Vozači i putari na prvom zimskom ispitu

U utorak i u niže krajeve Srbije stižu prve jače snežne padavine, pa se vozačima savetuje da prilagode vožnju zimskim uslovima i da ne kreću na put bez obavezne zimske opreme.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

14:24

Default images

Sneg koji je u ponedeljak padao u planinskim krajevima, "spustiće se" do kraja dana i u niže predele. Mnogi vozači koji su tokom jutra krenuli na put izvan grada ili na posao po relativnom povoljnim vremenskim uslovima, biće na povratku kući suočeni sa padavinama i niskim temperaturama, koje će dovesti do stvaranja snežnog pokrivača i otežanih uslova za vožnju.

Hladan talas sa vetrom i snežnim padavinama već je zahvatio susedne države, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, pa vozači koji kreću na put u ove zemlje treba da znaju da ih i tamo očekuju zimski uslovi vožnje. Vozačima savetujemo i da se pre polaska na put informišu o obaveznoj zimskoj opremi u državama u koje su se zaputili.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do kraja dana očekuje se pojačane snežne padavine, a tokom noći između utorka i srede, u centralnoj i južnoj Srbiji, i formiranje snežnog pokrivača visine do 20 centimetara.

Putari u Srbiji obećali su da će ovu zimu dočekti spremniji nego što je to bio slučaj prethodne godine i da je zimska služba "Puteva Srbije", sa 850 radnika-putara i oko 700 vozila, spremna za čišćenje puteva od snega.

Ministarstvo saobraćaja najavilo je da će "Putevi Srbije" ponovo preuzeti održavanje oko 6.000 kilometara lokalnih puteva u republici, koji su 2012. godine bili prebačeni u nadležnost gradova i opština. Iz Ministarstva saobraćaja najavili su da će "Putevi Srbije" preuzeti obavezu čišćenja snega i sa državnih puteva drugog reda u Vojvodini iako je taj posao zakonom iz 2009. dodeljen pokrajinskim organima.

Kada je reč o glavnom gradu, sve komunalne službe, uključujući i zimsku službu "Beograd puta", su u pripravnosti i spremne za snežne padavine, saznaje Studio B.

U skladu sa prognozom, podignut je stepen pripravnosti u zimskoj službi "Beograd puta", a plan je da se oko 70 najkritičnijih mesta, na kojima bi padavine mogle da naprave problem, što pre pokrije. Sneg u Beogradu, kako kažu meteorolozi, padaće do srede, a očekuje se snežni pokrivač debljine oko 5 cm.

Nadamo se da će sve nadležne službe ispuniti svoja obećanja u vezi sa održavanjem i čišćenjem puteva tokom zime 2013/2014. i da ćemo imati manje razloga da se žalimo na njihov rad.

Što se tiče nas vozača, moramo biti svesni sopstvene odgovornosti kada je u pitanju vožnja po snegu. Ako nismo adekvatno pripremili svoja vozila ili ako nismo sigurni u svoje vozačke sposobnosti u zimskim uslovima, najbolje je da za vreme snežnih padavina odaberemo alternativno prevozno sredstvo.

O pripremama za zimske uslove vožnje i obaveznoj zimskoj opremi nedavno smo opširno pisali na ovim stranama.

Sve dodatne informacije i savete možete pronaći tekstovima u posebnoj rubrici posvećenoj zimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: