Utorak, 11.02.2014.

14:21

"Inteligentne vanzemaljce ćemo naći za 25 godina"

Izvor: Daily Mail

"Inteligentne vanzemaljce æemo naæi za 25 godina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 10 godina

Potraga za vanzemaljskim zivotom - Nesto sto je pre 50 godina bilo cista fantastika, danas je ozbiljna naucna disciplina u kojoj radi mnogo ljudi sirom sveta i izdvaja se ozbiljna suma novca. Kakvi god da smo kao rasa, nasa nezasita zelja za znanjem i istrazivanjem nas vodi napred u perspektivnu buducnost hteli vi to da priznate ili ne.

Novosadjanin.

pre 10 godina

zvezdas onaj novi, 11. februar 2014 23:17). Procitaj malo o singularitetu. Neke stvare jednostavno JESU. Ni jedan zakon ne moze da nam kaze sta je izazvalo veliki prasak ili kako je nastala ta tacka.... Ona prosto jeste.

Novosadjanin.

pre 10 godina

Ja se iskreno brinem da u ovom trenutku neka civilizacija trazi nas, slucajno nas otkrije... Oni verovatno ne poznaju pojam dobra i zla. Mozda su toliko napredni da se bave unistavanjem zivota u svemiru. Mozda su se jednom opekli, pa sada cisto radi preventive i nas uniste. Iskreno kada bi smo mi otkrili neki oblik inteligentnog zivota, zapitali bi se sta da radimo. Po meni najverovatniji scenario je taj da svemir kipti od zivota ali su to zivoti na nivou virusa, bakterija...Nemoguce ih je otkriti ako su dalje od naseg suncanog sistema ;)

zvezdas onaj novi

pre 10 godina

milutin-Pametan covek ne veruje u sve sto mu drugi kazu nego pokusava da istu situaciju sagleda na vise nacina.Na primer ti na Boga gledas kao na naseg stvoritelja i vrhunsko stvorenja a sta ako je Bog ustvari vanzemaljac koji je vrsio eksperimente i slucajno stvorio ljude?Ne kazem ja da je tako bilo nego ti dajem primer za razmisljanje.A evo i drugog pitanja:Bog nas stvoritelj ko je onda stvorio njega?To je prvo pitanje koje mi je palo na pamet kada su mi kao klincu pricali o Bogu.Voleo bih da pitam to nekog svestenika ili bas kad bih mogao Patrijarhu ili Papi da postavim to pitanje cisto da cujem stav crkve na tu temu.

.

pre 10 godina

@Dzoni
Moras da razumes da ono sto je na Zemlji cinjenica ne mora to biti i u celom svemiru.
Dakle, mozda postoji civilizacija koja je uspela da razvije tehnologiju koja je naprednija od nase raketne tehnologije onoliko koliko je raketa naprednija od npr. pracke.
Takva civilizacija moze putovati brzinom svetlosti, ili cak i vecom brzinom, moze se mozda teleportovati, poseduje materijale koje mi ne mozemo ni da sanjamo.
Sve to nama zvuci nemoguce, ali ono sto mi danas imamo, ljudima pre 500 ili 1 000 godina je delovalo nemoguce.

Danilo

pre 10 godina

Nismo u mogucnosti da iskomuniciramo sa drugim vrstama na zemlji, akao sa vanzemaljcima cemo. Ma nema sanse! Kolika je verovatnoca da postoji planeta sa uslovima za zivot? Na koliko planeta sa uslovima za zivot je uopste nastao zivot? Kolika je verovatnoca da je medju tim bicima nastalo i inteligentno bice i da je u fazi razvoja kao mi poslednjih 1000 godina kada imamo kakave takve mogucnosti da komuniciramo? Koja je mogucnost da oni komuniciraju na isti nacin kao i mi? Mozda nemaju culo vida i sluh, komuniciraju dodirom ili jos bolje ukusom ili mirisom?! Dakle verovatnoca je toliko mizerna da se ovde nauka polako poistovjecuje sa najprimitivnijim religijama. A cekaj, koja je svrha da nadjemo vanzemaljce? Aman ni svoju planetu nismo istrazili kako treba...

Dvoranski polo

pre 10 godina

Ja sam grunger koji voli klasičnu glazbu,nacionalist koji vjeruje u europsko jedinstvo,katolik koji vjeruje u evoluciju i otrov za trebe sa vrlo skromnim uspjesima kod istih.Molim znanstveno objašnjenje ovoga fenomena-ali papriku ne dam za besmislena istraživanja!!

Dzoni

pre 10 godina

@Ratko
Covek pametno razmislja a dadoste mu tolike minuse..jednostavno razdaljine u svemiru su tolike da je tesko i zamisliti..voyageru ce trebati 70 000 godina do obliznje zvezde.
Drugo vecina vanzimaljskog zivota verovatno nikad nece moci da se oslobodi gravitacije svoje planete..i ako se u akceleratorima sad pravi cak i antimaterija raketna tehnologija je trenutno jedina koja ima snage da pobegne od zemljine gravitacije.
Trece elektromagnetni talasi se sire u 360 stepeni tj slabe sa daljinom tako da verovatnoca da ce da uhvate neki jak vanzemaljski singal je ravna nuli ako mene pitaju.
Najbolji nacin (ali i dalje buducnost) je neki super jak teleskop koji bi mogao da direkno vidi planete i da vidi da li ima vestackog svetla kad je noc...ako imaju gradove koji su ostvaljeni kao nasi.

Canadian

pre 10 godina

"Stvorenjima koja su resila problem medjuzvezdanih putovanja (ako takva uopste postoje) sasvim sigurno nije potrebna radna snaga niti hrana. Civilizacija koja je na takvom tehnoloskom nivou probleme hrane, energije i radne snage resila je znatno pre nego sto je krenula na put do zvezda...
(kzen, 11. februar 2014 18:16)"

Kad vec pravimo antropocentricne paralele, moram da ukazem na poveliku rupu u tvojoj logici: Portugalci, Spanci i Englezi nisu u svoja osvajanja krenuli iz ljubavi prema prirodi, nego zbog zlata, srebra, teritorija i radne snage.

"Najinteligentniji vanzemaljski oblik zivota je nas Otac Nebeski, Bog Stvoritelj i Svedrzitelj. I vec je davno, davno otkriven, u Svetom Pismu i kroz svoju ljubav prema ljudima. Pametnome dosta.
(Milutin, 11. februar 2014 18:12)"

Ovo je dosta onom manje pametnom. Pametnome je logika jaca strana, a ne vera.

Mi prvo treba da definisemo sta je inteligencija, kako nastaje i da li je to nesto sto je svojstveno nasoj vrsti (posto cak ni na Zemlji ne postoji druga vrsta sa slicnom inteligencijom/kulturom/civilizacijom). Malo je verovatno da bi druge vrste imale inteligenciju kakvu mi ocekujemo. Nikad necemo moci s njima da pricamo o Djokovicu, Feliniju ili Tesli, to je sigurno. Pitanje je da li cemo i videti, cuti i osecati u istom spektru ili dimenziji. Bilo bi neverovatno da zivot ne postoji sirom svemira, ali je jos neverovatnije da bio kosmos bio Star Trek, u kojem se razlicite vrste razlikuju samo po obliku usiju ili nosa.

nisam vanzemaljac majke mi...

pre 10 godina

Najtoplije preporucujem da ove gluposte i glposti slicnije vrste odmah zaobidjete jer ova beskrajna laz je postala veca od vasione...Samo covek bez i malo razuma moze da veruje u ovo o vanzemljanima.ONI su oduvek tu,na neki nacin...

aleksa

pre 10 godina

@vanzamaljci su ovde bili još odavno.napravili su piramide u egiptu,maču pikču,majama objasnili kako da računaju vreme.onda su pre pedesetak godina svratili do amera da ih pitaju što koriste atomsko oružje i narušavaju međuplanetarnu ravnotežu,a ovi ih brže bolje skembali u pustinjama nevade.potamaniše ih ko indijance posle kolumbovog otkrića amerike.e sad ako nas sledeći put ti ili neki drugi vanzemaljci posete,neće nas spasiti ni foks molder sve sa dejnom skali.
(slobinator, 11. februar 2014 18:53)

za tebe i tebi slicne predlog na youtubetu ancient aliens debunked

Steva

pre 10 godina

Ja imam čvrst i dokaz da postoje vanzemaljci kada sam pre neki dan naložio vatru i šporet počeo da se puši.Suva drva odžak očišćen a šporet se i dalje puši.Izađem ti ja napolje i bacim pogled prema odžaku kad tamo vanzemaljac seo na odžak i kulira i.baš ga briga.Viknem ja na njega šibe bre odlazi sa mog odžaka i odma se vatra razgorela i sada iz tople sobe kucam utiske

djuro

pre 10 godina

Vala bas. Pa se onda izgrlimo i izljubimo ko prava svemirska braca! Sto se babi snilo to joj se i zbilo! Po zakonima Kvantne Fizike sve mi se cini da ce nam se desiti bas ono sto ocemo!

Xepoj

pre 10 godina

@kao neko ko se bavi slucajnim dogadjajima, odnosno verovatnocom, statistikom i matematickim modeliranjem, moram ti reci da je ovo nesto najgluplje sto sam ikada procitao. cestitam.
(nebo ne postoji, 11. februar 2014 18:15)

A posto ja znam da je veca verovatnoca da uragan podigne deponiju smeca u vazduh i u toku pada se od delova smeca samo-sklopi Boing 747 nego da se eto slucajno spoji organska i neorganska materija i nastane zivot tj evolucija ,onda ti kazem da batalis bavljenje svime sto si nabrojao i pocnes da igras Yamb ili NLJSC ,posto deca i omaldina tako uce o verovatnoci.

Miša, Bgd

pre 10 godina

Kako se to uklapa sa tzv. evolucijom? Nije valjda da se toliko puta "slučajno" generisao život?
(Dan, 11. februar 2014 14:56)
Evolucijom? Ne, to ima veze sa matematikom. Ako sa jedne strane imamo beskonačnost to znači da su sve kombinacije u opticaju. Ako tome dodamo da je za život potreban broj faktora 100, 1000, 1000000, itd... dolazimo da je postojanje uslova za život u poređenju sa beskonačno ne tako retka pojava. Čak i da se samo uzme ono što mi znamo, tj. približan broj galaksija i zvezda, došli bi do zapanjujućeg broja.
Evolucija je ono što određuje kako se neki organizmi prilagođavaju uslovima i promenama uslova na određenoj planeti.

netko

pre 10 godina

samo da oni ne nadju nas...

mozda je stereotip..ali izgleda da svugde jaci tlace slabije.
U filmovima ameri uvek pobedjuju..uzivo ne bi se bas kladio na to...

nebo ne postoji

pre 10 godina

Kako se to uklapa sa tzv. evolucijom? Nije valjda da se toliko puta "slučajno" generisao život?
(Dan, 11. februar 2014 14:56)


kao neko ko se bavi slucajnim dogadjajima, odnosno verovatnocom, statistikom i matematickim modeliranjem, moram ti reci da je ovo nesto najgluplje sto sam ikada procitao. cestitam.

Milutin

pre 10 godina

Najinteligentniji vanzemaljski oblik zivota je nas Otac Nebeski, Bog Stvoritelj i Svedrzitelj. I vec je davno, davno otkriven, u Svetom Pismu i kroz svoju ljubav prema ljudima. Pametnome dosta.

Ratko

pre 10 godina

Vanzemaljci sigurno postoje u to nema nikakve sumnje. Ko zna u kakvim oblicima i koliko inteligentnih bica postoji sirom univerzuma u moru galaksija. Jedno je sigurno a to da nikada necemo moci da komuniciramo niti da se vidimo zbog prevelike razdaljine. Covek najvise moze stici do Meseca i Marsa a cak i za te poduhvate mora da ulozi nadljudske napore. Sve kada bi ulagali u nauku i kada bi svi o tome razmisljali opet nikada ne bi mogli da stignemo dalje od Marsa. Vanzemaljci takodje nemaju mogucnost da nas nadju niti oni znaju metode i nacin da se sretnu sa drugom vrstom. Jednostavno priroda i svemir od postojanja su tako odredili razvoj dogadjaja. Ima mnogo razloga zbog kojih nikada nece biti tako nesto moguce a medju najbitnim su radijacija, potrebna energija, dostizanje brzine svetlosti, gravitacija. Sve to mora da se resi da bi mogli o tome da mislimo. A onda ide marerijal za brod, da li bi preziveli brzinu svetlosti posto ne postoji objekat koji moze toliko da se krece i more drugih stvari. Priznacete da ne mozemo ni jednu stavku da savladamo.

Natalija

pre 10 godina

Cek malo, one inteligentne srecemo za cirka 25 godina, ja bi volela da znam priblizno kad dolaze oni manje inteligentni oli glupi vanzemaljci, cisto da znam da se pripremim :D

Xepoj

pre 10 godina

Ovi iz SETI-a umesto da trose pare na nebuloze treba da sednu i odgledaju Kjubrikove "Odiseje" i nakon filma prodaju antene kao sekundarne sirovine i za novac koji dobiju urade nesto pametno tipa pomognu neko sirotiste ili nahrane neka gladna usta.Cuj oni traze veci budzet kako bi dokazali da Elvis i Miki Maus zive u tajnim odajama ispo Bele Kuce ... Sto bi rekli nemci "Alles Welt is Krank !"

slobinator

pre 10 godina

vanzamaljci su ovde bili još odavno.napravili su piramide u egiptu,maču pikču,majama objasnili kako da računaju vreme.onda su pre pedesetak godina svratili do amera da ih pitaju što koriste atomsko oružje i narušavaju međuplanetarnu ravnotežu,a ovi ih brže bolje skembali u pustinjama nevade.potamaniše ih ko indijance posle kolumbovog otkrića amerike.e sad ako nas sledeći put ti ili neki drugi vanzemaljci posete,neće nas spasiti ni foks molder sve sa dejnom skali.

kzen

pre 10 godina

@(aca, 11. februar 2014 15:06)

Stvorenjima koja su resila problem medjuzvezdanih putovanja (ako takva uopste postoje) sasvim sigurno nije potrebna radna snaga niti hrana. Civilizacija koja je na takvom tehnoloskom nivou probleme hrane, energije i radne snage resila je znatno pre nego sto je krenula na put do zvezda...

miro split

pre 10 godina

Gospe ti sinjske gorimo od želje da upoznamo vanzemalljce koji su ko zna kakvog oblika i poimanja morala i vjere,a sa prvin susidima koji su isti ka i mi ne možemo normalno popit čašu vina da se ne posvađamo ko je kulturniji,lipši,hrabriji...
Koji će mi vrag vanzemaljci kad me već po života kljukaju da je Novak Đoković opasni Alien!

Ris1

pre 10 godina

Najbolja definicija vanzemaljaca koju sam ikad cuo. Bila je jedna emisija kada su pitali narod na ulicama po Srbiji za neke pojmove. Pitaju mladog roma ko su Vanzemaljci - citiram " VANZEMLJACI SU LJUDI KOJi ZIVE VAN NASU ZEMLJU I ZARADJUJU DOSTA PARA." Ja dodajem svi koji odu odavde za nas su vanzemaljci po svakom pitanju.;-)

London

pre 10 godina

Pored problema sa tehnologijom koju koriste potencijalni vanzemaljci (što je već i pomenuto u komentarima) ima i jedan mnogo ozbiljniji problem. Naime, život na zemlji postoji od pre oko 3,6 milijardi godina. To je relativno kratak period u odnosu na starost poznatog svemira, od oko 16 milijardi godina. Od tih 3,6 milijardi godina, od pre 200 hiljada godina postoje "ljudi" anatomski slični nama, inteligentna bića postoje tek nekih 40 hiljada godina (prve slike na zidovima pećina), točak postoji oko 7500 godina (najstariji je otkriven kod Ljubljane) a tek u poslednjih 70 imamo tehničke mogućnosti da uopšte posmatramo svemir i "osluškujemo" bilo kakve signale. Verovatno je svima jasno da postoji šansa da zemljani neće uspeti da kolonizuju drugu planetu pre nego što ovu uništimo tako da postoji mogućnost da za par stotina godina ljudi neće ni biti (ne ulazim ovde u to kolika je).

Dakle, verovatnoća da negde u kosmosu, U OVOM MOMENTU, postoji civilizacija slična našoj, na sličnom stadijumu tehnološkog razvoja, i zasnovana na sličnim principima, s kojom bi mi mogli da uspostavimo kontakt ili da je prepoznamo, je (vrlo) mala, čak i kada se uzme u obzir ogroman broj planeta. Od 16 milijardi godina postojanja svemira, tek tokom nekih 200 ili 300 civilizacija koju bi mi mogli da prepoznamo ima šanse da "osluškuje" svemir.

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

oni su vec ovde ali nece da komuniciraju sa nama,jer je velikarazlika u inteligtnciji,1000 puta pametniji.Kao mi i ribica u akvarijumu.Ima ih u cetvrtoj dimenziji.Mi cemo za nju saznati za 170 godina.Ako prezivimo dotle.Prestanemo da se ubijamo i da ubijamo ostale vrste.

Zalud

pre 10 godina

@aca: Ameriku su otkrili Evropljani i istrebili one koje su tamo ziveli. Ne znam ja sto je tu kriva Amerika? Vi izgleda zaboravljate da su Ameri nista do evropskih kolonista.

$

pre 10 godina

Nasli su oni nas odavno, ali to se krije jer bi samo potvrdjivanje te cinjenice iz temelja uzdrmalo osnove na kojima danasnje drustvo pociva. Zamislite samo sta bi se desilo sa religijom i naukom kada bi se objavilo da vanzemaljci posecuju planetu vec hiljadama ili milionima godina?

Diogen od Kvantnog

pre 10 godina

Odusevljavaju me ovi naucnici,u 90% slucajeva oni PRORICU "u sta veruju"
nemaju pojma!

ajde pozurite malo sa proricanjem,neka bude 10god
(za 25god cu da umrem, 11. februar 2014 14:56)

Nisu to popovi i vracare sinko, naucnici ne funkcionisu kako ti mislis. Svako novo otkrice je nova informacija i u skladu sa istom se vrse dalja ispitivanja i predvidjanja. Zbog svega toga, sada kuckas na kompjuteru svoje komentare, "neverujuci". Sledece godine ces ga pisati sa nekog tableta ili slicno, iako ti u to mozda neverujes. :) Tako da, to nije proricanje kao sto si ti objasnio. Ali ni ne ocekujem da razumes, to se ne uci u kafani ili na liturgiji. Ako ti se zuri, ti im pomozi.

Dusan

pre 10 godina

Dobro, sačekaćemo te intelegentne. A šta je sa ovim, da kažem, glupim!? Šta mislite da u svemiru postoji samo intelegentni oblici života, ne neki primitivni ili čak neki koji ne postoje na Zemlji? :)

Miki

pre 10 godina

Kad bih video vanzemaljaca, pitao bih ga pošto je kod njih krompir.
(Lane, 11. februar 2014 14:43)

Verovatno tamo nema krompira, jer krompir ne uspeva van zemlje.

my way

pre 10 godina

Ma pustite vi grebarose iz SETI-ja, dajte meni samo 3 miliona evra i za 100 godina cu da vam dovedem inteligentnog vanzemljaka, ili vise njih ako zelite na noge!

dragan

pre 10 godina

Pratim ovo više od 35g ali imam pitanje-šta ako vanzemaljci nekoriste elektromagnetno polje nego neku drugu vrstu komunikacije.Recimo da je neki signal došao pre 200g do zemlje niti bi ko video ni znao a "mali zeleni-veliki šareni- bi zaključili da na zemlji nema života.Pre tridesetak god slika Pionira i Vojađera kad je slikana Zemlja izgleda kao obična bezživotna planeta.

lev

pre 10 godina

Ako cemo njih pronaci za samo 25 godina, to znaci da su oni nas vec odavno pronasli? Znaci trebalo bi uskoro da stignu? Ili su vec ovde? Ili nas zaobilaze u sirokom luku?

kao sav normalan svet

pre 10 godina

bacanje para! I sta ako za cetvrt veka kazu da tamo negde daleko na nekoj planeti ima zivota? Jos para za uspostavljanje kontakta? Preveliki je uticaj Holivuda na danasnje generacije.

aca

pre 10 godina

A da mozda malo smanjite radoznalost da ne bi nabasali na neke mesozdere koji ce biti vise od nas u lancu ishrane ili mozda nekog kome treba fizicka radna snaga??? Jel vam nije dosta sto je Kolumbo otkrio Ameriku?

za 25god cu da umrem

pre 10 godina

Odusevljavaju me ovi naucnici,u 90% slucajeva oni PRORICU "u sta veruju"
nemaju pojma!

ajde pozurite malo sa proricanjem,neka bude 10god

Djoshica

pre 10 godina

Super! A, ako imaju kompleks više inteligencije? A ako jesu inteligentniji od nas? Je li to kompleks? Možda nas već uspešno izbegavaju vekovima, onda će tako uspešni biti, i kroz 25 godina?

aca

pre 10 godina

A da mozda malo smanjite radoznalost da ne bi nabasali na neke mesozdere koji ce biti vise od nas u lancu ishrane ili mozda nekog kome treba fizicka radna snaga??? Jel vam nije dosta sto je Kolumbo otkrio Ameriku?

miro split

pre 10 godina

Gospe ti sinjske gorimo od želje da upoznamo vanzemalljce koji su ko zna kakvog oblika i poimanja morala i vjere,a sa prvin susidima koji su isti ka i mi ne možemo normalno popit čašu vina da se ne posvađamo ko je kulturniji,lipši,hrabriji...
Koji će mi vrag vanzemaljci kad me već po života kljukaju da je Novak Đoković opasni Alien!

lev

pre 10 godina

Ako cemo njih pronaci za samo 25 godina, to znaci da su oni nas vec odavno pronasli? Znaci trebalo bi uskoro da stignu? Ili su vec ovde? Ili nas zaobilaze u sirokom luku?

Djoshica

pre 10 godina

Super! A, ako imaju kompleks više inteligencije? A ako jesu inteligentniji od nas? Je li to kompleks? Možda nas već uspešno izbegavaju vekovima, onda će tako uspešni biti, i kroz 25 godina?

dragan

pre 10 godina

Pratim ovo više od 35g ali imam pitanje-šta ako vanzemaljci nekoriste elektromagnetno polje nego neku drugu vrstu komunikacije.Recimo da je neki signal došao pre 200g do zemlje niti bi ko video ni znao a "mali zeleni-veliki šareni- bi zaključili da na zemlji nema života.Pre tridesetak god slika Pionira i Vojađera kad je slikana Zemlja izgleda kao obična bezživotna planeta.

za 25god cu da umrem

pre 10 godina

Odusevljavaju me ovi naucnici,u 90% slucajeva oni PRORICU "u sta veruju"
nemaju pojma!

ajde pozurite malo sa proricanjem,neka bude 10god

kzen

pre 10 godina

@(aca, 11. februar 2014 15:06)

Stvorenjima koja su resila problem medjuzvezdanih putovanja (ako takva uopste postoje) sasvim sigurno nije potrebna radna snaga niti hrana. Civilizacija koja je na takvom tehnoloskom nivou probleme hrane, energije i radne snage resila je znatno pre nego sto je krenula na put do zvezda...

my way

pre 10 godina

Ma pustite vi grebarose iz SETI-ja, dajte meni samo 3 miliona evra i za 100 godina cu da vam dovedem inteligentnog vanzemljaka, ili vise njih ako zelite na noge!

Ris1

pre 10 godina

Najbolja definicija vanzemaljaca koju sam ikad cuo. Bila je jedna emisija kada su pitali narod na ulicama po Srbiji za neke pojmove. Pitaju mladog roma ko su Vanzemaljci - citiram " VANZEMLJACI SU LJUDI KOJi ZIVE VAN NASU ZEMLJU I ZARADJUJU DOSTA PARA." Ja dodajem svi koji odu odavde za nas su vanzemaljci po svakom pitanju.;-)

slobinator

pre 10 godina

vanzamaljci su ovde bili još odavno.napravili su piramide u egiptu,maču pikču,majama objasnili kako da računaju vreme.onda su pre pedesetak godina svratili do amera da ih pitaju što koriste atomsko oružje i narušavaju međuplanetarnu ravnotežu,a ovi ih brže bolje skembali u pustinjama nevade.potamaniše ih ko indijance posle kolumbovog otkrića amerike.e sad ako nas sledeći put ti ili neki drugi vanzemaljci posete,neće nas spasiti ni foks molder sve sa dejnom skali.

Miša, Bgd

pre 10 godina

Kako se to uklapa sa tzv. evolucijom? Nije valjda da se toliko puta "slučajno" generisao život?
(Dan, 11. februar 2014 14:56)
Evolucijom? Ne, to ima veze sa matematikom. Ako sa jedne strane imamo beskonačnost to znači da su sve kombinacije u opticaju. Ako tome dodamo da je za život potreban broj faktora 100, 1000, 1000000, itd... dolazimo da je postojanje uslova za život u poređenju sa beskonačno ne tako retka pojava. Čak i da se samo uzme ono što mi znamo, tj. približan broj galaksija i zvezda, došli bi do zapanjujućeg broja.
Evolucija je ono što određuje kako se neki organizmi prilagođavaju uslovima i promenama uslova na određenoj planeti.

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

oni su vec ovde ali nece da komuniciraju sa nama,jer je velikarazlika u inteligtnciji,1000 puta pametniji.Kao mi i ribica u akvarijumu.Ima ih u cetvrtoj dimenziji.Mi cemo za nju saznati za 170 godina.Ako prezivimo dotle.Prestanemo da se ubijamo i da ubijamo ostale vrste.

Zalud

pre 10 godina

@aca: Ameriku su otkrili Evropljani i istrebili one koje su tamo ziveli. Ne znam ja sto je tu kriva Amerika? Vi izgleda zaboravljate da su Ameri nista do evropskih kolonista.

$

pre 10 godina

Nasli su oni nas odavno, ali to se krije jer bi samo potvrdjivanje te cinjenice iz temelja uzdrmalo osnove na kojima danasnje drustvo pociva. Zamislite samo sta bi se desilo sa religijom i naukom kada bi se objavilo da vanzemaljci posecuju planetu vec hiljadama ili milionima godina?

nebo ne postoji

pre 10 godina

Kako se to uklapa sa tzv. evolucijom? Nije valjda da se toliko puta "slučajno" generisao život?
(Dan, 11. februar 2014 14:56)


kao neko ko se bavi slucajnim dogadjajima, odnosno verovatnocom, statistikom i matematickim modeliranjem, moram ti reci da je ovo nesto najgluplje sto sam ikada procitao. cestitam.

.

pre 10 godina

@Dzoni
Moras da razumes da ono sto je na Zemlji cinjenica ne mora to biti i u celom svemiru.
Dakle, mozda postoji civilizacija koja je uspela da razvije tehnologiju koja je naprednija od nase raketne tehnologije onoliko koliko je raketa naprednija od npr. pracke.
Takva civilizacija moze putovati brzinom svetlosti, ili cak i vecom brzinom, moze se mozda teleportovati, poseduje materijale koje mi ne mozemo ni da sanjamo.
Sve to nama zvuci nemoguce, ali ono sto mi danas imamo, ljudima pre 500 ili 1 000 godina je delovalo nemoguce.

Diogen od Kvantnog

pre 10 godina

Odusevljavaju me ovi naucnici,u 90% slucajeva oni PRORICU "u sta veruju"
nemaju pojma!

ajde pozurite malo sa proricanjem,neka bude 10god
(za 25god cu da umrem, 11. februar 2014 14:56)

Nisu to popovi i vracare sinko, naucnici ne funkcionisu kako ti mislis. Svako novo otkrice je nova informacija i u skladu sa istom se vrse dalja ispitivanja i predvidjanja. Zbog svega toga, sada kuckas na kompjuteru svoje komentare, "neverujuci". Sledece godine ces ga pisati sa nekog tableta ili slicno, iako ti u to mozda neverujes. :) Tako da, to nije proricanje kao sto si ti objasnio. Ali ni ne ocekujem da razumes, to se ne uci u kafani ili na liturgiji. Ako ti se zuri, ti im pomozi.

Ratko

pre 10 godina

Vanzemaljci sigurno postoje u to nema nikakve sumnje. Ko zna u kakvim oblicima i koliko inteligentnih bica postoji sirom univerzuma u moru galaksija. Jedno je sigurno a to da nikada necemo moci da komuniciramo niti da se vidimo zbog prevelike razdaljine. Covek najvise moze stici do Meseca i Marsa a cak i za te poduhvate mora da ulozi nadljudske napore. Sve kada bi ulagali u nauku i kada bi svi o tome razmisljali opet nikada ne bi mogli da stignemo dalje od Marsa. Vanzemaljci takodje nemaju mogucnost da nas nadju niti oni znaju metode i nacin da se sretnu sa drugom vrstom. Jednostavno priroda i svemir od postojanja su tako odredili razvoj dogadjaja. Ima mnogo razloga zbog kojih nikada nece biti tako nesto moguce a medju najbitnim su radijacija, potrebna energija, dostizanje brzine svetlosti, gravitacija. Sve to mora da se resi da bi mogli o tome da mislimo. A onda ide marerijal za brod, da li bi preziveli brzinu svetlosti posto ne postoji objekat koji moze toliko da se krece i more drugih stvari. Priznacete da ne mozemo ni jednu stavku da savladamo.

London

pre 10 godina

Pored problema sa tehnologijom koju koriste potencijalni vanzemaljci (što je već i pomenuto u komentarima) ima i jedan mnogo ozbiljniji problem. Naime, život na zemlji postoji od pre oko 3,6 milijardi godina. To je relativno kratak period u odnosu na starost poznatog svemira, od oko 16 milijardi godina. Od tih 3,6 milijardi godina, od pre 200 hiljada godina postoje "ljudi" anatomski slični nama, inteligentna bića postoje tek nekih 40 hiljada godina (prve slike na zidovima pećina), točak postoji oko 7500 godina (najstariji je otkriven kod Ljubljane) a tek u poslednjih 70 imamo tehničke mogućnosti da uopšte posmatramo svemir i "osluškujemo" bilo kakve signale. Verovatno je svima jasno da postoji šansa da zemljani neće uspeti da kolonizuju drugu planetu pre nego što ovu uništimo tako da postoji mogućnost da za par stotina godina ljudi neće ni biti (ne ulazim ovde u to kolika je).

Dakle, verovatnoća da negde u kosmosu, U OVOM MOMENTU, postoji civilizacija slična našoj, na sličnom stadijumu tehnološkog razvoja, i zasnovana na sličnim principima, s kojom bi mi mogli da uspostavimo kontakt ili da je prepoznamo, je (vrlo) mala, čak i kada se uzme u obzir ogroman broj planeta. Od 16 milijardi godina postojanja svemira, tek tokom nekih 200 ili 300 civilizacija koju bi mi mogli da prepoznamo ima šanse da "osluškuje" svemir.

Miki

pre 10 godina

Kad bih video vanzemaljaca, pitao bih ga pošto je kod njih krompir.
(Lane, 11. februar 2014 14:43)

Verovatno tamo nema krompira, jer krompir ne uspeva van zemlje.

Natalija

pre 10 godina

Cek malo, one inteligentne srecemo za cirka 25 godina, ja bi volela da znam priblizno kad dolaze oni manje inteligentni oli glupi vanzemaljci, cisto da znam da se pripremim :D

Milutin

pre 10 godina

Najinteligentniji vanzemaljski oblik zivota je nas Otac Nebeski, Bog Stvoritelj i Svedrzitelj. I vec je davno, davno otkriven, u Svetom Pismu i kroz svoju ljubav prema ljudima. Pametnome dosta.

Canadian

pre 10 godina

"Stvorenjima koja su resila problem medjuzvezdanih putovanja (ako takva uopste postoje) sasvim sigurno nije potrebna radna snaga niti hrana. Civilizacija koja je na takvom tehnoloskom nivou probleme hrane, energije i radne snage resila je znatno pre nego sto je krenula na put do zvezda...
(kzen, 11. februar 2014 18:16)"

Kad vec pravimo antropocentricne paralele, moram da ukazem na poveliku rupu u tvojoj logici: Portugalci, Spanci i Englezi nisu u svoja osvajanja krenuli iz ljubavi prema prirodi, nego zbog zlata, srebra, teritorija i radne snage.

"Najinteligentniji vanzemaljski oblik zivota je nas Otac Nebeski, Bog Stvoritelj i Svedrzitelj. I vec je davno, davno otkriven, u Svetom Pismu i kroz svoju ljubav prema ljudima. Pametnome dosta.
(Milutin, 11. februar 2014 18:12)"

Ovo je dosta onom manje pametnom. Pametnome je logika jaca strana, a ne vera.

Mi prvo treba da definisemo sta je inteligencija, kako nastaje i da li je to nesto sto je svojstveno nasoj vrsti (posto cak ni na Zemlji ne postoji druga vrsta sa slicnom inteligencijom/kulturom/civilizacijom). Malo je verovatno da bi druge vrste imale inteligenciju kakvu mi ocekujemo. Nikad necemo moci s njima da pricamo o Djokovicu, Feliniju ili Tesli, to je sigurno. Pitanje je da li cemo i videti, cuti i osecati u istom spektru ili dimenziji. Bilo bi neverovatno da zivot ne postoji sirom svemira, ali je jos neverovatnije da bio kosmos bio Star Trek, u kojem se razlicite vrste razlikuju samo po obliku usiju ili nosa.

aleksa

pre 10 godina

@vanzamaljci su ovde bili još odavno.napravili su piramide u egiptu,maču pikču,majama objasnili kako da računaju vreme.onda su pre pedesetak godina svratili do amera da ih pitaju što koriste atomsko oružje i narušavaju međuplanetarnu ravnotežu,a ovi ih brže bolje skembali u pustinjama nevade.potamaniše ih ko indijance posle kolumbovog otkrića amerike.e sad ako nas sledeći put ti ili neki drugi vanzemaljci posete,neće nas spasiti ni foks molder sve sa dejnom skali.
(slobinator, 11. februar 2014 18:53)

za tebe i tebi slicne predlog na youtubetu ancient aliens debunked

Steva

pre 10 godina

Ja imam čvrst i dokaz da postoje vanzemaljci kada sam pre neki dan naložio vatru i šporet počeo da se puši.Suva drva odžak očišćen a šporet se i dalje puši.Izađem ti ja napolje i bacim pogled prema odžaku kad tamo vanzemaljac seo na odžak i kulira i.baš ga briga.Viknem ja na njega šibe bre odlazi sa mog odžaka i odma se vatra razgorela i sada iz tople sobe kucam utiske

nisam vanzemaljac majke mi...

pre 10 godina

Najtoplije preporucujem da ove gluposte i glposti slicnije vrste odmah zaobidjete jer ova beskrajna laz je postala veca od vasione...Samo covek bez i malo razuma moze da veruje u ovo o vanzemljanima.ONI su oduvek tu,na neki nacin...

Xepoj

pre 10 godina

@kao neko ko se bavi slucajnim dogadjajima, odnosno verovatnocom, statistikom i matematickim modeliranjem, moram ti reci da je ovo nesto najgluplje sto sam ikada procitao. cestitam.
(nebo ne postoji, 11. februar 2014 18:15)

A posto ja znam da je veca verovatnoca da uragan podigne deponiju smeca u vazduh i u toku pada se od delova smeca samo-sklopi Boing 747 nego da se eto slucajno spoji organska i neorganska materija i nastane zivot tj evolucija ,onda ti kazem da batalis bavljenje svime sto si nabrojao i pocnes da igras Yamb ili NLJSC ,posto deca i omaldina tako uce o verovatnoci.

djuro

pre 10 godina

Vala bas. Pa se onda izgrlimo i izljubimo ko prava svemirska braca! Sto se babi snilo to joj se i zbilo! Po zakonima Kvantne Fizike sve mi se cini da ce nam se desiti bas ono sto ocemo!

Dusan

pre 10 godina

Dobro, sačekaćemo te intelegentne. A šta je sa ovim, da kažem, glupim!? Šta mislite da u svemiru postoji samo intelegentni oblici života, ne neki primitivni ili čak neki koji ne postoje na Zemlji? :)

Xepoj

pre 10 godina

Ovi iz SETI-a umesto da trose pare na nebuloze treba da sednu i odgledaju Kjubrikove "Odiseje" i nakon filma prodaju antene kao sekundarne sirovine i za novac koji dobiju urade nesto pametno tipa pomognu neko sirotiste ili nahrane neka gladna usta.Cuj oni traze veci budzet kako bi dokazali da Elvis i Miki Maus zive u tajnim odajama ispo Bele Kuce ... Sto bi rekli nemci "Alles Welt is Krank !"

netko

pre 10 godina

samo da oni ne nadju nas...

mozda je stereotip..ali izgleda da svugde jaci tlace slabije.
U filmovima ameri uvek pobedjuju..uzivo ne bi se bas kladio na to...

Danilo

pre 10 godina

Nismo u mogucnosti da iskomuniciramo sa drugim vrstama na zemlji, akao sa vanzemaljcima cemo. Ma nema sanse! Kolika je verovatnoca da postoji planeta sa uslovima za zivot? Na koliko planeta sa uslovima za zivot je uopste nastao zivot? Kolika je verovatnoca da je medju tim bicima nastalo i inteligentno bice i da je u fazi razvoja kao mi poslednjih 1000 godina kada imamo kakave takve mogucnosti da komuniciramo? Koja je mogucnost da oni komuniciraju na isti nacin kao i mi? Mozda nemaju culo vida i sluh, komuniciraju dodirom ili jos bolje ukusom ili mirisom?! Dakle verovatnoca je toliko mizerna da se ovde nauka polako poistovjecuje sa najprimitivnijim religijama. A cekaj, koja je svrha da nadjemo vanzemaljce? Aman ni svoju planetu nismo istrazili kako treba...

zvezdas onaj novi

pre 10 godina

milutin-Pametan covek ne veruje u sve sto mu drugi kazu nego pokusava da istu situaciju sagleda na vise nacina.Na primer ti na Boga gledas kao na naseg stvoritelja i vrhunsko stvorenja a sta ako je Bog ustvari vanzemaljac koji je vrsio eksperimente i slucajno stvorio ljude?Ne kazem ja da je tako bilo nego ti dajem primer za razmisljanje.A evo i drugog pitanja:Bog nas stvoritelj ko je onda stvorio njega?To je prvo pitanje koje mi je palo na pamet kada su mi kao klincu pricali o Bogu.Voleo bih da pitam to nekog svestenika ili bas kad bih mogao Patrijarhu ili Papi da postavim to pitanje cisto da cujem stav crkve na tu temu.

kao sav normalan svet

pre 10 godina

bacanje para! I sta ako za cetvrt veka kazu da tamo negde daleko na nekoj planeti ima zivota? Jos para za uspostavljanje kontakta? Preveliki je uticaj Holivuda na danasnje generacije.

Dusan

pre 10 godina

Potraga za vanzemaljskim zivotom - Nesto sto je pre 50 godina bilo cista fantastika, danas je ozbiljna naucna disciplina u kojoj radi mnogo ljudi sirom sveta i izdvaja se ozbiljna suma novca. Kakvi god da smo kao rasa, nasa nezasita zelja za znanjem i istrazivanjem nas vodi napred u perspektivnu buducnost hteli vi to da priznate ili ne.

Dvoranski polo

pre 10 godina

Ja sam grunger koji voli klasičnu glazbu,nacionalist koji vjeruje u europsko jedinstvo,katolik koji vjeruje u evoluciju i otrov za trebe sa vrlo skromnim uspjesima kod istih.Molim znanstveno objašnjenje ovoga fenomena-ali papriku ne dam za besmislena istraživanja!!

Dzoni

pre 10 godina

@Ratko
Covek pametno razmislja a dadoste mu tolike minuse..jednostavno razdaljine u svemiru su tolike da je tesko i zamisliti..voyageru ce trebati 70 000 godina do obliznje zvezde.
Drugo vecina vanzimaljskog zivota verovatno nikad nece moci da se oslobodi gravitacije svoje planete..i ako se u akceleratorima sad pravi cak i antimaterija raketna tehnologija je trenutno jedina koja ima snage da pobegne od zemljine gravitacije.
Trece elektromagnetni talasi se sire u 360 stepeni tj slabe sa daljinom tako da verovatnoca da ce da uhvate neki jak vanzemaljski singal je ravna nuli ako mene pitaju.
Najbolji nacin (ali i dalje buducnost) je neki super jak teleskop koji bi mogao da direkno vidi planete i da vidi da li ima vestackog svetla kad je noc...ako imaju gradove koji su ostvaljeni kao nasi.

Novosadjanin.

pre 10 godina

Ja se iskreno brinem da u ovom trenutku neka civilizacija trazi nas, slucajno nas otkrije... Oni verovatno ne poznaju pojam dobra i zla. Mozda su toliko napredni da se bave unistavanjem zivota u svemiru. Mozda su se jednom opekli, pa sada cisto radi preventive i nas uniste. Iskreno kada bi smo mi otkrili neki oblik inteligentnog zivota, zapitali bi se sta da radimo. Po meni najverovatniji scenario je taj da svemir kipti od zivota ali su to zivoti na nivou virusa, bakterija...Nemoguce ih je otkriti ako su dalje od naseg suncanog sistema ;)

Novosadjanin.

pre 10 godina

zvezdas onaj novi, 11. februar 2014 23:17). Procitaj malo o singularitetu. Neke stvare jednostavno JESU. Ni jedan zakon ne moze da nam kaze sta je izazvalo veliki prasak ili kako je nastala ta tacka.... Ona prosto jeste.

aca

pre 10 godina

A da mozda malo smanjite radoznalost da ne bi nabasali na neke mesozdere koji ce biti vise od nas u lancu ishrane ili mozda nekog kome treba fizicka radna snaga??? Jel vam nije dosta sto je Kolumbo otkrio Ameriku?

za 25god cu da umrem

pre 10 godina

Odusevljavaju me ovi naucnici,u 90% slucajeva oni PRORICU "u sta veruju"
nemaju pojma!

ajde pozurite malo sa proricanjem,neka bude 10god

Milutin

pre 10 godina

Najinteligentniji vanzemaljski oblik zivota je nas Otac Nebeski, Bog Stvoritelj i Svedrzitelj. I vec je davno, davno otkriven, u Svetom Pismu i kroz svoju ljubav prema ljudima. Pametnome dosta.

Xepoj

pre 10 godina

Ovi iz SETI-a umesto da trose pare na nebuloze treba da sednu i odgledaju Kjubrikove "Odiseje" i nakon filma prodaju antene kao sekundarne sirovine i za novac koji dobiju urade nesto pametno tipa pomognu neko sirotiste ili nahrane neka gladna usta.Cuj oni traze veci budzet kako bi dokazali da Elvis i Miki Maus zive u tajnim odajama ispo Bele Kuce ... Sto bi rekli nemci "Alles Welt is Krank !"

miro split

pre 10 godina

Gospe ti sinjske gorimo od želje da upoznamo vanzemalljce koji su ko zna kakvog oblika i poimanja morala i vjere,a sa prvin susidima koji su isti ka i mi ne možemo normalno popit čašu vina da se ne posvađamo ko je kulturniji,lipši,hrabriji...
Koji će mi vrag vanzemaljci kad me već po života kljukaju da je Novak Đoković opasni Alien!

Ratko

pre 10 godina

Vanzemaljci sigurno postoje u to nema nikakve sumnje. Ko zna u kakvim oblicima i koliko inteligentnih bica postoji sirom univerzuma u moru galaksija. Jedno je sigurno a to da nikada necemo moci da komuniciramo niti da se vidimo zbog prevelike razdaljine. Covek najvise moze stici do Meseca i Marsa a cak i za te poduhvate mora da ulozi nadljudske napore. Sve kada bi ulagali u nauku i kada bi svi o tome razmisljali opet nikada ne bi mogli da stignemo dalje od Marsa. Vanzemaljci takodje nemaju mogucnost da nas nadju niti oni znaju metode i nacin da se sretnu sa drugom vrstom. Jednostavno priroda i svemir od postojanja su tako odredili razvoj dogadjaja. Ima mnogo razloga zbog kojih nikada nece biti tako nesto moguce a medju najbitnim su radijacija, potrebna energija, dostizanje brzine svetlosti, gravitacija. Sve to mora da se resi da bi mogli o tome da mislimo. A onda ide marerijal za brod, da li bi preziveli brzinu svetlosti posto ne postoji objekat koji moze toliko da se krece i more drugih stvari. Priznacete da ne mozemo ni jednu stavku da savladamo.

my way

pre 10 godina

Ma pustite vi grebarose iz SETI-ja, dajte meni samo 3 miliona evra i za 100 godina cu da vam dovedem inteligentnog vanzemljaka, ili vise njih ako zelite na noge!

dragan

pre 10 godina

Pratim ovo više od 35g ali imam pitanje-šta ako vanzemaljci nekoriste elektromagnetno polje nego neku drugu vrstu komunikacije.Recimo da je neki signal došao pre 200g do zemlje niti bi ko video ni znao a "mali zeleni-veliki šareni- bi zaključili da na zemlji nema života.Pre tridesetak god slika Pionira i Vojađera kad je slikana Zemlja izgleda kao obična bezživotna planeta.

kao sav normalan svet

pre 10 godina

bacanje para! I sta ako za cetvrt veka kazu da tamo negde daleko na nekoj planeti ima zivota? Jos para za uspostavljanje kontakta? Preveliki je uticaj Holivuda na danasnje generacije.

Steva

pre 10 godina

Ja imam čvrst i dokaz da postoje vanzemaljci kada sam pre neki dan naložio vatru i šporet počeo da se puši.Suva drva odžak očišćen a šporet se i dalje puši.Izađem ti ja napolje i bacim pogled prema odžaku kad tamo vanzemaljac seo na odžak i kulira i.baš ga briga.Viknem ja na njega šibe bre odlazi sa mog odžaka i odma se vatra razgorela i sada iz tople sobe kucam utiske

lev

pre 10 godina

Ako cemo njih pronaci za samo 25 godina, to znaci da su oni nas vec odavno pronasli? Znaci trebalo bi uskoro da stignu? Ili su vec ovde? Ili nas zaobilaze u sirokom luku?

slobinator

pre 10 godina

vanzamaljci su ovde bili još odavno.napravili su piramide u egiptu,maču pikču,majama objasnili kako da računaju vreme.onda su pre pedesetak godina svratili do amera da ih pitaju što koriste atomsko oružje i narušavaju međuplanetarnu ravnotežu,a ovi ih brže bolje skembali u pustinjama nevade.potamaniše ih ko indijance posle kolumbovog otkrića amerike.e sad ako nas sledeći put ti ili neki drugi vanzemaljci posete,neće nas spasiti ni foks molder sve sa dejnom skali.

Danilo

pre 10 godina

Nismo u mogucnosti da iskomuniciramo sa drugim vrstama na zemlji, akao sa vanzemaljcima cemo. Ma nema sanse! Kolika je verovatnoca da postoji planeta sa uslovima za zivot? Na koliko planeta sa uslovima za zivot je uopste nastao zivot? Kolika je verovatnoca da je medju tim bicima nastalo i inteligentno bice i da je u fazi razvoja kao mi poslednjih 1000 godina kada imamo kakave takve mogucnosti da komuniciramo? Koja je mogucnost da oni komuniciraju na isti nacin kao i mi? Mozda nemaju culo vida i sluh, komuniciraju dodirom ili jos bolje ukusom ili mirisom?! Dakle verovatnoca je toliko mizerna da se ovde nauka polako poistovjecuje sa najprimitivnijim religijama. A cekaj, koja je svrha da nadjemo vanzemaljce? Aman ni svoju planetu nismo istrazili kako treba...

Djoshica

pre 10 godina

Super! A, ako imaju kompleks više inteligencije? A ako jesu inteligentniji od nas? Je li to kompleks? Možda nas već uspešno izbegavaju vekovima, onda će tako uspešni biti, i kroz 25 godina?

Diogen od Kvantnog

pre 10 godina

Odusevljavaju me ovi naucnici,u 90% slucajeva oni PRORICU "u sta veruju"
nemaju pojma!

ajde pozurite malo sa proricanjem,neka bude 10god
(za 25god cu da umrem, 11. februar 2014 14:56)

Nisu to popovi i vracare sinko, naucnici ne funkcionisu kako ti mislis. Svako novo otkrice je nova informacija i u skladu sa istom se vrse dalja ispitivanja i predvidjanja. Zbog svega toga, sada kuckas na kompjuteru svoje komentare, "neverujuci". Sledece godine ces ga pisati sa nekog tableta ili slicno, iako ti u to mozda neverujes. :) Tako da, to nije proricanje kao sto si ti objasnio. Ali ni ne ocekujem da razumes, to se ne uci u kafani ili na liturgiji. Ako ti se zuri, ti im pomozi.

nisam vanzemaljac majke mi...

pre 10 godina

Najtoplije preporucujem da ove gluposte i glposti slicnije vrste odmah zaobidjete jer ova beskrajna laz je postala veca od vasione...Samo covek bez i malo razuma moze da veruje u ovo o vanzemljanima.ONI su oduvek tu,na neki nacin...

Xepoj

pre 10 godina

@kao neko ko se bavi slucajnim dogadjajima, odnosno verovatnocom, statistikom i matematickim modeliranjem, moram ti reci da je ovo nesto najgluplje sto sam ikada procitao. cestitam.
(nebo ne postoji, 11. februar 2014 18:15)

A posto ja znam da je veca verovatnoca da uragan podigne deponiju smeca u vazduh i u toku pada se od delova smeca samo-sklopi Boing 747 nego da se eto slucajno spoji organska i neorganska materija i nastane zivot tj evolucija ,onda ti kazem da batalis bavljenje svime sto si nabrojao i pocnes da igras Yamb ili NLJSC ,posto deca i omaldina tako uce o verovatnoci.

Miki

pre 10 godina

Kad bih video vanzemaljaca, pitao bih ga pošto je kod njih krompir.
(Lane, 11. februar 2014 14:43)

Verovatno tamo nema krompira, jer krompir ne uspeva van zemlje.

Dzoni

pre 10 godina

@Ratko
Covek pametno razmislja a dadoste mu tolike minuse..jednostavno razdaljine u svemiru su tolike da je tesko i zamisliti..voyageru ce trebati 70 000 godina do obliznje zvezde.
Drugo vecina vanzimaljskog zivota verovatno nikad nece moci da se oslobodi gravitacije svoje planete..i ako se u akceleratorima sad pravi cak i antimaterija raketna tehnologija je trenutno jedina koja ima snage da pobegne od zemljine gravitacije.
Trece elektromagnetni talasi se sire u 360 stepeni tj slabe sa daljinom tako da verovatnoca da ce da uhvate neki jak vanzemaljski singal je ravna nuli ako mene pitaju.
Najbolji nacin (ali i dalje buducnost) je neki super jak teleskop koji bi mogao da direkno vidi planete i da vidi da li ima vestackog svetla kad je noc...ako imaju gradove koji su ostvaljeni kao nasi.

nebo ne postoji

pre 10 godina

Kako se to uklapa sa tzv. evolucijom? Nije valjda da se toliko puta "slučajno" generisao život?
(Dan, 11. februar 2014 14:56)


kao neko ko se bavi slucajnim dogadjajima, odnosno verovatnocom, statistikom i matematickim modeliranjem, moram ti reci da je ovo nesto najgluplje sto sam ikada procitao. cestitam.

Miša, Bgd

pre 10 godina

Kako se to uklapa sa tzv. evolucijom? Nije valjda da se toliko puta "slučajno" generisao život?
(Dan, 11. februar 2014 14:56)
Evolucijom? Ne, to ima veze sa matematikom. Ako sa jedne strane imamo beskonačnost to znači da su sve kombinacije u opticaju. Ako tome dodamo da je za život potreban broj faktora 100, 1000, 1000000, itd... dolazimo da je postojanje uslova za život u poređenju sa beskonačno ne tako retka pojava. Čak i da se samo uzme ono što mi znamo, tj. približan broj galaksija i zvezda, došli bi do zapanjujućeg broja.
Evolucija je ono što određuje kako se neki organizmi prilagođavaju uslovima i promenama uslova na određenoj planeti.

$

pre 10 godina

Nasli su oni nas odavno, ali to se krije jer bi samo potvrdjivanje te cinjenice iz temelja uzdrmalo osnove na kojima danasnje drustvo pociva. Zamislite samo sta bi se desilo sa religijom i naukom kada bi se objavilo da vanzemaljci posecuju planetu vec hiljadama ili milionima godina?

London

pre 10 godina

Pored problema sa tehnologijom koju koriste potencijalni vanzemaljci (što je već i pomenuto u komentarima) ima i jedan mnogo ozbiljniji problem. Naime, život na zemlji postoji od pre oko 3,6 milijardi godina. To je relativno kratak period u odnosu na starost poznatog svemira, od oko 16 milijardi godina. Od tih 3,6 milijardi godina, od pre 200 hiljada godina postoje "ljudi" anatomski slični nama, inteligentna bića postoje tek nekih 40 hiljada godina (prve slike na zidovima pećina), točak postoji oko 7500 godina (najstariji je otkriven kod Ljubljane) a tek u poslednjih 70 imamo tehničke mogućnosti da uopšte posmatramo svemir i "osluškujemo" bilo kakve signale. Verovatno je svima jasno da postoji šansa da zemljani neće uspeti da kolonizuju drugu planetu pre nego što ovu uništimo tako da postoji mogućnost da za par stotina godina ljudi neće ni biti (ne ulazim ovde u to kolika je).

Dakle, verovatnoća da negde u kosmosu, U OVOM MOMENTU, postoji civilizacija slična našoj, na sličnom stadijumu tehnološkog razvoja, i zasnovana na sličnim principima, s kojom bi mi mogli da uspostavimo kontakt ili da je prepoznamo, je (vrlo) mala, čak i kada se uzme u obzir ogroman broj planeta. Od 16 milijardi godina postojanja svemira, tek tokom nekih 200 ili 300 civilizacija koju bi mi mogli da prepoznamo ima šanse da "osluškuje" svemir.

Natalija

pre 10 godina

Cek malo, one inteligentne srecemo za cirka 25 godina, ja bi volela da znam priblizno kad dolaze oni manje inteligentni oli glupi vanzemaljci, cisto da znam da se pripremim :D

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

oni su vec ovde ali nece da komuniciraju sa nama,jer je velikarazlika u inteligtnciji,1000 puta pametniji.Kao mi i ribica u akvarijumu.Ima ih u cetvrtoj dimenziji.Mi cemo za nju saznati za 170 godina.Ako prezivimo dotle.Prestanemo da se ubijamo i da ubijamo ostale vrste.

Canadian

pre 10 godina

"Stvorenjima koja su resila problem medjuzvezdanih putovanja (ako takva uopste postoje) sasvim sigurno nije potrebna radna snaga niti hrana. Civilizacija koja je na takvom tehnoloskom nivou probleme hrane, energije i radne snage resila je znatno pre nego sto je krenula na put do zvezda...
(kzen, 11. februar 2014 18:16)"

Kad vec pravimo antropocentricne paralele, moram da ukazem na poveliku rupu u tvojoj logici: Portugalci, Spanci i Englezi nisu u svoja osvajanja krenuli iz ljubavi prema prirodi, nego zbog zlata, srebra, teritorija i radne snage.

"Najinteligentniji vanzemaljski oblik zivota je nas Otac Nebeski, Bog Stvoritelj i Svedrzitelj. I vec je davno, davno otkriven, u Svetom Pismu i kroz svoju ljubav prema ljudima. Pametnome dosta.
(Milutin, 11. februar 2014 18:12)"

Ovo je dosta onom manje pametnom. Pametnome je logika jaca strana, a ne vera.

Mi prvo treba da definisemo sta je inteligencija, kako nastaje i da li je to nesto sto je svojstveno nasoj vrsti (posto cak ni na Zemlji ne postoji druga vrsta sa slicnom inteligencijom/kulturom/civilizacijom). Malo je verovatno da bi druge vrste imale inteligenciju kakvu mi ocekujemo. Nikad necemo moci s njima da pricamo o Djokovicu, Feliniju ili Tesli, to je sigurno. Pitanje je da li cemo i videti, cuti i osecati u istom spektru ili dimenziji. Bilo bi neverovatno da zivot ne postoji sirom svemira, ali je jos neverovatnije da bio kosmos bio Star Trek, u kojem se razlicite vrste razlikuju samo po obliku usiju ili nosa.

Dvoranski polo

pre 10 godina

Ja sam grunger koji voli klasičnu glazbu,nacionalist koji vjeruje u europsko jedinstvo,katolik koji vjeruje u evoluciju i otrov za trebe sa vrlo skromnim uspjesima kod istih.Molim znanstveno objašnjenje ovoga fenomena-ali papriku ne dam za besmislena istraživanja!!

aleksa

pre 10 godina

@vanzamaljci su ovde bili još odavno.napravili su piramide u egiptu,maču pikču,majama objasnili kako da računaju vreme.onda su pre pedesetak godina svratili do amera da ih pitaju što koriste atomsko oružje i narušavaju međuplanetarnu ravnotežu,a ovi ih brže bolje skembali u pustinjama nevade.potamaniše ih ko indijance posle kolumbovog otkrića amerike.e sad ako nas sledeći put ti ili neki drugi vanzemaljci posete,neće nas spasiti ni foks molder sve sa dejnom skali.
(slobinator, 11. februar 2014 18:53)

za tebe i tebi slicne predlog na youtubetu ancient aliens debunked

Dusan

pre 10 godina

Dobro, sačekaćemo te intelegentne. A šta je sa ovim, da kažem, glupim!? Šta mislite da u svemiru postoji samo intelegentni oblici života, ne neki primitivni ili čak neki koji ne postoje na Zemlji? :)

netko

pre 10 godina

samo da oni ne nadju nas...

mozda je stereotip..ali izgleda da svugde jaci tlace slabije.
U filmovima ameri uvek pobedjuju..uzivo ne bi se bas kladio na to...

djuro

pre 10 godina

Vala bas. Pa se onda izgrlimo i izljubimo ko prava svemirska braca! Sto se babi snilo to joj se i zbilo! Po zakonima Kvantne Fizike sve mi se cini da ce nam se desiti bas ono sto ocemo!

kzen

pre 10 godina

@(aca, 11. februar 2014 15:06)

Stvorenjima koja su resila problem medjuzvezdanih putovanja (ako takva uopste postoje) sasvim sigurno nije potrebna radna snaga niti hrana. Civilizacija koja je na takvom tehnoloskom nivou probleme hrane, energije i radne snage resila je znatno pre nego sto je krenula na put do zvezda...

.

pre 10 godina

@Dzoni
Moras da razumes da ono sto je na Zemlji cinjenica ne mora to biti i u celom svemiru.
Dakle, mozda postoji civilizacija koja je uspela da razvije tehnologiju koja je naprednija od nase raketne tehnologije onoliko koliko je raketa naprednija od npr. pracke.
Takva civilizacija moze putovati brzinom svetlosti, ili cak i vecom brzinom, moze se mozda teleportovati, poseduje materijale koje mi ne mozemo ni da sanjamo.
Sve to nama zvuci nemoguce, ali ono sto mi danas imamo, ljudima pre 500 ili 1 000 godina je delovalo nemoguce.

Novosadjanin.

pre 10 godina

Ja se iskreno brinem da u ovom trenutku neka civilizacija trazi nas, slucajno nas otkrije... Oni verovatno ne poznaju pojam dobra i zla. Mozda su toliko napredni da se bave unistavanjem zivota u svemiru. Mozda su se jednom opekli, pa sada cisto radi preventive i nas uniste. Iskreno kada bi smo mi otkrili neki oblik inteligentnog zivota, zapitali bi se sta da radimo. Po meni najverovatniji scenario je taj da svemir kipti od zivota ali su to zivoti na nivou virusa, bakterija...Nemoguce ih je otkriti ako su dalje od naseg suncanog sistema ;)

Ris1

pre 10 godina

Najbolja definicija vanzemaljaca koju sam ikad cuo. Bila je jedna emisija kada su pitali narod na ulicama po Srbiji za neke pojmove. Pitaju mladog roma ko su Vanzemaljci - citiram " VANZEMLJACI SU LJUDI KOJi ZIVE VAN NASU ZEMLJU I ZARADJUJU DOSTA PARA." Ja dodajem svi koji odu odavde za nas su vanzemaljci po svakom pitanju.;-)

zvezdas onaj novi

pre 10 godina

milutin-Pametan covek ne veruje u sve sto mu drugi kazu nego pokusava da istu situaciju sagleda na vise nacina.Na primer ti na Boga gledas kao na naseg stvoritelja i vrhunsko stvorenja a sta ako je Bog ustvari vanzemaljac koji je vrsio eksperimente i slucajno stvorio ljude?Ne kazem ja da je tako bilo nego ti dajem primer za razmisljanje.A evo i drugog pitanja:Bog nas stvoritelj ko je onda stvorio njega?To je prvo pitanje koje mi je palo na pamet kada su mi kao klincu pricali o Bogu.Voleo bih da pitam to nekog svestenika ili bas kad bih mogao Patrijarhu ili Papi da postavim to pitanje cisto da cujem stav crkve na tu temu.

Dusan

pre 10 godina

Potraga za vanzemaljskim zivotom - Nesto sto je pre 50 godina bilo cista fantastika, danas je ozbiljna naucna disciplina u kojoj radi mnogo ljudi sirom sveta i izdvaja se ozbiljna suma novca. Kakvi god da smo kao rasa, nasa nezasita zelja za znanjem i istrazivanjem nas vodi napred u perspektivnu buducnost hteli vi to da priznate ili ne.

Novosadjanin.

pre 10 godina

zvezdas onaj novi, 11. februar 2014 23:17). Procitaj malo o singularitetu. Neke stvare jednostavno JESU. Ni jedan zakon ne moze da nam kaze sta je izazvalo veliki prasak ili kako je nastala ta tacka.... Ona prosto jeste.

Zalud

pre 10 godina

@aca: Ameriku su otkrili Evropljani i istrebili one koje su tamo ziveli. Ne znam ja sto je tu kriva Amerika? Vi izgleda zaboravljate da su Ameri nista do evropskih kolonista.