju najverovatnije proveriti i gume na vozilima i taj podatak uneti u zapisnik. Kada u osiguravajućoj kući u zapisniku pročitaju da niste imali zimske gume a trebalo je, mogu da "prebace" svu štetu na vas.

Krivica se ne prebacuje automatski na vas

Situacija ipak nije tako jednostavna. Ako se utvrdi da direktan ili indirektan uzrok saobraćajne nezgode nisu bile letnje gume, odnosno proklizavanje ili gubitak kontrole, možda obavezno osiguranje ipak bude važeće.

Stav osiguravajućih kuća po ovom pitanju nije baš najjasnije definisan - mnogo toga zavisi od zapisnika, zaključka nakon uviđaja ili u krajnjem slučaju suđenja.

Na primer, ukoliko ste sa letnjim gumama po snegu izazvali udes, ali tako što ste nekome oduzeli prednost, nepravilno se prestrojili i slično, postoji mogućnost da obavezno osiguranje bude priznato.

Naime, činjenica da na raskrsnici niste poštovali pravilo desne strane i da je zbog toga došlo do udesa tehnički nema veze sa gumama. Zato policija prilikom uviđaja može da zaključi da do udesa nije došlo zbog tehničke neispravnosti, tj. letnjih guma, već zbog vaše greške.

Sa druge strane, ako ste otpozadi naleteli na drugo vozilo ili udarili pešaka koji je prelazio ulicu, to je potpuno druga priča.

Da li će oštećeni ostati "kratkih rukava" ako krivcu ne priznaju obavezno osiguranje, a on nema novca?

Ne - osiguravajuća kuća krivca za udes će oštećenom ili oštećenima isplatiti odštetu, ali će zatim od krivca za udes tražiti da joj vrati taj novac.

Dakle, ukoliko vas je udarilo tehnički neispravno vozilo, vi ćete u svakom slučaju dobiti novac ili će vam auto biti popravljen. Isto važi i za povrede.

Vas ne interesuje kako će vlasnik vozila koje vas je udarilo i njegova osiguravajuća kuća to rešiti između sebe.

Šta ako nisam ja izazvao udes?

Pao je sneg, vozili ste na letnjim gumama i došlo je do udesa.

Ako je krivac za udes drugi vozač, onda ćete vi biti kažnjeni samo zbog toga što niste imali zimske gume.

Po kojem propisu se auto smatra tehnički neispravnim ako nema zimske gume?

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, Član 246, piše da:

"Vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno."

Odmah ispod toga piše i da:

"Vozilo je tehnički ispravno ako ima ispravne sve propisane uređaje i opremu i ako zadovoljava sve tehničke normative za vozilo."

Zimske gume spadaju u obaveznu opremu od 1. novembra do 1. aprila kada je na putu sneg, led ili poledica. Dakle, ako u tom periodu i u tim uslovima auto nema zimske gume, smatra se da je tehnički neispravan.

Šta je sa kasko osiguranjem?

Postoji velika šansa da ni kasko osiguranje neće važiti ukoliko izazovete udes po snegu na letnjim gumama.

Pošto uslovi za kasko osiguranje nisu isti u svim osiguravajućim kućama, proverite kakvo je stanje po tom pitanju, da se naknadno ne biste neprijatno iznenadili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: