Pucketanje zglobova skida napetost

„Krckanje“ spojeva kostiju nije bolest. Razloga za brigu nema, osim ako pucketanje nije praćeno bolovima ili otocima.

Izvor: novosti.rs

Pucketanje i krckanje u prstima, kolenima i ramenima nije znak oboljenja zglobova. Razloga za brigu nema, osim ako pucketanje nije praćeno bolovima ili otocima. Tada može biti simptom omekšavanja hrskavice, što ukazuje na rani oblik artritisa.

Prema rečima profesora dr Milice Lazović, direktora Instituta za rehabilitaciju, najčešći oblik zgloba je diartrozni zglob, kao kod šaka i ramena, gde su dve kosti spojene u zglobnu čauru.

- U čauri je sinovijalna tečnost koja podmazuje zglob i koja sadrži rastvorljive gasove, kiseonik, azot i ugljen-dioksid - objašnjava prof. Milica Lazović. - Kada istežemo zglob dolazi do kompresije tečnosti u njemu, što prisiljava ove gasove obogaćene azotom da „pobegnu“ iz sinovijalne tečnosti. Oslobađanje vazduha je ono što se čuje kao pucketanje zgloba. Vežbanjem mišića koji „drže“ pogođeni zglob, on se rasterećuje, i pucketanje prestaje.

Otkrivena su i dva različita zvuka tokom pucketanja, koji su uzrokovani istezanjem zglobne čaure i oslobađanjem gasova iz sinovijalne tečnosti. Isti zglob ne može dva puta uzastopno „krcnuti“. Razlog je što se oslobođeni gasovi moraju najpre „pretvoriti“ u tečnost, a za to je potrebno od 15 do 30 minuta.

Oticanje ruku

Nekome pucketanje prstiju prelazi u naviku. Nijedna studija nije pronašla vezu između osteoartritisa i ove navike, ali stručnjaci smatraju da je pucketanje prstiju povezano sa oticanjem ruku i slabljenjem snage stiska.

Kolena, naročito posle dugog sedenja „proizvode“ čudne zvuke. To je rezultat premeštanja tetiva po površini zgloba i njihovog naglog vraćanja na mesto posle opuštanja i „izlaženja“ iz uobičajenog smera rastezanja.

Ramena: Pucketanje u ramenima povezano je s godinama. Ako se krckanje javlja pre 35. godine, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mestima prethodnih povreda, što se uz nekoliko meseci fizikalne terapije može rešiti.

Lakat: Ako pucketa lakat i pri tom boli ili zablokira, moguće je da zglobom luta komadić kosti, ili hrskavice veličine zrna peska. Ako je pucketanje sa unutrašnje strane lakta propraćeno trncima, može biti uklještenje živca.

Kukovi: Snažan i kratak zvuk krckanja kukova česta je pojava kod mlađih žena, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu bedrene kosti. Iako to zna da bude bolno ne treba se brinuti jer nije opasno, a može se rešiti vežbama istezanja.

Vrat: Vrlo je često i pucketanje u vratnoj kičmi. Oni koji pate od ukočenosti vrata često pokušavaju da „škljocnu“ njime, jer se na taj način opuste mišići i nestane napetost. Napetost u vratu osećaju najčešće osobe koje su pod stresom, ili provode puno vremena ispred kompjutera.

Vesti

Da li želudac može da se "proširi"?

Želudac je elastični, mišićavi organ koji se po potrebi proširuje kada u njega unesemo veću količinu hrane ili tečnosti. Međutim, to je privremena promena i kada se hrana svari, vraća se u prvobitnu veličinu.

Vesti ponedeljak 27.03. 21:47 Komentara: 0

Pet simptoma za prepoznavanje raka bubrega

Karcinom bubrega je jedan od 10 najčešćih karcinoma kod odraslih osoba. Kada se govori o karcinomu bubrega, obično mislimo na adenokarcinom (RRC) odnosno karcinom bubrežnih ćelija, koji čini 85 odsto svih karcinoma bubrega.

Vesti ponedeljak 27.03. 09:40 Komentara: 2

Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

Vesti ponedeljak 27.03. 08:30 Komentara: 7

Kako pobediti prolećni umor?

Ustajete mamurni i umorni, a niste sedeli do sitnih sati i niste se opijali? Ne paničite, jer je prolećni umor jedan od prvih "vesnika" nove sezone i organizmu je potrebno vreme da se tome prilagodi posle duge zime.

Vesti nedelja 26.03. 08:30 Komentara: 4
strana 1 od 1859 idi na stranu