"Inteligentne vanzemaljce ćemo naći za 25 godina"

Inteligentni život na drugim planetama mogli bismo da nađemo za 25 godina, rekao je jedan od vodećih tragača za vanzemaljskim oblicima života.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 11.02.2014.

14:21

Default images

Set Šostak iz Instituta SETI izneo je svoja predviđanja na konferenciji koju je organizovala NASA.

On veruje da je ključ u skeniranju neba i potrazi za elektromagnetnim signalima koji potiču s drugih planeta.

“Umesto da gledamo u nekoliko hiljada zvezdanih sistema, trebalo bi da obuhvatimo milione u naredne 24 godine”, rekao je Šostak.

“Jedna od pet zvezda ima barem jednu planetu na kojoj je moguć život. To je fantastično visok procenat. To znači da u našoj galaksiji postoji na desetine milijardi svetova sličnih Zemlji.”

Potraga za vanzemaljskim signalima započeta je 1960. kada je astronom Frenk Drejk skenirao dve zvezde slične Suncu pomoću antene široke 26 metara u Zapadnoj Virdžiniji.

Ona je nastavljena u poslednjih 50 godina, a astronomi su u međuvremenu počeli da koriste napredne tehnologije.

Međutim, SETI neprekidno upozorava da mu je potrebno više novca za istraživanja.

Na primer, pretpostavka o pronalasku dokaza za postojanje vanzemaljskih oblika inteligencije, zavisi od finansija, rekao je Šostak.

On je dodao da je potraga za vanzemaljcima trka na tri staze između istraživača koji traže napredne civilizacije, naučnika koji ispituju Mars i Jupiterov mesec Evropu u potrazi za jednostavnim organizmima i istraživača koji su fokusirani na pronalazak mikroba na bliskim egzoplanetama, koristeći instrumente poput NASA 8,8 milijardi dolara vrednog svemirskog teleskopa Džejms Veb, koji bi trebalo da bude lansiran 2018.

„Mislim da svaki od ovih konja ima velike šanse za pobedu i to, prema mom mišljenju, u narednih 20 godina“, rekao je Šostak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: