Australija u borbi protiv cigareta

U Australiji je usvojen zakon kojim se zabranjuje označavanje logoa brenda na pakovanjima cigareta, čime je ta zemlja postala prva u svetu koja se na takav način bori protiv pušenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

18:30

Default images

Međutim, duvanske kompanije oštro su se usprotivile i najavile zahtev za odštetu.

Naime, od decembra sledeće godine sve cigarete prodavaće se u maslinasto zelenom pakovanju koje, prema rezultatima naučnih istraživanja, pušačima deluje najmanje privlačno.

Novi zakon predviđa da ni jedan logo ne sme biti na pakovanjima proizvoda od duvana, iako će kompanije moći da štampaju ime i brend cigareta malim, propisanim fontom na prednjoj strani kutije.

I dalje će se na kutijama nalaziti uokvireno upozorenje o štetnosti duvana, kao i slike koje će pokrivati oko 75 odsto prednjeg i 90 odsto zadnjeg dela pakovanja.

Debata oko ovog zakona pomno je praćena u svim delovima sveta gde su u planu slične mere za smanjenje broja pušača.

Gigant u duvanskoj industriji Britiš Amerikan Tobako (BAT) koji poseduje 46 odsto australijskog tržišta cigareta, planira da se za svoja prava bori pred vrhovnim sudom.

“Vlada ne može da oduzme vrednu imovinu kompanije bez ikakve kompenzacije”, objašnjava Skot Mekintajer, predstavnik za odnose s javnošću BAT-a za Australiju.

On smatra da brendovi te kompanije vrede više milijardi dolara.

“Mi smo legalna firma sa legalnim proizvodima koji se prodaju odraslim osobama, potpuno upoznatim sa rizicima pušenja. Idemo pred vrhovni sud, jer verujemo da je uklanjanje naše vredne intelektualne svojine protivustavno”, rekao je on.

Proizvođači duvana,takođe, strahuju i da će jednobojna pakovanja dati šansu ilegalnim trgovcima duvana da kopiraju kutije.

U Australiji puši oko 15 procenata odraslog stanovništva, u poređenju sa oko 23 odsto pre desetak godina.

Ta zemlja već je uvela vrlo strogu regulaciju pušenja – zabranjeno je u svim javnim objektima, restoranima i zabavnim parkovima. Takođe, cigarete se prodaju isključivo u zatvorenim prodavnicama, dok je reklamiranje cigareta i sponzorisanje duvanskih kompanija strogo zabranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: