Manjine u Srbiji

Saveti za međunacionalne odnose u Srbiji nisu razvijeni u dovoljnoj meri ocenjeno današnjem okruglom stolu Centra za razvoj civilnog društva.

Info

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2007.

18:53

Default images

Predsednik te nevladine organizacije iz Zrenjanina Vladimir Ilić je podsetio da u Srbiji postoji 68 opština sa mešovitim nacionalnim sastavom a da je, do sada, formirano 39 saveta. Savetima za međunacionalne odnose u Srbiji nedostaje i precizna zakonska regulativa a često je njihov rad ograničen voljom lokalnih političkih struktura, zaključak je okruglog stola.

Predsednik Romske partije Srđan Šajn založio se da se izbor članova saveta obavlja na neposrednim izborima jer samo na taj način njegovi članovi mogu da budu korektiv rada lokalnih vlasti.

On smatra da preciznije treba urediti i način odlučivanja unutar saveta kako bi se sprečilo preglasavanje predstavnika manjinskih naroda ali i sukob i međusobna konkurencija manjinskih naroda.

Predstavnik G17 Plus Jaroslav Hrebik je kao jedan od osnovnih problema označio neaktivnost već formiranih saveta i kao primer naveo savet u
Novoj Pazovi koji za godinu dana postojanja nije imao nijednu aktivnost.

Predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Čaba Sakač smatra da je potrebno doraditi postojeću zakonsku regulativu kako bi se sprečilo da lokalne samouprave i skupštine opština ostvaruju veliki uticaj na rad saveta.

Prema njegovoj oceni, moguća rešenja bila bi da se mandat članova saveta poveća na pet godina ili da se izbor vrši na polovini mandata lokalne skupštine opštine kako bi se izbegao preveliki uticaj odbornika na sastav i način rada saveta.

Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje koja okuplja Albance sa juga Srbije, se zalaže za promenu mandata saveta koji, prema njegovoj oceni, ne treba da se bavi međunacionalnim osnovima već zaštitom prava manjina.

On veruje da postojeći zakon koji reguliše tu oblast treba da se usavrši u delu koji reguliše obaveze centralne i lokalnih vlasti u oblasti zaštite prava manjina.

Predstavnik SVM iz Sente Atila Juhas, međutim, smatra da ne postoji zakonska osnova za rad Saveta za međunacionalne odnose i dodaje da i
oni saveti koji su formirani nisu imali zapažene aktivnosti.

On je ocenio da Srbija treba da bude građanska država u kojoj su svi građani jednaki a da je čak i pozitivna diskriminacija manjina jedan od vidova diskriminacije.

Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da se Savet za međunacionalne odnose formira u nacionalno mešovitim opštinama, odnosno opštinama u kojima jedna zajednica čini više od pet odsto stanovništva prema poslednjem popisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: