Značajniji deo misije projekta Egzo Mars teče po planu

Iako je sonda Skjapareli neslavno okončala svoju misiju, najverovatnije se srušivši na površinu Marsa zbog problema u sistemu usporavanja pada, značajniji deo misije teče po planu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

10:15

Značajniji deo misije projekta Egzo Mars teče po planu
Foto: ESA ATG-medialab M.Thiebaut

Naime, ne treba zaboraviti da je Skjapareli samo deo celokupne misije poznate kao "Trace Gas Orbiter" (TGO) u sklopu još većeg projekta Egzo Mars kojim upravljaju Evropska svemirska agencija i Roskosmos.

Sonda od 600 kilograma trebalo je da igra ulogu demonstrativne prirode, tj. probe za buduće sletanje evropsko-ruskih rovera na površinu Marsa. Svakako, Skjapareli je na sebi imao jedanaest instrumenata koji su trebali da obavljaju funkciju sakupljanja podataka, ali samo u roku od maksimalno 8 marsovskih dana nakon čega bi se sonda ugasila.

Važniji deo misije koja je preplavila medijske naslovnice proteklih dana jeste satelit koji se uspešno zaustavio u orbiti Crvene planete i koji će, kako sada stvari stoje, uspešno započeti svoj dugotrajan i značajan zadatak.

Satelit se od sonde odvojio još 16. oktobra kada je započeo usporavanje prilikom prilaska Marsu. Brzina kojom je letelica prišla Crvenoj planeti iznosi oko 21.000 kilometara na sat. Kontakt sa atmosferom je registrovan 19. oktobra nakon čega je usledio proces prilagođavanja koji će trajati nekoliko meseci, a čiji je cilj spustiti satelit na oko 400 kilometara od površine odakle će sakupljati potrebne informacije.

Prve aktivnosti trebalo bi da se dese 2017. kada će satelit početi da sakuplja uzorke atmosfere čitajući količinu metana i drugih gasova u tragovima kako bi otkrili eventualnu biološku aktivnost ili kolokvijalno – znakove života.

Takođe, satelit će služiti kao komunikacijski most između Zemlje i budućih misija u sklopu projekta Egzo Mars, uključujući rover koji bi na Mars trebalo da bude lansiran 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: