Život

Sreda, 04.05.2011.

09:12

Kome smetaju "Kenedijevi"?

Kontroverzna mini-serija „Kenedijevi", koja se od 20. maja emituje svakog petka na programu TV B92, izazvala je buru i pre nego što je premijerno prikazana na američkim „malim ekranima".

Izvor: B92

Default images

Iako je History Channel izdvojio 30 miliona dolara za snimanje osmočasovne mini-serije „Kenedijevi” (The Kennedys), taj kanal je u januaru, pod nejasnim okolnostima, odbio da je uvrsti u svoj program. Seriju je otkupio do tada malo poznati ReelzChannel i već nakon premijernog prikazivanja prve epizode početkom aprila oborio je sve svoje rekorde gledanosti.

Samo mesec dana kasnije i domaća publika će moći da pogleda ovu istorijsku epsku dramu sa sjajnom glumačkom postavom koju predvode Greg Kinir (Džek Kenedi), Kejti Holms (Džeklin Kenedi), Beri Peper (Robert Kenedi) i Tom Vilkinson (Džo Kenedi).

History Channel navodno je odlučio da seriju ipak ne emituje zbog „istorijskih netačnosti” na koje su se žalili i članovi porodice Kenedi. Skoro pola veka nakon atentata na njihovog najčuvenijeg člana, čovek bi pomislio da je klan Kenedijevih navikao na sapunske opere i neverovatne glasine koje ga prate.

Šta li je to toliko zasmetalo porodici da je uspela da program skine sa History Channela? Ako su pregrmeli pojavljivanje svojih istaknutih članova u video igrici i „seciranje” od strane Olivera Stouna, šta je to novo ova serija mogla da otkrije što bi izazvalo toliki gnev?

Da je Džej Ef Kej bio komunista? Ili da je Džeki transseksuaka? Ništa tako šokantno. On je prikazan kao švaler navučen na pilule a ona kao žena hladna kao stena. I još jedno šokantno „otkrovenje": Kenedijevi su bili katolici!
Kejti Holms i Greg Kinir kao Džeklin i Džek Kenedi
I pre samog emitovanja serija je postala poznata po lošem glasu. Nakon žustrih kritika od bivšeg savetnika Kenedijevih Teodora Sorensena i, kako se tvrdi, Džekove ćerke Kerolajn, History Channel je odustao od serije zvaničnim objašnjenjem da taj projekat „nije dostojan History brenda”.

Ali uzevši u obzir da History nema problem da svoj program puni serijama o vanzemaljcima i Armagedonu, vernost istorijskoj istinitosti već neko vreme nije njegov prioritet. Da li je moguće da je jedini razlog bio pritisak porodice koja nije bila zadovoljna što je predstavljena u lošem svetlu? Od predstavnika familije Kenedi nije stigla zvanična potvrda ovih nagađanja, ali ni demanti.

Serija „Kenedijevi” je bila tema bezgraničnih teorija zavera skoro kao i sama familija koju opisuje. Nekima je zasmetao Džoel Sernau (Joel Surnow) koji je idejni tvorac serije i neskriveni konzervativac. To je nekim kritičarima bio dovoljan znak da su „Kenedijevi” samo ljaga bačena na jednog od najvoljenijih predsednika Demokratske stranke.

Međutim, i dalje nije jasno šta je konkretno bio trn u oku porodici Kenedi i drugim kritičarima serije. Tu nema ničeg što već nije utkano u legendu o predseničkoj porodici: ambiciozni Džo Stariji koji po svaku cenu gura sinove u Ovalnu sobu ili Džej Ef Kej koji očijuka sa Merilin Monro.

Svojim glasnim i upornim negodovanjem oni su, zapravo, dali seriji više pažnje nego što je iko očekivao.

Svoj sud možete doneti sami petkom u 21h počev od 20. maja kada se serija „Kenedijevi” emituje na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: