Virus ebole i dalje hara Kongom

Virus ebole izazvao je 30 novih slučajeva groznice praćene krvarenjem koja je prouzrokovala 14 smrtnih ishoda u poslednje dve sedmice na severoistoku Demokratske Republike Kongo, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.09.2012.

16:43

Default images

To je tri puta više slučajeva nego sredinom avgusta, preneli su danas francuski mediji.

Na dan 1. septembra registrovano je 30 slučajeva - šest verovatnih,17 sumnjivih i sedam pozitivnih na virus ebole, kao i 14 smrtnih ishoda, navedeno je u izveštaju SZO.

Sredinom avgusta je registrovano devet smrtnih slučajeva od ukupno 11 slučajeva zaraze.

Groznica praćena krvarenjem koju izaziva virus ebole je veoma zarazna i karaktiriše je groznica, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja (proliv) praćena krvarenjem i krvarenje desni.

Ebola se prenosi direktnim kontaktom sa krvlju ili telesnim izlučevinama zaražene osobe, kao i tokom polnog odnosa sa zaraženom osobom, ali i manipulacijom zaraženim leševima, bez preduzimanja odgovarajućih mera.

Unicef i SZO su odlučili da upute zajednički apel za formiranje fonda od 1,9 miliona američkih dolara kako bi bile podržane pokrenute akcije vezane za kontrolu epidemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: