Tata Nano: Nula zvezdica na testu bezbednosti

Jeftini indijski automobil pokazao je katastrofalno loše rezultate na nezavisnom testu bezbednosti koji je organizovao britanski Global NCAP.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

14:14

Default images

Kako piše britanski Gardijan, prilikom pripreme automobila za test-sudar, radnici su bili veoma zabrinuti kako će testiranje proći, ne toliko zbog Tate Nano, koliko zbog skupocenih test-lutaka koje su postavljali u vozilo.

Naime, ove lutke koje su konstruisane da svojim dimenzijama, strukturom i masom simuliraju karakteristike odraslog čoveka, sa mernim instrumentima koštaju oko 100.000 evra, što je pedesetak puta više od cene modela koji se ovog puta našao na testu.

Da je bilo razloga za zabrinutost, pokazuje video snimak simuliranog test-sudara:



Rezultati su bili poražavajući, pa je Tata Nano dobio ocenu "nula" kada je reč, kako o bezbednosti odraslih putnika, tako i dece, za koju ne postoji mogućnost ugradnje dečijeg sedišta.

Jedan od razloga za ovako loš reziltat je što Global NCAP za testiranje bira osnovnu varijantu svakog modela koji se ispituje, što znači da Nano koji je korišćen na testu nije imao vazdušne jastuke. Ipak, kao što se vidi i na snimku, nedostatak vazdušnih jastuka nije jedina briga indijskog proizvođača. Problem leži u slabosti strukture čitavog automobila.

"Zahvaljujući lošoj strukturi vozila, rizik od povreda opasnih po život je uvećan. Osim toga, ovakva struktura automobila čini ga nepodesnim za ugradnju vazdušnih jastuka", kaže se u saopštenju Global NCAP-a.

Test frontalnog sudara izveden je pri brzini od 64 km/h, koja je uobičajena i kod sličnih ispitivanja koja sprovode EuroNCAP ili američki IIHS. Međutim, kako je objavio Global NCAP, model Nano nije uspeo da prođe ni minimalne bezbednosne UN standarde test-sudara pri brzini od 56 km/h.

Ono što takođe treba da zabrine vlasnike automobila na indijskom tržištu jesu rezultati testova bezbednosti nekoliko modela koji spadaju među prodavanije u toj zemlji. Naime, Global NCAP u okviru iste serije testiranja ispitivao je još četiri popularna modela u Indiji: Hyundai i10 (prethodna generacija), Ford Figo (zasnovan na 5. generaciji Fieste), Maruti Suzuki ALTO 800 i VW Polo.

Zajedno sa Tatom Nano, zbirna prodaja ovih pet modela u 2013. činila je 20% od svih isporuka novih automobila na indijskom tržištu. Baš kao i Nano, i ostali automobili testirani su u osnovnim verzijama, bez vazdušnih jastuka (osim modela Polo, koji je ispitivan u obe varijante - sa i bez vazdušnih jastuka).

Zbog nedostatka vazdušnih jastuka, ostala četiri modela takođe su ocenjena sa nulom, kada je reč o bezbednosti odraslih putnika, dok su u oblasti zaštite dece prošli nešto bolje od Tate Nano.

Pogledajte tabelu sa konačnim ocenama:
U tabeli se vidi i koliko vazdušni jastuk može da poboljša ocenu bezbednosti, pa je tako VW Polo bez ove bezbednosne opreme dobio nula zvezdica, dok je u varijanti sa ugrađenim vazdušnim jastucima zaradio čak 4 zvezdice.

Nakon što je Global NCAP objavio rezultate testova, Volkswagen je odlučio da sa indijskog tržišta povuče verziju modela Polo bez vazdušnih jastuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: