Zašto neke žene glume orgazam?

Mnoge žene lažiraju seksualno zadovoljstvo kako bi okončale nezadovoljavajući seksualni odnos, pokazala je nova studija.

Život

Izvor: Independent

Sreda, 13.07.2016.

10:58

Zašto neke žene glume orgazam?
Foto: Thinkstock

Istraživači kažu da su bili iznenađeni brojem žena koje su priznale da glume vrhunac tokom seksa koji zapravo nisu želele, iako su za njega dale svoj pristanak.

“Iako su neke ispitanice govorile o glumljenju orgazma na pozitivan način, recimo, kao prijatno iskustvo koje je pojačalo njihovo uzbuđenje, mnoge su lažirale zato što nisu želele seks ili im je bio neprijatan”, kaže psiholog Emili Tomas koja je bila u timu istraživača.

Analize su pokazale da ispitanice nisu smatrale svoj odnos “prinudnim” ili “silovanjem”, ali je njihov opis seksa zaista mogao da se uvrsti u te kategorije.

Zapravo, one su svoja seksualna iskustva indirektno opisivale kao “loše”, kada su ih smatrale neželjenim i neprijatnim.

Iako je glumljenje orgazma obično predmet šala, studija je pokazala da je reč o složenom fenomenu. Može se smatrati korisnom strategijom u kojoj žena izbegava neželjene seksualne situacije, ali istovremeno ističe problem žena koje ćute, onda kada bi želele da odbiju seks.

Rezultati sugerišu da žene žive u kulturi koja ne podržava odbijanje neželjenog seksualnog odnosa.

“Deluje da je glumljenje orgazma i korisno i problematično istovremeno”, smatra Tomas. “Želimo da se fokusiramo na probleme trenutne nemogućnosti da se jezički opišu iskustva koja žene imaju, što bi ženama pomoglo da se i same suoče sa tim temama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: