- Nauka -

Sutra se završava Nasina misija Kasini

Nakon dve decenije leta i istraživanja, u petak se završava jedna od najvažnijih i najproduktivnijih svermirskih misija u istoriji čovečanstva - međunarodni projekat Kasini, koji je detaljno istražio Saturn i njegove mesece.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Šira javnost će pamtiti ovaj projekat po senzacionalnim fotografijama i otkrićima koja ukazuju na mogućnost postojanja života u daljim delovima Sunčevog sistema, piše hrvatski "Indeks".

Letelica Kasini je u ponedeljak izvršila konačne korekcije putanje, a u petak će ući u atmosferu Saturna, gde će i veoma brzo izgoreti.

Misija, vredna 3,26 milijardi dolara, lansirana je 1997. godine i do sada je proputovala 7,9 milijardi kilometara, napravila je i 453.000 fotografija i prikupila 635 gigabajta naučnih podataka, ali najvažnije od svega, naučnicima je dala uvid u fizičku i hemijsku strukturu Saturnovih meseca Evrope, Encelada i Titana.

Nauka

Naučnici: Zemlja sve zagađenija veštačkim svetlom

Planeta Zemlja sve je više izložena veštačkom svetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije kao što su su LED svetiljke, naveli su istraživači u analizi o rastućem "svetlosnom zagađenju" koje može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja i biljke.

Nauka četvrtak 23.11. 08:20 Komentara: 8
strana 1 od 151 idi na stranu