- Nauka -

Sutra se završava Nasina misija Kasini

Nakon dve decenije leta i istraživanja, u petak se završava jedna od najvažnijih i najproduktivnijih svermirskih misija u istoriji čovečanstva - međunarodni projekat Kasini, koji je detaljno istražio Saturn i njegove mesece.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Šira javnost će pamtiti ovaj projekat po senzacionalnim fotografijama i otkrićima koja ukazuju na mogućnost postojanja života u daljim delovima Sunčevog sistema, piše hrvatski "Indeks".

Letelica Kasini je u ponedeljak izvršila konačne korekcije putanje, a u petak će ući u atmosferu Saturna, gde će i veoma brzo izgoreti.

Misija, vredna 3,26 milijardi dolara, lansirana je 1997. godine i do sada je proputovala 7,9 milijardi kilometara, napravila je i 453.000 fotografija i prikupila 635 gigabajta naučnih podataka, ali najvažnije od svega, naučnicima je dala uvid u fizičku i hemijsku strukturu Saturnovih meseca Evrope, Encelada i Titana.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Konačno dešifrovano pismo staro 1.800 godina

Knjižica u kojoj je napisana poruka za nekog trgovca pronađena je još 1881. u selu Bakšali u Pakistanu. Od 1902. imali su je u muzeju, da bi tokom decenija shvatili da one stotine i stotine tačaka u tekstu označavaju broj nula.

Nauka sreda 20.09. 08:15 Komentara: 3

Bogat program za Noć istraživača u Novom Sadu

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se zahvaljujući Novom Sadu priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača - Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica.

Nauka ponedeljak 18.09. 14:27 Komentara: 1

Neponovljivi Isak Njutn

Među brojnim matematičarima koji su ostavili značajan trag u istoriji nauke, kao jedan od najznačajnijih, svakako se izdvaja Isak Njutn.Tu laskavu titulu Isak Njutn svakako je zaslužio zahvaljujući velikom doprinosu na polju matematike, fizike, astronomije i optike.

Nauka subota 16.09. 11:50 Komentara: 38
strana 1 od 144 idi na stranu