Zdravlje

Ponedeljak, 06.02.2012.

10:35

Pilula za dan posle leči fibroide

Pilula za dan posle može pomoći u lečenju bolnih fibroida i smanjiti obilna krvarenja, pokazala su nedavna istraživanja.

Izvor: B92

Default images

Fibroidi su benigni tumori koji se stvaraju na zidovima materice i ima ih gotovo 80 odsto svih žena.

Mnogi ne odaju nikakve simptome, ali jedna od četiri žene iskusi simptome koji su dovoljno ozbiljni da zahtevaju lečenje.

To mogu biti bolne menstruacije, anemija, naduvenost, opstipacija, neplodnost i pobačaji.

Nekada je potrebno operacijom ukloniti matericu i primati hormonske terapije ili oralnu kontracepciju.

Sada dve nove studije objavljene u Medicinskom žurnalu Nove Engleske pokazuju da pilula za dan posle funkcioniše kao i drugi lekovi koji se koriste za tretman materičnog krvarenja povezanog sa fibroidima.

Uz to, nose daleko manje negativnih pratećih pojava.

Lek koji se koristi kao hitna kontracepcija i uzima u roku od pet dana od nezaštićenog seksualnog odnosa snižava nivo hormona progesterona koji inače hrani fibroide.

U jednoj studiji, žene sa fibroidima koje su uzimale pilule „za dan posle“ od pet ili deset miligrama tokom 13 nedelja, imale su manje krvarenja i njihovi fibroidi su se značajno smanjili za razliku od onih koje su uzimale placebo.

Oba istraživanja sprovedena su u univerzitetskoj klinici Saint Luc u Luvanu, Brisel.

Međutim, neki stručnjaci se brinu da da pilula za dan posle može oštetiti sluzokožu materice i dovesti do prekancerogenih promena. Srećom, one su reverzibilne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: